Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Az időszakos böjt jótékony hatásai

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2024.01.04 10:00
Az időszakos böjt jótékony hatásai

Bár még csak épphogy véget ért a Karácsony, máris előttünk a böjt, hiszen idén nagyon korán lesz Húsvét! Ilyenkor mindig előkerül a böjt témája. A böjt olyan gyakorlat, amelyet több ezer éve alkalmaznak vallási és egészségügyi okokból.

 

Egyszerűen arról van szó, hogy egy ideig nem fogyasztunk ételt. Helyette nem fogyasztunk semmit, vagy csak kalóriamentes italokat, például vizet és gyógyteákat.

 

 

A böjtnek egy speciális fajtája az időszakos (vagy más néven szakaszos) böjt, amely előnyeiről egyre több bizonyíték gyűlt össze. Ebben a cikkben megnézzük, mik az időszakos böjt legfontosabb egészségügyi előnyei, a folytatásban pedig bemutatunk majd pár időszakos böjt stratégiát, illetve arról is írunk, hogyan illesztheted be az időszakos böjt gyakorlatát a legjobban a mindennapokba.

Ha még soha nem böjtöltél korábban, ne aggódj, a kezdés egyszerű és a legtöbb ember számára meglehetősen könnyű.

 

A böjt előnyei

A böjtnek sokféle formája van, amelyekről a későbbiekben majd röviden szólunk. A böjt előnyei meglehetősen kiterjedtek, és a ketogén életmóddal kombinálva még fel is erősödhetnek. A kognitív fellendítéstől kezdve a krónikus betegségek egész sora elleni védelemig a böjtnek számos jótékony hatása van.

 

 

Az alábbiak a legalapvetőbb előnyök.

 

1. Erősebb immunrendszer

Az időszakos böjtstratégiák alkalmazása hatékony módja lehet az immunrendszer erősítésének. Ennek egyik oka a neutrofilek működésének fokozása a szervezetben. A neutrofilek a legelterjedtebb fehérvérsejtek az emberben. Létfontosságú szerepet játszanak a fertőzések semlegesítésében és a szervezet gyulladásos reakcióinak szabályozásában.

A túl magas vagy túl alacsony neutrofil szám gyakran összefüggésbe hozható olyan dolgokkal, mint a szívbetegség, a rák, az Alzheimer-kór, a rheumatoid arthritis, a depresszió, az irritábilis bél szindróma, a krónikus fáradtság és bizonyos autoimmun betegségek.

A neutrofilek azáltal semlegesítik a kórokozókat, hogy elnyelik és elpusztítják őket. Számos tanulmány kimutatta, hogy bizonyos típusú cukrok fogyasztása esetén a neutrofilek hajlamosak elnyelni a cukrokat, ami eltéríti őket a kórokozók elleni küzdelemtől [1].

Több más tanulmány azt is kimutatta, hogy az időszakos böjt pozitív hatással van a bél mikrobiómára, előnyben részesítve a jótékony mikrobák növekedését a káros mikrobák, például a szalmonellával szemben [2]. A bélrendszerünkben lévő baktériumok egyensúlya döntő szerepet játszik az immunrendszer erősségének meghatározásában.

 

2. Autofágia (sejtes önemésztés)

Az autofágia az a folyamat, amelyben a szervezet lebontja a sejtek régi, legyengült és sérült komponenseit, és azokat energiaként újrahasznosítja. Ezáltal helyet készít, és serkenti az új és hatékonyabb sejtek termelését.

Ez a folyamat segíti az immunrendszert a vírusok és intracelluláris paraziták replikációjának szabályozásában, amelyek a krónikus gyulladás gyakori forrásai. Krónikus gyulladásos állapotok állnak a legtöbb modernkori betegség hátterében, mint például az anyagcsere-betegségek, a szívbetegség, a rák és az autoimmunitás.

A fent említett előnyök érdekében érdemes a böjt felé fordulni, mivel az hatékony módja az autofágia stimulálásának. Ezek az előnyök különösen gyógyítóak az agy számára, mivel segítenek megvédeni azt a rendellenes növekedésektől, a méreganyagoktól és egyéb gyulladásforrásoktól [3].

Az autofágia előnyei elsősorban a hosszabb, 16 órás vagy több órás éhezési ciklusok során érhetők el. Következő cikkünkben majd részletesen elmagyarázzuk, hogyan lehet elérni ezeket az előnyöket hosszabb és rövidebb böjtciklusok kombinálásával.

 

 

3. Továbbfejlesztett genetikai javítás

Állatkísérletek kimutatták, hogy az időszakos böjtstratégiák alkalmazása akár 30%-kal is megnövelheti az élettartamot [4]. További longitudinális humán vizsgálatokra lesz szükség ennek az előnynek a megerősítéséhez, de figyelembe véve az időszakos böjt egyéb előnyeit, az élettartam növelő hatás az embereknél is valószínű.

Más tanulmányok kimutatták, hogy az időszakos böjt növeli a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét, és olyan módon változtatja meg a biológiai utakat, hogy pozitívan befolyásolja az élettartamot [5, 6]. Ezek az előnyök az agyra is kiterjednek, és megvédik a neurodegeneratív rendellenességektől, mind a neuronok védelmével, mind az agyszövetek gyulladásának csökkentésével [7]. Ez évekkel növelheti az élettartamot, amely magasabb életminőséggel párosulhat.

