Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

7 ok, amiért a fizikai aktivitás megőrzi az egészséget, (és boldoggá tesz)

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2023.07.06 10:00
7 ok, amiért a fizikai aktivitás megőrzi az egészséget, (és boldoggá tesz)

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb dolog, amit az egészséged érdekében tehetsz! A legtöbben értjük, hogy a testmozgás milyen jótékony hatással van a testünkre.


De tudtad, hogy a fizikai aktivitás jótékony hatással van a mentális és érzelmi jólétedre is?

Ha csak egy kis motivációra van szükséged, hogy végre elkezdje mozogni, akkor olvasd el, mi az a 7 ok,  amiért a fizikai aktivitással boldogabb, egészségesebb életet élhetsz.

#1 Felkészít a stressz kezelésére

Ha már eddig is a testmozgást választottad a stressz kezelésére, akkor ösztönösen jó irányban haladtál, hiszen ezt már a tudomány is alátámasztotta. A fizikai aktivitás kis dózisú kezelt stresszt hoz létre a szervezetünkben, ami valójában nagyon egészséges. Válaszul szervezetünk olyan vegyi anyagokat termel, mint az endorfin, a szerotonin és a noradrenalin. Ezek a vegyületek fontos szerepet játszanak a szervezet stresszre való reagáló képességében [1].

Minél többet mozgunk, annál jobban össze tudjuk hangolni a kommunikációt a szervezet stresszre adott válaszában részt vevő rendszerek között. Amikor más stresszt okozó faktorok jelentkeznek, testünk jobban fel van készülve a válaszra, és a stressz kezelésére. Azaz nyugodtabb és optimistább választ eredményez a stresszel szemben.

 

#2 – Csökkenti a depresszió tüneteit

 

A depresszió a munkaképtelenség egyik vezető oka az Egyesült Államokban [2]. A Mayo Clinic szerint mindössze napi 30 perc testmozgás jelentősen javíthatja a depresszió tüneteit, és még kisebb mennyiségű fizikai aktivitás is változást hozhat [3].

A testmozgás stimulálja az endorfinok (hormonok, amelyek aktiválják a szervezet opiát receptorait, és fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki) felszabadulását, és ezzel nagyobb lehetőséget kínál a társas interakcióra. Egy 2014-es francia tanulmány megállapította, hogy a fizikai aktivitás és a szociális működés közötti összefüggések határozzák meg az idősebb felnőttek boldogságszintjét [4].

A szabadban végzett gyakorlatok még több előnnyel járhatnak, mivel a D-vitamin szintjének emelése csökkenti a szorongást és a depressziót egyaránt.

 

#3 – Segít jobban aludni (és éberebb maradni, ha ébren van!)

 

Lehet, hogy nem gondoltad, hogy a fizikai aktivitás közvetlen hatással van az alvásra, de a Mental Health and Physical Activity folyóiratban megjelent tanulmány pontosan ezt állítja [5].

 

 

A tanulmány szerint az alvás jelentősen javul azoknál, akik hetente legalább 150 percet mozognak. A tanulmány azt is megállapította, hogy a rendszeres fizikai aktivitás segíthet a fáradtság leküzdésében, így kevésbé vagyunk álmosak és energikusabbak vagyunk a nap folyamán.

Az alvás fontos, és a fizikai aktivitás általi jobb alvás csökkentheti a gyulladást, erősítheti az immunrendszert, és segíthet a szervezet méregtelenítésében.

 

#4 – Javítja a memóriát és az agy működését

 

A fizikai aktivitás több módon is javítja a memóriát és az agyműködést. Először is, mind a rossz alvás, mind a krónikus stressz hozzájárulhat a kognitív károsodáshoz. Mivel a fizikai aktivitás pozitív hatással van az alvásra és a stresszre, közvetve javíthatja a kognitív memóriát.

Emellett a testmozgás fiziológiai előnyei miatt javíthatja a memóriát, például csökkenti a gyulladást és serkenti a növekedési faktorok felszabadulását [6]. Ez pozitívan befolyásolja az agy egészségét, és növeli az agysejtek mennyiségét és élettartamát.

