Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Szembe kell nézni korunk társadalmának azzal a nagy kérdéssel, hogy mi váltja ki az elhízást. Dr. Greger egy 11 részes videósorozatban járta körül ezt a témát. Ez alapján készítettük ezt az összefoglalót. A sorozat 5. része következik.

Szembe kell nézni korunk társadalmának azzal a nagy kérdéssel, hogy mi váltja ki az elhízást. Dr Greger egy 11 részes videósorozatban járta körül ezt a témát. Ezek alapján készítettük ezt a blog sorozatot. Következzen a negyedik rész.

Szembe kell nézni korunk társadalmának azzal a nagy kérdéssel, hogy mi váltja ki az elhízást. Dr Greger egy 11 részes videósorozatban járta körül ezt a témát. Ezek alapján készítettük ezt a blog sorozatot. Következzen a harmadik rész.

Szembe kell nézni korunk társadalmának azzal a nagy kérdéssel, hogy mi váltja ki az elhízást. Dr Greger egy 11 részes videósorozatban járta körül ezt a témát. Ezek alapján készítettük ezt az összefoglalót. A sorozat második része.

Szembe kell nézni korunk társadalmának azzal a nagy kérdéssel, hogy mi váltja ki az elhízást. Dr Greger egy 11 részes videósorozatban járta körül ezt a témát. Ezek alapján készítettük ezt az összefoglalót.

A B12-vitamint nem növények vagy állatok állítják elő, hanem a földet beborító mikrobák. A mai fertőtlenített, modern világban a csapvizet általában klórozzák, hogy elpusztítsák a baktériumokat.

 

Tehát, bár már nem sok B12-vitaminhoz jutunk a vízből, de legalább a kolerát sem kapjuk el, ami jó dolog! A rendszeres, megbízható B12-vitamin forrás létfontosságú mindenki számára, aki növényi alapú étrendet követ. Bár a megfelelő B12-vitamin készletekkel kezdők számára a hiány kialakulása évekbe telhet, a B12-vitamin hiány következményei pusztítóak lehetnek: bénulásról, pszichózisról, vakságról és akár halálról is beszámoltak már.

Talán hallottál már arról, hogy mindenkinek napi nyolc pohár vizet kell innia. Bár ez a tanács ésszerű, nem veszi figyelembe az emberek egyéni szükségleteit, például az aktuális egészségi állapotát, az aktivitási szintjét...

 

... vagy a környezetét és egyéb tényezőket. Testünk akár 60%-a vízből áll. Folyamatosan veszítünk vizet a bőrünkön, a vizeletünkön, a székletünkön és az izzadságunkon keresztül – és még akkor is, amikor lélegzünk.

Annak érdekében, hogy a böjt élménye a lehető legkényelmesebb és megszokható legyen, fontos bizonyos elvek betartása. Ha nagyon stresszes időszakban vagyunk, akkor nem tanácsos jelentős életmódbeli változtatásokat végrehajtani.

 

Ebben az esetben halasszuk el az időszakos böjt integrálását a mindennapokba. Az alábbi 8 stratégia csodákra képes, különösen azoknak, akik fenntartásokkal fogadják az időszakos böjtöt a múltban tapasztalt rossz böjti élményeik miatt.

A Haladó böjt és az időszakos böjt életmód megközelítések, amelyek sok embernek segítettek elérni egészségügyi céljaikat. A böjt egy ősi gyógyító stratégia, amelyet az ismert történelem kezdete óta alkalmaznak.

 

Az időszakos böjt a böjt olyan formája, amikor valaki napi 12-16 órát vagy többet böjtöl. A böjti időszak alatt előfordulhat, hogy nem fogyaszt mást, csak vizet vagy gyógyteát. A nap hátralévő részében normális, egészséges étrendet kell követnie.

Az időszakos böjtölési stratégiáknak többféle változata létezik. A mindennapi életmódhoz általában az alábbiakban vázolt stratégiák egyikét ajánljuk. Fontos, hogy amikor először belevágunk az időszakos böjtölésbe, a legjobb, ha rövidebb böjttel kezdjük...