 

4. Javított inzulinérzékenység

Manapság a legtöbb ember a napi energiaszükséglete kielégítésében nagymértékben függ a szénhidrátforrásoktól. A tapasztalatok és a rendelkezésre álló adatok alapján a szénhidrátok nem ideális energiaforrások. Úgy tűnik, testünk az ősidőkben alkalmazkodott ahhoz, hogy elviselje és boldoguljon a szűkös időszakokban, amikor a zsírégetés felülírja a szénhidrát-anyagcserét, és számos jótékony folyamat játszódik le a szervezetben.

A szénhidrátoktól való erős függésünk az anyagcsere rendellenességek jelentős növekedését eredményezte, beleértve az inzulinrezisztenciát és a cukorbetegséget.

Az időszakos böjtölési stratégiák beépítése segíthet az inzulinérzékenység helyreállításában és a vércukorszint stabilizálásában, amit számos kutatás bemutatott [8]. Végső soron ez javítja a szervezet azon képességét, hogy zsírt égessen energiaforrásként, és hatékonyabban használja fel a szénhidrátokat, amikor elfogyasztjuk azokat.

Ez az oka annak, hogy az időszakos böjt (esetleg egy szakember által jól megtervezett, átmeneti ketogén diétával kombinálva) az egyik legjobb stratégia, amellyel valaki visszanyerheti egészségét és vitalitását.

 

5. A krónikus betegségek kockázata csökken

Az időszakos koplalás javítja az anyagcsere rugalmasságát, az immunitást, és csökkenti a gyulladást az egész szervezetben. Ezenkívül serkenti a hatékonyabb mitokondriumok termelését. Ezek az előnyök együttesen csökkentik számos, manapság gyakran előforduló betegség kockázatát.

Számos bizonyíték támasztja alá, hogy az időszakos böjtölési stratégiák javítják a szív- és érrendszeri egészséget, segítenek egyensúlyban tartani a koleszterin- és trigliceridszintet, csökkentik a vérnyomást, és az IGF-1 útvonal modulálásával megvédhetnek bizonyos ráktípusoktól [9].

De emellett még sok olyan egészségügyi állapot és betegség felsorolható, amelyekről megállapították, hogy előnyösen hat rájuk az időszakos böjtölés. Ezek a következők: krónikus gyulladás, elhízás, irritábilis bél szindróma, reumás ízületi gyulladás, asztma és bizonyos gyulladásos bőrbetegségek, mint például az akne és az ekcéma.

És ha ez önmagában még nem lenne elég, az időszakos böjtről sok esetben bebizonyosodott, hogy segít az olyan hangulati zavarokon, mint a szorongás és a depresszió. Bár önmagában nem tekinthető kezelésnek, kritikus szerepet játszhat egy olyan holisztikus életmód kialakításában, amely a neurológiai funkciók optimalizálására irányul.

A főbb előnyök felsorolását követően a cikkünket hamarosan folytatjuk a különböző időszakos böjt stratégiák bemutatásával.

 

 

--------
Forrás:

[1] Sanchez A, Reeser JL, Lau HS és mtsai. A cukrok szerepe a humán neutrofil fagocitózisban. Am J Clin Nutr. 1973;26(11):1180-4.
[2] Godínez-victoria M, Campos-rodriguez R, Rivera-aguilar V, et al. Az időszakos koplalás elősegíti a baktériumok kiürülését és a bél IgA termelődését Salmonella typhimurium-mal fertőzött egerekben. Scand J Immunol. 2014;79(5):315-24.
[3] Alirezaei, M., Kemball, C. C., Flynn, C. T., Wood, M. R., Whitton, J. L. és Kiosses, W. B. (2010). A rövid távú koplalás mélyreható neuronális autofágiát vált ki. Autofágia, 6(6), 702–710.
[4] Collier, R. (2013). Időszakos böjt: a következő nagy fogyás hóbort. CMAJ: Canadian Medical Association Journal, 185(8), E321–E322. https://doi.org/10.1503/cmaj.109-4437
[5] Amigo, I. és Kowaltowski, A. J. (2014). Étrend-korlátozás agyi bioenergetikában és redoxállapotban. Redox Biology, 2, 296–304. https://doi.org/10.1016/j.redox.2013.12.021
[6] Martin, B., Mattson, M. P. és Maudsley, S. (2006). Kalóriakorlátozás és időszakos böjt: két lehetséges diéta a sikeres agyöregedésért. Aging Research Reviews, 5(3), 332–353. https://doi.org/10.1016/j.arr.2006.04.002
[7] Marinac, C. R., Sears, D. D., Natarajan, L., Gallo, L. C., Breen, C. I. és Patterson, R. E. (2015). Az étkezés gyakorisága és cirkadián időzítése befolyásolhatja a mellrák kockázatával kapcsolatos gyulladás és inzulinrezisztencia biomarkereit. PLoS ONE, 10(8), e0136240. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0136240
[8] Patterson, R. E., Laughlin, G. A., Sears, D. D., LaCroix, A. Z., Marinac, C., Gallo, L. C., … Villaseñor, A. (2015). IDŐSZAKOS BÖJTÖLÉS ÉS AZ EMBER ANYAGCSERE EGÉSZSÉGE. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(8), 1203–1212. https://doi.org/10.1016/j.jand.2015.02.018
[9] Rothschild J, Hoddy KK, Jambazian P, Varady KA. Időben korlátozott takarmányozás és anyagcsere-betegség kockázata: humán és állatkísérletek áttekintése. Nutr Rev. 2014;72(5):308-18.