Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Magas vérnyomás - hogyan csökkenthető?

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2023.08.31 10:00
Magas vérnyomás - hogyan csökkenthető?

A Föld első számú gyilkos kórja a rossz étrend, a második pedig a magas vérnyomás. Hogy miért annyira veszélyes a magas vérnyomás? 


Azért mert megnöveli annak kockázatát is, hogy más különböző betegségek is halálossá váljanak, mint pl. a szívbetegség, a szélütés vagy a vese- és szívelégtelenség.

Exponenciálisan növekszik a stroke vagy szívbetegség miatti halálozás kockázata, ahogy a vérnyomásunk emelkedik 110/70 fölé.

Korábban a vérnyomást 175-ös értékig normálisnak tartottuk, de ez csak akkor „normális”, ha olyan betegségekben szeretnénk meghalni, mint a szívroham és a szélütés.

Mi a normál vérnyomás tartomány?

A 175-ös „normál” vérnyomás több mint 1000 százalékkal nagyobb kockázatot jelent az agyvérzés esetén, mint az ideális vérnyomás, amely 110/70 körül van. 

Az új vérnyomás tartományra vonatkozó irányelvek szerint a magas vérnyomás definíciója 190/110-ről 160/95-re esett, a magas kockázatú csoportok kezelési értéke pedig 150/90-re. Kicsit később tovább csökkent 140/90-re, ma már 130/80. Jelenleg ezen új értékek szerint a korábbi minden harmadik amerikai helyett már minden második szenved magas vérnyomásban. A 45 éves kor felettieknek pedig már a 2/3-a küzd magas vérnyomással.

A lényeg az, hogy az amerikaiak betegek. Az amerikai férfiak és nők első számú gyilkosa a szívbetegség, egy olyan betegség, amely megelőzhető, megállítható és visszafordítható kellően egészséges táplálkozással. 

A 120/80-as vérnyomás normális lehet, de a 110/70-es sokkal jobb, mivel még a 70-75 vagy 75-80 közötti alsó érték tartományban is minden 5-pontos növekmény egy harmadával több stroke és legalább ötödével több szívbetegséget okoz. Tehát akkor miért kell az új irányelvnek 130/80-nak lennie?

 

Tabletták a vérnyomás csökkentésére

Átlagosan három különböző vérnyomáscsökkentővel 140-ről 120-ra lehet a vérnyomást lecsökkenteni, míg ha csak két vérnyomáscsökkentőt szedünk a magas kockázatúak csoportjában ezzel is tovább élnek. A kutatók lényegesen kevesebb halálesetet találtak az intenzív kezelést kapó csoportban, de a magasabb dózisok és gyógyszerek miatt több a mellékhatás is, ezért mérlegelni kell a kockázatokat az előnyökkel szemben. 

Az öt évig vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedő emberek 1-2 százaléka részesül előnyben – például nem lesz szív- és érrendszeri eseménye, ha egyébként előfordulna –, de ezt egyensúlyban kell tartani a káros mellékhatások magasabb kockázatával. A gyógyszerek 25 százalékkal csökkenthetik a szív- és érrendszeri események kockázatát, de 88 százalékkal növelhetik a súlyos mellékhatások kockázatát. Igaz az elkerült események közé tartozik a halál, míg a legtöbb mellékhatás inkább az ájulás nagyságrendjét éri csak el. 

Ha gyógyszerekkel csökkentjük a magas kockázatú emberek vérnyomását 120-ra, akkor évente több mint 100.000 haláleset és 46.000 szívelégtelenség megelőzhető, de közben 43.000 elektrolit-rendellenességet és 88.000 akut vesekárosodást okozhat. Nem nagyszerű, de jobb, mint meghalni. 

A vérnyomás csökkentése jót tesz a szívnek, a vesének és az agynak, de egy bizonyos ponton a gyógyszerek mellékhatásai meghaladhatják az előnyöket. Ideális esetben a betegek vérnyomását a lehető legalacsonyabbra szeretnénk csökkenteni, de csak akkor akarunk gyógyszereket használni, „amikor a kezelés hatásai valószínűleg kevésbé pusztítóak, mint az emelkedett vérnyomás”.

 

Hogyan lehet természetes módon csökkenteni a vérnyomást?

Bárcsak lenne mód a vérnyomás csökkentésére gyógyszerek nélkül, hogy a legjobbat érjük el az egészségünk szempontjából! 

Szerencsére létezik ilyen: rendszeres aerob testmozgás, fogyás, dohányzás abbahagyása, megnövekedett élelmi rostbevitel, csökkentett alkoholtartalmú italok fogyasztása, növényi alapú étrend, sófogyasztás csökkentése. 

Az előny itt mindenekelőtt az, hogy a gyógyszerek rossz mellékhatásai elkerülhetők. Egyes életmódbeli változások valóban jobban működhetnek, mint a gyógyszerek, mert az okot kezeljük vele, és valójában csak jó mellékhatásaik vannak. Tehát nem arról beszélünk, hogy az emberek csupán 1 vagy 2 százalékának lesz előnye ebből, hanem mindenkinek.

 

Milyen élelmiszerek csökkentik a vérnyomást?

 

A rostban és káliumban gazdag ételek, valamint a telített zsírokban gazdag ételek kihagyása mellett a növényi alapú étrend csökkentheti a vérnyomást. Ha gyümölcsöt és zöldséget is hozzáadunk a magas vérnyomásban szenvedők étrendjéhez, hét ponttal csökkenhet a szisztolés vérnyomásuk (ez a magasabb érték). Ez az a fajta vérnyomás javulás, amelyet tíz kiló leadásával érhet el valaki, de ezt is csak több gyümölcs és zöldség fogyasztásával lehet megvalósítani. És ha ez párosul a húsfogyasztás csökkenésével is, a telített zsírok és a koleszterin bevitelének csökkentésével, a vérnyomás 11 ponttal is csökkenthető. 

A myCosmofood termékek csak nyers gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaznak, azok közül is több olyat, amelyek pozitívan hatnak a vérnyomásra: almát, céklát, fekete áfonyát, fekete bodzát, fekete ribizlit, gránátalmát, homoktövist, narancsot, sárgarépát, vörös áfonyát, vörös szőlőt.

 

 

----------
Forrás: Dr. Greger: The 411 on Blood Pressure - https://nutritionfacts.org/blog/the-411-on-blood-pressure/?utm_source=NutritionFacts.org&utm_campaign=16eb600871-RSS_BLOG_DAILY&utm_medium=email&utm_term=0_40f9e497d1-16eb600871-29718616&mc_cid=16eb600871&mc_eid=b82abf1d86