 

... és onnan haladunk a hosszabb böjtök felé, hogy a szervezet könnyebben alkalmazkodhasson ahhoz, hogy a nap bizonyos szakaszaiban nem eszünk.

Bár még csak épphogy véget ért a Karácsony, máris előttünk a böjt, hiszen idén nagyon korán lesz Húsvét! Ilyenkor mindig előkerül a böjt témája. A böjt olyan gyakorlat, amelyet több ezer éve alkalmaznak vallási és egészségügyi okokból.

 

Egyszerűen arról van szó, hogy egy ideig nem fogyasztunk ételt. Helyette nem fogyasztunk semmit, vagy csak kalóriamentes italokat, például vizet és gyógyteákat.

 

A 1903-ban Thomas Edison megjósolta, hogy „a jövő orvosa nem fog gyógyszert adni, hanem ehelyett az emberi test helyes gondozására fogja oktatni a páciensét az étrenddel, valamint a betegség okai és megelőzése terén.

 

Százegy évvel később megszületett az American College of Lifestyle Medicine. Továbbra is írunk fel gyógyszereket, ha szükséges, de a hangsúly azon a megértésen alapul, hogy az Egyesült Államokban a krónikus betegségek vezető okait és a halálozási okokat leginkább az életmód okozza – különösen az, amit a szánkba veszünk – az étel és a cigaretta.

 

A C-vitamin nyilvánvalóan rendkívül fontos általános egészségünk szempontjából, és van 5 kulcsfontosságú dolog, amit megtehetsz, hogy megfelelő legyen a szervezeted C-vitamin szintje.

 

 

A magnézium az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben, és több mint 300 különböző élettani folyamatban használjuk fel. Sajnos a magnéziumhiány a mai társadalom egyik legelterjedtebb hiánya.

 

Lehetséges, hogy a magnézium hiánya negatívan befolyásolja az egészséget? Egyáltalán honnan sejthetjük, hogy magnéziumhiányban szenvedünk? Norman Shealy amerikai idegsebész (MD, PhD) szerint szinte minden ismert betegség magnéziumhiánnyal jár. Ez elsőre merész kijelentésnek tűnhet, de valószínűleg igaz lehet, ha figyelembe vesszük a magnézium testben betöltött számtalan szerepét.

Nézzük, hogy milyen eredményeket hozott a böjt és az azt követő növényi alapú étkezés a következő autoimmun betegségek esetében: reumás ízületi gyulladás (RA), lupusz, spondylitis ankylopoetica (SpA).

 

Vagy az olyan autoimmun megbetegetéseknél, mint a krónikus csalánkiütés, a más kötőszövetet érintő elváltozások (MCTD), a glomerulonephritis, a sclerosis multiplex, az osteoarthritis és fibromyalgia.

Nem csak a tápanyag összetétel, hanem az „élelmiszer szerkezete” is „kritikus lehet az optimális egészség szempontjából”. Nem meglepő, hogy a kukoricapehely és a rizs crispies sokkal nagyobb vércukorszint emelkedést okoz... 

 

...mint a rizs vagy a csöves kukorica. Ez nem csak a hozzáadott cukor miatt van így. "Még azonos [összetevők] esetén is jelentős változást okozhat az élelmiszer szerkezete..."

Nagyon sokféle tünet van a menopauzán áteső nőknél. Vannak az úgynevezett vazomotoros tünetek – például éjszakai izzadás és hőhullámok, alvási nehézségek vagy álmatlanság.


De ide tartoznak a hüvelyszárazság és fájdalom a szex során, valamint a hangulati ingadozások, beleértve akár a teljes depressziót is.

A sport segíthet? A testmozgás minden bizonnyal általánosságban javítja a fizikai és pszichológiai életminőséget, de sajnos nem volt bizonyíték arra, hogy a testmozgás milyen hatással van a menopauza specifikus tüneteire.

Az áfonya és eper fogyasztása akár 2,5 évvel késleltetheti a kognitív öregedést is – feltehetően az agyban lokalizáló antocianin fitonutriensek miatt, amint azt a funkcionális MRI-vizsgálatok is kimutatják. 