Végül, az aerob edzésről kimutatták, hogy javítja a hippocampus működését, amely az agynak a tanulásért és a jó memóriáért felelős része [7].

 

#5 – Csökkenti a krónikus fájdalmat

Számos tanulmány utal arra, hogy a testmozgás enyhítheti a krónikus fájdalmat [8]. Bár a pihenést és az inaktivitást régóta ajánlják a krónikus fájdalomban szenvedőknek, az új kutatások azt mutatják, hogy a fizikai aktivitás a kezelés fontos része.

Érdekes módon a krónikus fájdalom is hozzájárul a stresszhez, a depresszióhoz és a rossz alváshoz. Az aktivitás számos módon segíthet ezeknek a problémáknak a megoldásában. A betegek gyakran attól tartanak, hogy a fizikai gyakorlatok tovább fokozhatják a fájdalmat, de a vizsgálatok azt mutatták, hogy az új gyakorlatok megkezdésekor néha fellépő izomfájdalom megszűnt, ahogy a résztvevők alkalmazkodtak az új tevékenységekhez [8].

 

 

 

#6 – Csökkenti a szívbetegség kockázatát

 

A szívbetegség a vezető halálok a nyugati demokráciákban. Az American Heart Association szerint az amerikaiak több mint 60%-a elhízott vagy túlsúlyos. A fizikai aktivitás segít megelőzni a magas vérnyomást, az elhízást és a rossz koleszterinszintet, amelyek mindegyike hozzájárul a szívbetegségekhez [9].

Az edzés emellett elősegíti a tüdő működésének és a keringésnek a fellendítését, így a tested jó kondícióban és teljesítményre készen tarthatod.

 

#7 – Nagyobb önbizalom és önbecsülés

 

A fizikai aktivitás jobb önértékeléshez és testképhez is vezet [10]. A fent felsorolt egészségügyi előnyök miatt kevésbé feszültnek, kipihentnek, fizikailag fittnek és szellemileg frissnek érezzük magunkat. Ez több önbizalmat és jobb önértékelést eredményez.

Valójában egy 2010-es, a Michigani Egyetemen végzett tanulmány megállapította, hogy a legaktívabb középiskolás gyerekek érték el a legmagasabb pontszámot mind a vezetői képesség, mind az empátia megnyilvánulása terén [11].

 

A testmozgás fontos része a szervezet egészségének, és szinergikus hatással lehet az alvásra, a stresszre, a depresszióra, a gyulladásra, a fájdalomra és még sok más területre.

Az edzésből származó előnyök lényegesen nagyobbak, mint a megfigyelhető azonnali eredmények. Az érzelmi egészségtől az agyműködésen át a szívbetegségekig az egész tested (és az elméd!) profitál.

A különböző célokhoz különböző típusú és mennyiségű fizikai aktivitás ajánlott, ezért mindenképpen konzultálj szakemberrel, hogy megtudd, milyen típusú mozgásforma a legmegfelelőbb a számodra. A lényeg, hogy kezdj el mozogni!

 

--------------
Források:

[1] Miért tesznek boldoggá az endorfinok (és a testmozgás)?
[2] Az Egészségügyi Világszervezet depresszióval kapcsolatos adatlapja
[3] Depresszió és szorongás: A testmozgás enyhíti a tüneteket
[4] Közvetlen és közvetett összefüggések a fizikai aktivitás és az idősebb felnőttek boldogságszintje között: keresztmetszeti tanulmány.
[5] Az objektíven mért fizikai aktivitás és az alvás közötti összefüggés, NHANES 2005–2006
[6] A rendszeres testmozgás megváltoztatja az agyat, javítja a memóriát és a gondolkodási készségeket
[7] A fizikai gyakorlatok és a kognitív edzés hatásai a memóriára és a neurotróf tényezőkre
[8] Fizikai aktivitás és gyakorlat krónikus fájdalom kezelésére felnőtteknél: a Cochrane Reviews áttekintése
[9] Edzés és szívbetegség
[10] Fizikai aktivitás és önbecsülés: pszichológiai és fizikai mechanizmusokhoz kapcsolódó közvetlen és közvetett kapcsolatok tesztelése
[11] A kutatások összefüggést mutatnak a fizikai aktivitás és a gyermekek szociális készségei között