Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Szükséges a D-vitamin pótlása?

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2022.09.29 10:00
Szükséges a D-vitamin pótlása?

A D-vitamin, amelyet többnyire az állatok és az ember szervezete állít elő napfény hatására, véletlenszerű és ellenőrzött vizsgálatok szerint is segíthet abban, hogy hosszabb életet éljünk.


Azt is kimutatták, hogy csökkenti a menstruációs fájdalmakat és segít megelőzni a légúti fertőzéseket.

Ha ér bennünket megfelelő mennyiségű napsugárzás, akkor napi 2000 NE D-vitamin-kiegészítő fogyasztásánál több nem javasolt, ideális esetben a nap legnagyobb étkezéséhez. Amennyiben valaki a testtömeg indexe alapján túlsúlyos, akkor 3000 NE felett javasolt fogyasztani, elhízás esetén ennél is többet. 

Mennyi a megfelelő mennyiségű napsugárzás? Tavasszal és nyáron napi 10 perc is elegendő, ha a testünk legalább 25%-át éri a nap. Télen, mivel általában a testünk 10%-át éri csupán, akár 2 óra is szükséges lehet a napi D-vitamin szükséglet képződéséhez.

A D-vitamin előnyei

Megállapították, hogy a D-vitamin számos lehetséges előnnyel rendelkezik, többek között:

 1. A rákos halálozás csökkentése
 2. Fájdalmas menstruációs időszakok kezelése
 3. Esés megelőzése
 4. Megfázás megelőzése
 5. Rachitis (angolkór) és oszteomalácia (csontlágyulás) megelőzése
 6. Az asztma fellángolásának csökkentése
 7. Crohn-betegség tüneteinek javulása
 8. A fibromialgia (fájdalmas izomcsomók) okozta fájdalom súlyosságának csökkenése.

Ahhoz, hogy a szervezetünk részesüljön ezekben az előnyökben, szükségünk van a megfelelő mennyiségű D-vitaminra. Ezt két úton szerezhetjük meg: táplálékkiegészítők formájában, vagy napon tartózkodással. 

 

Táplálékkiegészítők vagy a nap?

 

Vajon melyik D-vitamin pótlási mód a kedvezőbb? Hiszen mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Hasonlítsuk össze a kettőt! D-vitamin táplálékkiegészítők:

 • Évente legalább 8.000 Ft-ba kerülhet, de inkább többe
 • A táplálékkiegészítőket gyártó cégek rosszul szabályozottak. Egy vizsgálat megállapította, hogy a különböző márkáknak csak körülbelül a fele teljesítette a címkén feltüntetett hatóanyag mennyiséget legfeljebb 10 százalékos eltéréssel (ez a kutatás az USA-ra vonatkozik).
 • Túladagolható
 • Gyors megoldás, ha nincs elég idő a napon tartózkodni (különösen télen).

 D-vitamin a nap hatására:

 • Soha nem kell aggódni amiatt, hogy túl sok a D-vitamin bevitel, mivel a szervezet tudja szabályozni, hogy a bőr mennyit termel.
 • További előnyei közé tartozik a Co-Q10 regeneráció, a vérnyomás csökkentése, valamint az artériák működésének és a hangulatunknak a javulása.
 • Fokozott a szürkehályog, a bőr öregedésének és a bőrráknak a kockázata.


Érdekes módon a gombák is termelnek D-vitamint, ha napfénynek vannak kitéve, de a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható gombában nincs D-vitamin, mert sötétben termesztik. 

Megjegyzendő, hogy az eddigi vizsgálatokban a hosszú élettartamra gyakorolt hatás a D3-vitaminra korlátozódott, a növényekből és állatokból származó típusra – nem pedig a D2-vitaminra, amely az élesztőből és gombából származik. 

Felvetődhet a kérdés, hogy télen nem jelent-e alternatívát a szolárium használata? Sajnos a szoláriumok sem ajánlottak, mert hatástalanok és veszélyesek is lehetnek. A lámpák többnyire UVA-t bocsátanak ki, ami növeli a melanoma vagy bőrrák kockázatát, miközben a szervezet kevesebb D-vitamint termel, mintha természetes napfényben töltenénk el ugyanannyi időt. 

 

ZERO GRAVITY
7 intenzív hatású összetevőből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a jobb emésztésért!

 

 

A fenti összehasonlítás alapján elmondható, hogy tavasztól őszig érdemes a napon eltöltött idővel feltölteni D-vitamin raktárainkat, és csak a téli, hideg és borongós hónapokban D-vitamin táplálékkiegészítőket használni.

A myCosmofood termékek D-vitamint nem tartalmaznak, mivel csak gyümölcsökből és zöldségekből készülnek. Ezért a D-vitamin pótlására nem alkalmasak. Viszont - különösen a Zero Gravity gyümölcs- és zöldségkristály keverék - védik a bőrünket a nap káros sugarai ellen. Így biztonságosabban tölthetjük el a szabadban a napon a természetes D-vitamin pótláshoz szükséges időt.

 

 

Forrás:

https://nutritionfacts.org/topics/vitamin-d-supplements/?utm_source=infographic&utm_medium=organic&utm_campaign=vitd
https://nutritionfacts.org/video/should-vitamin-d-supplements-be-taken-to-prevent-falls/
https://nutritionfacts.org/video/do-vitamin-d-supplements-reduce-the-risk-of-dying-from-cancer/
https://nutritionfacts.org/video/the-best-way-to-get-vitamin-d-sun-supplements-or-salons/Legyen a napfénnyel töltekezés biztonságos a természetes gyümölcs- és zöldségkristályokkal

 

Immoon Fuel Space Guard Veggie Versum
16 remek növényből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a felnőttek szervezetének ellenálló képességéért! 7 szuper növényből álló koncentrált gyümölcs- és zöldségkristály keverék! 5 szuper összetevőből álló zöldségkristály (nem csak) azoknak, akik kevés zöldséget fogyasztanak!