A növényi alapú étrendről úgy gondolják, hogy jelentős szerepet játszott az emberi evolúcióban, és a teljes növényi élelmiszerek fogyasztását [vagy akár csak] a kivonatok fogyasztását is többször összefüggésbe hozták az öregedéssel összefüggő betegségek kockázatának csökkenésével. És az egészséges öregedés mellett nem a ráncok megelőzésére gondolunk elsősorban. Vannak ennél sokkal fontosabb kérdések is. Például mi a helyzet az agyunk védelmével?

Ebben a cikkben megosztunk néhány kulcsfontosságú és fontos ételt, amelyek segítségével támogathatjuk a nyirokrendszerünket. Lehet, hogy sokaknak nem lesz újdonság, de reméljük, lesz, akinek segítenek ezek a tippek. 


De mielőtt rátérnénk ezekre a speciális ételekre, nagyon fontos, hogy minden nap olyan tevékenységeket és életmódot válassz, amelyek támogatják a nyirokrendszeredet. Vajon miért olyan fontos ez?

A Föld első számú gyilkos kórja a rossz étrend, a második pedig a magas vérnyomás. Hogy miért annyira veszélyes a magas vérnyomás? 


Azért mert megnöveli annak kockázatát is, hogy más különböző betegségek is halálossá váljanak, mint pl. a szívbetegség, a szélütés vagy a vese- és szívelégtelenség.

Exponenciálisan növekszik a stroke vagy szívbetegség miatti halálozás kockázata, ahogy a vérnyomásunk emelkedik 110/70 fölé.

A D-vitamin kritikus fontosságú az általános egészség szempontjából, és a hiánya súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.


Kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya növelheti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Honnan tudhatjuk, hogy túl alacsony-e a D-vitamin szintünk (ha nem megyünk el egy laborvizsgálatra)? Összegyűjtöttünk 10 olyan jelet, ami arra utalhat, hogy több D-vitaminra van szüksége a szervezetednek..

Bebizonyosodott, hogy a növényi alapú étrendre való átállás sokkal jobb eredményeket ér el, mint a hagyományos kezelések, mind az aktív, mind a nyugalmi stádiumban levő Crohn betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás esetében.


A gyulladásos bélbetegségek globális terjedésének megértéséhez és megelőzéséhez fontos tudni, hogy az élelmi rostok csökkentik, míg az étkezési zsír, az állati fehérje és a cukor növelheti a betegség kockázatát. „Annak ellenére, hogy hivatalosan is elismerték a nyugatias életmódot, mint a gyulladásos bélbetegségek növekvő előfordulásának fő mozgatórugóját, nem javasoltak ellenintézkedéseket ezen életmód és táplálkozás ellen. Kivéve, hogy a Crohn betegségben szenvedő betegek nem dohányozhatnak.

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb dolog, amit az egészséged érdekében tehetsz! A legtöbben értjük, hogy a testmozgás milyen jótékony hatással van a testünkre.


De tudtad, hogy a fizikai aktivitás jótékony hatással van a mentális és érzelmi jólétedre is?

Ha csak egy kis motivációra van szükséged, hogy végre elkezdje mozogni, akkor olvasd el, mi az a 7 ok,  amiért a fizikai aktivitással boldogabb, egészségesebb életet élhetsz.

A „higiéniai hipotézis” és miért nem minden baktérium rossz?

Az amerikai felnőtt férfiak és nők körülbelül 75%-a állítja, hogy naponta legalább egyszer zuhanyozik[1].

 

Habár határozottan kellemesebb olyan emberek közelében lenni, akik rendszeresen mosdanak, és tisztán tartják magukat, vajon okos lépés-e a kézfertőtlenítő rendszeres használata, az antibakteriális szappannal való fürdés és a levegő megtöltése baktériumölő spray-kkel? 

Lehetséges, hogy hosszú távon a germafóbiában szenvedők betegebbé válnak, ahelyett, hogy egészségesebbek lennének? Összegyűjtöttünk néhány meglepő tényt arról, hogy a „fertőtlenítés” iránti modern megszállottságunk miként gyengítheti immunrendszerünket.

Az állati eredetű termékekkel teli étrend gyorsabban tönkreteheti a mikrobiomot, mint egy antibiotikum. Nem is gondolnád, milyen gyorsan.

