Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

10 jel, ami arra utal, hogy több D-vitaminra van szükséged

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2023.08.17 10:00
10 jel, ami arra utal, hogy több D-vitaminra van szükséged

A D-vitamin kritikus fontosságú az általános egészség szempontjából, és a hiánya súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.


Kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya növelheti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Honnan tudhatjuk, hogy túl alacsony-e a D-vitamin szintünk (ha nem megyünk el egy laborvizsgálatra)? Összegyűjtöttünk 10 olyan jelet, ami arra utalhat, hogy több D-vitaminra van szüksége a szervezetednek..

#1 Nagyobb érzékenység a fájdalomra

Ha túl alacsony a szervezetünkben a D-vitamin szintje, az valamilyen krónikus fájdalom megjelenéséhez vezethet. Ráadásul sokkal nehezebben tűrjük el az egyébként korábban elviselhetőnek talált fájdalmakat.

 

#2 Hangulatingadozások

Mielőtt a premensturációs szindrómát okolnád a zsörtölődő kedvedért (férfiként amúgy sem foghatod erre), jó ha tudod, hogy a D –vitamin szintje hatással van az agyban található szerotonin szintre is, ami szintén hatással van a hangulatodra!

 

#3 Depresszió

Azok a nők, akiknek alacsony a D-vitamin szintjük, kétszer akkora valószínűséggel küzdenek depresszióval, mint a megfelelő D-vitamin szinttel bíró társaik.

 

 

#4 Álmosság

A napközben jelentkező gyakori álmosságot összefüggésbe hozták az alacsony D-vitamin szinttel.

 

#5 Izomgyengeség

Ha nincs elegendő D-vitamin az izom- és idegszövetekben, csökkenhet az izomméreted. Így kevesebb erőd lesz a napi feladataid ellátásához.

 

#6 Magas vérnyomás

Ahogy azt már említettük, a D-vitamin komoly szerepet játszik a szív és a keringési rendszer egészségében. Többek között segít a vérnyomás szabályozásában. Szóval, ha nem viszel be elegendő D-vitamint, a vérnyomásod megemelkedhet!

 

#7 Csökkent kitartás

Néhány tanulmány bebizonyította, hogy azoknak az atlétáknak, akiknek alacsonyabb volt a D-vitamin szintje, csökkent az általános kitartása és az aerob kapacitása!

 

#8 Fáradásos csonttörés

Ha kevés a D-vitamin, a csontjaid meggyengülnek, és könnyen veszítenek a szilárdságukból. Ez természetesen azzal jár, hogy a fáradásos csonttörések kockázata megnő.

 

 

#9 Gyakori megbetegedések

A D-vitamin elengedhetetlen az egészséges immunválaszhoz. A D-vitamin hiányban szenvedők gyakrabban fáznak meg és lesznek influenzásak.

 

#10 Tanulási nehézségek

A gyerekkori agyfejlődésben kiemelkedő szerepet játszik a megfelelő D-vitamin mennyiség. Azoknál, akik valamilyen tanulási rendellenességgel küzdenek, gyakrabban fordul elő D-vitamin hiány.

 

Hogyan gondoskodhatsz a megfelelő D-vitamin szintről? Bár már közeledik a nyár vége, de még van belőle pár hét, és remélhetőleg még előttünk a napsütéses őszelő és a vénasszonyok nyara, úgyhogy tölts minél több időt a szabadban! De mindenképp ügyelj arra, hogy megvédd magad a túl erős napsugaraktól, és ne maradj kint a nap közepén, amikor a legerősebb a nap.

Az étrendeddel is pótolhatod a hiányzó D-vitamin mennyiséget. Egyél D-vitaminban gazdag ételeket, beleértve az osztrigát, a joghurtot, a májat, a tojássárgáját és a spenótot.

A napsütés és az étel önmagában azonban nem elegendő a teljes D-vitamin szükséglet kielégítéséhez. Legalábbis nem az év minden szakában, ezért a borongósabb hónapokban mindenképp érdemes extra adagot a szervezetbe juttatni!