 

Ha az interneten rákeresünk a „Crohn-betegségre és diétára” vagy a „vastagbélgyulladásra és diétára”, akkor a legjobb esetben is egymásnak ellentmondó információ halmazt kapunk. Mit mond a tudomány? Ha szisztematikusan áttekintjük a táplálékbevitelről és a gyulladásos bélbetegség kialakulásának kockázatáról szóló orvosi szakirodalmat, a Crohn-betegséget a zsír- és húsbevitellel kötik össze, míg az élelmi rostok és a gyümölcsök védelmet nyújtanak. Ugyanez igaz a másik fő gyulladásos bélbetegségnél, a fekélyes vastagbélgyulladásnal is.

 

Az „egészségesebbé válás” az egyik célod? Ha a válasz igen, honnan fogod tudni, hogy elérted ezt a méltó célt? Kezdd néhány egyszerű „csináld magad” otthon elvégezhető egészségügyi vizsgálattal!


A vizsgálatok elvégzésével képet kaphatsz arról, hogy jelenleg hol tartasz az egészség terén. Ezután készíthetsz egy tervet, amelyet ha betartasz, akkor megfelelő időközönként fogod táplálni, edzeni és pihentetni a tested. Ne valami időszakos diétára, vagy intenzív, pár hetes edzésprogramra gondolj, hanem egy holisztikus megközelítéssel született, élethosszig fenntartható, egészséges életmódra. (Természetesen egy szakképzett egészségügyi szakember irányítása mellett érdemes kidolgozni egy ilyen tervet.)

 

Innen indultam... vajon milyen történet áll a myCosmofood alapítása mögött? Joshi Bharat kérdezte erről Selymes-Stockdale Erzsébetet, aki humorral fűszerezve beszélt arról, hogyan lehet a nehéz élethelyzetekben is felfelé tekinteni. 

A gyümölcsök és zöldségek tápanyagokban gazdagok. Vitaminokat, ásványi anyagokat és fitokemikáliákat, növényi bioaktív anyagokat tartalmaznak, amelyekre szervezetünknek szüksége van az egészség megőrzéséhez.


És ezeknek a tápanyagoknak a nagy része nem található meg az állati eredetű ételekben. Az esszenciális növényi tápanyag remek példája a C-vitamin. Ezt a vitamint nem nyerik jelentős mennyiségben állati eredetű táplálékból. És a szervezetünk sem képes a C-vitamint előállítani. Tehát a húsalapú étrend nem lesz elegendő. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű C-vitamint fogyasszunk, gyümölcsből vagy zöldségből, vagy egyéb táplálékkiegészítőkből kell bevinni.Add hozzá az étrendedhez ezt a 7 szuper élelmiszert, hogy megőrizd a szíved egészségét! Ebben a cikkben hét fantasztikus, a szív egészségét maximálisan támogató ételről írunk Nektek.


Ezeket akár már most hozzáadhatod a napi étrendedhez. (Az egyiket ráadásul igen könnyedén!)Noha a 3 napos böjt jótékony hatású és gyógyító hatással van a szervezetedre, hatalmas sokk és stressz is lehet, ha nem készíted fel megfelelően a testedet és elmédet a böjtre.


A 3 napos böjtre való felkészülésként érdemes alacsony szénhidráttartalmú diétát folytatni egy- két hétig, és a 3 napos böjt előtt legalább 2-3 hétig bevezetni az időszakos böjtöt (napi kétszer étkezni, azaz reggelizni, aztán 8 óra elteltével újra enni).

Hogyan állítja vissza az immunrendszert egy 3 napos böjt? Az immunrendszer a szervezet védekező rendszere a baktériumok, vírusok, paraziták, toxinok és egyéb kórokozók ellen.


Ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelően működjön, a szervezetnek támogatásra van szüksége, amit legegyszerűbben az egészséges táplálkozással és helyes életmóddal – beleértve a böjtöt is – adhatunk meg. Kutatások szerint a 3 napos böjtölés visszaállíthatja az immunrendszert, és óriási változást hozhat az egészség területén.

Sokan tették már fel a kérdést, hogy miért olyan különleges a gyümölcs- és zöldségkristály? Nem elég, ha otthon megmosunk és megeszünk egy almát, vagy elropogtatunk egy répát?


Erre a kérdésre most egy tudományosabb választ szeretnénk adni. Egészen pontosan egy tudományos kutatás eredményeit foglaljuk össze, melyet cékla-sárgarépa zöldségkristállyal végeztek.

A tudatos fogyasztók számának növekedése miatt az élelmiszeriparnak szembe kellett néznie azzal az egyre növekvő fogyasztói igénnyel, hogy a zöldségek és a gyümölcsök hosszú időn keresztül is képesek legyenek megtartani a frissességüket, és minőségüket.

A növényi alapú diéták 98 százalékban hatékonyak lehetnek a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek remisszióban tartásában, ami a többi kezeléshez képest a leghatékonyabb terápiának bizonyult.

 

Dr. Greger videójának leiratát változatlan formában adjuk közzé.

Életünk során körülbelül 40 százalékos a kockázata egy invazív rák kialakulásának, amely nem valamilyen felületes bőrrák, hanem súlyosabb kimenetelű. Ez azt jelenti, hogy ötből két ember az élete során rákos diagnózist fog kapni. 


Mit tehetünk kockázataink csökkentése érdekében? A rákos megbetegedések mindössze 5 százalékát okozzák a szüleinktől örökölt problémás gének. A másik 95 százalékot a DNS-ünkben előforduló mutációk eredményezik, amelyeket életünk során szereztünk meg. Például a tüdőrák genetikai elemzése alapján megállapították, hogy a dohányosok minden 15 elszívott cigaretta után átlagosan egy DNS-mutációt szerezhetnek.

Dr. Greger videójának leiratát változatlan formában adjuk közzé.

Az étel megfelelő rágása messze a legfontosabb lépés, amelyet megtehetünk az emésztés javítása érdekében. Erről egy korábbi bejegyzésünkben írtunk is már. De emellett van még 11 másik szabály...

 

...11 másik szabály, amelyek segítenek abban, hogy az étkezés ne fájdalmas tapasztalat, hanem valódi öröm legyen.


Valószínűleg ezerszer hallottad egy felnőtt családtagtól az asztalnál: „Lassíts és rágd meg az ételt!” És feltételezem, gyerekként nem hallgattál rájuk. De kiderült, hogy azok a bosszantó felnőttek bölcs tanácsokat adtak, amikor arról volt szó, hogyan lehet a legtöbb tápanyagot kinyerni az élelmiszerekből, és hogyan lehet elkerülni a „gyomorpanaszokat”, amelyek világszerte 70 millió embert érintenek.

Amikor a friss zöldségekre gondolunk, akkor egy nyári kertet képzelünk el, tele paradicsommal, paprikával, cukkínivel és uborkával. A nyári és az őszi kert adja a legnagyobb kínálatot a termelői piacon és az élelmiszerboltban is.


De ennek akkor sem szabad megváltoznia, amikor lehűl az idő! Ilyenkor felfedezhetjük a sok téli zöldség különleges ízét, energiáját és fantasztikus szerepét a táplálkozásunkban. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért érdemes több téli zöldséget fogyasztani, és megmutatjuk, hogyan kell tárolni és elkészíteni őket.

Ha valaki éppen fontolgatja, hogy vegán életmódba kezd, vagy már bele is kezdett, mindig felmerül egy kérdés. Miből mennyit egyek, hogy hozzájusson a szervezetem a megfelelő tápanyagokhoz? Mennyi a szükséges Napi Adag?


Erre a kérdésre kerestük a választ. A korábbi blog bejegyzésekhez képest ez talán egy kicsit rendhagyó lesz, hiszen nem tudományos eredményeket osztunk meg veletek, hanem inkább egyfajta gyakorlati útmutatót adunk az olvasó kezébe. Olyan útmutatót, ami segít a napi döntések meghozatalában és leegyszerűsíti a választást. Az angolul beszélőknek ehhez egy alkalmazást is tudunk ajánlani: Daily Dozen (Napi Adag) – ami elérhető iTunes-on és a Google Play áruházban is.

Azt hiszem, az már sokak számára nem újdonság, hogy az egészségünk megőrzésében fontos szerepet játszik a megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség elfogyasztása.


A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint egy átlagos súlyú és egészséges felnőtt embernek naponta legalább 400-800 gramm, vagy 5 adag zöldséget (kivéve a burgonya és más magas keményítőtartalmú zöldségek) és gyümölcsöt kellene megennie, hogy elkerülje a betegségeket. Ideális esetben ennek a mennyiségnek a harmada gyümölcs, a fennmaradó kétharmada pedig zöldség.

Lehetne vitatni, hogy az emberi tervezés egyik legcsodálatosabb, bravúros műve az autó. Gondoljuk végig, mi mindenre van szükség a létrehozásához… a fejlett összeszerelő soroktól a precíz robotikáig, a mögötte rejlő emberi találékonyságig.


Ezek az emberek ki tudták találni, hogyan hasznosítsák a föld energiáját, és azt lényegében egy kerekeken járó fémszerkezetbe töltsék be, amely elvihet minket bárhová, ahová csak vágyunk. Ha jobban belegondolunk, ez talán egy kicsit félelmetes is.

Az autoimmun étrend a valódi teljes értékű élelmiszerekre összpontosít, mivel ezek esetében a legkevésbé valószínű, hogy kiváltanának bármilyen immunreakciót.


Az antioxidánsok, vitaminok és mikrotápanyagok hiánya befolyásolhatja a szervezet gyulladáscsökkentő képességét. A mikrotápanyagban gazdag ételek fogyasztása segíthet csökkenteni a gyulladást, támogatja az immunrendszert és javítja az autoimmun állapotokat.

A D-vitamin, amelyet többnyire az állatok és az ember szervezete állít elő napfény hatására, véletlenszerű és ellenőrzött vizsgálatok szerint is segíthet abban, hogy hosszabb életet éljünk.


Azt is kimutatták, hogy csökkenti a menstruációs fájdalmakat és segít megelőzni a légúti fertőzéseket.

Az „Egy Tányér Egészség Gyerekeknek” (Kid's Healthy Eating Plate) egy vizuális útmutató, amely segíti a gyermekek egészséges étkezésre és mozgásra való nevelését.


A grafikáról egy pillantással leolvasható, hogy melyek azok a követendő példák, amelyek inspirálják az egészséges ételek és rágcsálnivalók kiválasztását. Emellett hangsúlyozza a fizikai aktivitás fontosságát az egészség megőrzésének részeként.

Az iskola egy olyan hely, ahol a gyerekek nem csak sokféle tudást sajátítanak el, de sok időt is töltenek, így könnyen összeszedhetnek kórokozókat és betegségeket.

Elengedhetetlen, hogy a gyerekek már korán megtanulják az egészséges szokásokat – például a kézmosást, az elegendő alvást és az egészséges táplálkozást. A szülők feladata megmutatni, hogy a gyerekek hogyan tudják az egészségüket támogatni nem csak a tanévkezdéskor, hanem az egész év során.
.

Mi történik néhány órán belül egy magas zsírtartalmú (telített) étel elfogyasztása után? Tanulmányok azt mutatják, hogy egyetlen, telített zsírban gazdag étkezés is károsíthatja az artériák működését, még akár órákkal az elfogyasztás után.

Ebben a háromrészes sorozatban megvizsgáljuk, hogy a telített zsírok milyen hatással vannak a szervezetre, és hogyan védheti meg a testmozgás és a diéta az artériáinkat, így segítve megelőzni az első számú gyilkos kórt, a szívbetegséget.

Valóban tévedés lenne a francia paradoxon? Érdemes elolvasni Dr. Michael Greger ezzel kapcsolatos gondolatait. Dr. Michael Greger amerikai orvos, aki jelenleg is háziorvosként praktizál.

A hivatása mellett nem csak egy nonprofit blogot és YouTube csatornát üzemeltet, ahol számos hasznos és bizonyított tényt oszt meg a növényi alapú táplálkozás világából, de három legutóbbi könyve közül mindegyik a New York Times Best Sellers listáján végzett, köztük a 2016-os leghíresebb, How not to die, magyarul Hogy ne halj meg c. műve. Könyvei ma már magyarul is elérhetőek. 

A szép bőr hajszolása sokunk számára központi jelentőségű! Rengeteget költünk el különféle kezelésekre és krémekre, hogy fenntartsuk bőrünk rugalmasságát és feszességét, miközben a táplálkozásunkkal ezt is jobban tudnánk befolyásolni...

Egyáltalán mitől öregszik a bőr? És vajon melyek azok az élelmiszerekben található anyagok, amik támogatják a bőr küzdelmét a környezetből érkező káros hatások ellen? 

A kor előrehaladtával a szervezetünk is változik. Kevesen tudják, de már a húszas évektől elkezd gyengülni az immunrendszer, s ez a folyamat 50 éves kor felett még inkább szembetűnő.

Természetesen ennek is megvan a tudományos magyarázata, ugyanis főként a csecsemőmirigy fokozatos zsugorodására vezethető vissza a jelenség, amely a T-sejtek termelésével aktiválja az immunrendszert.

Már 30 éves kor felett a sejtek megújulásának folyamata lassul, illetve romlik, fokozódik a szabadgyökök felhalmozódása, a mutációs folyamatok egyre gyakoribbak lesznek, amelyek különböző betegségekhez, elváltozásokhoz vezethetnek.

Eléggé nyilvánvalóvá vált, hogy a mai társadalomban a legtöbb ember túl sok szénhidrátot eszik. A szénhidrátokban és a cukorban gazdag étrendünk a krónikus betegségek számottevő növekedéséhez vezetett.

Az olyan problémák, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek, a rák és az elhízás, valamilyen szinten a krónikus vércukorszint-ingadozásokhoz köthetők. A vércukorszint-ingadozás az oka a szüntelen szénhidrátvágynak.

A szénhidrátbevitel csökkentése és az egészséges zsírok növelése az első lépés a vércukorszint stabilizálásához. A probléma az, hogy a szénhidrátbevitel csökkentésének átmeneti időszakában sokan szembesülnek szénhidrát utáni sóvárgással, ami visszaveti őket az életmódváltásban.

Az Egyesült Államokban a „junk food” kifejezést gyakran használják az olyan általánosan ismert, kevésbé egészséges élelmiszerkategóriák leírására, mint a cukorka, fagylalt és chips.


Ennek ellenére nincs egységes definíció, ezért a táplálkozáskutatók az ultra-feldolgozott fogalmát találták ki. Az „ultra-feldolgozott élelmiszer” kifejezés olyan ipari készítményeket ír le, amelyek jellemzően az összetevők hosszú listáján láthatók, amelyek a só, a cukor és a zsír mellett általában egyetlen szakácskönyvben sem találhatók meg, – mint például a különféle ízesítők, színezékek, édesítőszerek, emulgeálószerek és egyéb adalékanyagok. Ezek valódi élelmiszerek ízének utánzására vagy a végtermék nemkívánatos tulajdonságainak álcázására szolgálnak. Ez nagyjából megfelel a „piros lámpás” ételeknek, ha a közlekedési lámpa hasonlatát használjuk az élelmiszerekre.

Az szerintem senki számára nem kérdés, hogy a szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer, hiszen ő felelős a szervezetünkbe kerülő kórokozók, baktériumok és vírusok elleni küzdelemért, a megfelelő védekezés fenntartásáért.

Az erős immunrendszert nem lehetetlen elérni, de nagy odafigyelést igényel, ugyanis nincs egyetlen olyan étrendkiegészítő sem, aminek fogyasztásával önmagában fel tudnánk lépni a fertőzések kivédése ellen.

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás, azon belül is kiemelt jelentőségű a fehérjék, rostok és a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása.Az utóbbiak által tudunk kiemelt vitamin és ásványi anyag ellátáshoz jutni. A bélrendszerünk állapotától függ, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani.

 

Lehet, hogy azt gondoljuk, ez a téma csak kevés embert érint, de a KHS adatai szerint minden ötödik ember speciális diétát követ!

 

A lakosság egyötöde (19%) követ tudatosan valamilyen étrendet, 14%-uk egy-, 4,3%-uk többfélét is egyszerre. A leggyakrabban alkalmazott speciális étrendek a diabetikus (6,4%) és a laktózmentes táplálkozás (4,1%).*

A mai információkkal teli világban nem meglepő, hogy a szülőknek segítségre lehet szükségük ahhoz, hogy megértsék, mit jelent az egészséges táplálkozás. A jó hír az, hogy nem kell táplálkozástudományi végzettség ahhoz, hogy egészséges gyerekeket nevelj.


Néhány alapvető irányelv betartásával ösztönözheted a gyermekeid a helyes táplálkozásra és az egészséges testsúly fenntartására. A szabályok bevezetése átmeneti kényelmetlenséggel, vagy a szülők részéről több erőfeszítéssel járhat, de hidd el, megéri! Hosszútávon alapozhatod meg gyermekeid egészségét!

A testmozgás testi és lelki egészségre gyakorolt hatásának szerepe napjainkra felértékelődött. Ezen nem is csodálkozunk hiszen az inaktív életmód és a helytelen táplálkozás hatása már a gyermek és serdülő korosztályban is jelentkezik.


Ez olyan rizikófaktorok és betegségek előfordulásának gyakoriságát növeli, amelyek eddig döntően a felnőttkorra voltak jellemzőek, mint például a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterin- és vérzsírszint, vagy az inzulinrezisztencia megjelenése.* 

Sokan el sem tudják képzelni az életet hús nélkül, mások ideológia vagy környezettudatosság, esetleg az egészséges életmód miatt választják a vegetáriánus, netán a vegán táplálkozást.

Abban biztosak lehetünk, hogy nem csak rántott sajtot vagy rántott gombafejet tartalmaz a menü a húsmentes táplálkozást követők asztalán!

vegetáriánus konyha lehet fantáziadús, nem utolsósorban pedig színes és egészséges. Vannak, akik teljes elkötelezettjei, mások csak kalandoznak hosszabb-rövidebb időre ebben a húsokat nélkülöző, de korántsem szegényes konyhában – például böjt idején.

Amennyiben az étrendünk nem változatos, akár még valamilyen élelmiszercsoportot kizáró is egyben, akkor a szervezetünk  nem fog hozzájutni elegendő tápanyaghoz pusztán az elfogyasztott élelmiszerekből.

Ekkor szükségessé válhat az étrendkiegészítők fogyasztása. 

Nagyon sokan fogyasztanak szintetikus tápanyagokat, például multivitaminokat, úgy hogy nem győződnek meg azok minőségéről, hasznosíthatóságáról, illetve arról, hogy valóban szükségesek-e a szervezetüknek.

Vita folyik arról, hogy a szintetikus tápanyagok ugyanazokat az előnyöket nyújtják-e, mint a természetesek. Az ebben való állásfoglalás nem egyértelműen meghatározható.

Ha kényszeresen dolgozol, és nincs időd más tevékenységre, nehezen találsz időt az étkezésre, a munkát fontosabbnak tartod, mint az alvást, akkor kijelenthetjük, hogy munkamániás vagy.

 

Ha az erőfeszítéseidből az optimális eredményt szeretnéd kihozni és mindig  a legjobb teljesítményt elérni, akkor kicsit változtatni kell a szokásaidon, mozdulj el egy egészségesebb életmód felé. Ezzel biztosíthatod, hogy a megfelelő táplálékot és energiát kapja meg a szervezeted ahhoz, hogy hosszú órákon át jó eredménnyel dolgozhass.

Fontold meg a következő tippeket, és nézd meg, hol kell változtatni!

Azokat az élelmiszereket nevezzük superfoodoknak, amiknek extrém módon magas a tápanyagsűrűségük, vagyis a vitamin, ásványi anyag, rost, fitonutriens tartalmuk. De nem kell feltétlenül egzotikus növényekre gondolni!


Sok tápanyagban gazdag élelmiszer elérhető hazai forrásból, mint például a cékla, birsalma, sárgarépa, fekete bodza, amelyek környezetvédelmi szempontból is előnyösebbek a Föld és szervezetünk számára.  A szezonjában frissen leszedett zöldség, gyümölcs mindig sokkal dúsabb lesz az ásványi anyag és vitamin tartalmában.