Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Szintetikus vagy természetes tápanyagokat fogyasszunk?

Balogh Adrienn
Balogh Adrienn
2022.03.17 10:00
Szintetikus vagy természetes tápanyagokat fogyasszunk?

Amennyiben az étrendünk nem változatos, akár még valamilyen élelmiszercsoportot kizáró is egyben, akkor a szervezetünk  nem fog hozzájutni elegendő tápanyaghoz pusztán az elfogyasztott élelmiszerekből.

Ekkor szükségessé válhat az étrendkiegészítők fogyasztása. 

Nagyon sokan fogyasztanak szintetikus tápanyagokat, például multivitaminokat, úgy hogy nem győződnek meg azok minőségéről, hasznosíthatóságáról, illetve arról, hogy valóban szükségesek-e a szervezetüknek.

Vita folyik arról, hogy a szintetikus tápanyagok ugyanazokat az előnyöket nyújtják-e, mint a természetesek. Az ebben való állásfoglalás nem egyértelműen meghatározható.

Ugyanis azon anyagok is szintetikusnak tekintendők, amik már nem élelmiszerként fogyasztunk el, hanem természetes anyagból történő kivonatként emlegetnek egy terméken, hiszen minden szintetikus onnantól kezde, hogy az élelmiszerhez hozzányúltak, és kinyernek belőle valamit.

A szintetikus tápanyagok akkor veszélyesek, ha nem a megfelelő molekula formát választják (pl: ár érzékenység miatt), és a nem megfelelő stabilizáló anyaggal párosítják, hiszen akkor a felszívódás, a hasznosulás, a szervezeteben történő átalakulása se lesz hatékony, sőt akár káros is lehet.

1. Mik azok a szintetikus és természetes tápanyagok?

Íme a különbség:

Természetes tápanyagok: ezek teljes értékű táplálékok, azaz a tejtermékek ,a gyümölcsök, a gabonák és sorolhatnám az élelmiszer csoportjaink sorát.

Szintetikus tápanyagok: Izolált tápanyagoknak is nevezik, ezeket általában mesterségesen, ipari eljárásban állítják elő.

A manapság a piacon kapható étrend-kiegészítők többsége mesterségesen készül. Ide tartoznak többek között a tabletta, kapszula, por vagy folyékony formában kapható étrend kiegészítők, amelyek vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaznak. Ezeket úgy állítják össze, hogy utánozzák a természetes tápanyagok szervezetünkben való viselkedését.

Összefoglalva:

A szintetikus tápanyagok laboratóriumi körülmények között vagy ipari folyamatban mesterségesen előállított étrend-kiegészítők. A természetes tápanyagok azok, amelyek a teljes értékű élelmiszerekben találhatók.

2. Különböznek a természetes és a szintetikus tápanyagok?

Az elfogadott nézet az, hogy a szintetikus tápanyagok kémiailag szinte azonosak az élelmiszerekben található anyagokkal.

A szintetikus tápanyagok előállítási folyamata azonban nagyon eltér attól, ahogyan a növények és állatok előállítják azokat. Tehát annak ellenére, hogy szerkezete hasonló, szervezetünk eltérően reagálhat a szintetikus tápanyagokra.

Ezenkívül nem világos, hogy a szintetikus tápanyagok milyen jól szívódnak fel és hasznosulnak a szervezetben.(2) Egyesek könnyebben felszívódnak, mások nem.

Ennek az az oka, hogy amikor valódi ételeket eszünk, nem egyetlen tápanyagot fogyasztunk, hanem vitaminok, ásványi anyagok, rostok,enzimek és egyéb biológiailag aktív vegyületek (polifenolok, fitokemikáliák..)  egész sorát, amelyek lehetővé teszik a szervezet számára az optimális felhasználást.

Ezen vegyületek nélkül a szintetikus tápanyagokat  a szervezet nem ugyanúgy hasznosítja, mint a természetes megfelelőit, sőt még a túladagolás veszélye is fennállhat, ugyanis, nincsennek a szintetikusakban olyan gátló tényezők (fitátok, oxalátok), mint az élelmiszerekben. Szükségünk van ezen anyagokra is, hogy a szervezet beállíthassa magának, hogy mennyire van épp szüksége.

A különböző vitaminok és ásványi anyagok hasznosíthatósága eltérő a szervezetben. De egy biztos, hogy a szintetikus tápanyagok hasznosíthatósága rosszabb hatásfokú, a természetes élelmiszereinkhez képest akármilyen jó molekula formát is választanak és még jó anyaggal is kombinálják/stabilizálják azt.

Ettől függetlenül vannak olyan állapotok, élethelyzetek, korcsoportok, akik számára hasznos lehet, és esszenciális.

Összefoglalva:

Vitatott és sok tényező befolyásolja hogy a szintetikus tápanyagok milyen jól szívódnak fel és hasznosulnak a szervezetben. Szervezetünk akkor tudja a legjobban hasznosítani a tápanyagokat, ha teljes élelmiszer formájában, változatos, kiegyensúlyozott étrendet követünk, eképp az élelmiszerekben található vegyülettekkel együtt visszük be a tápanyagokat.

3. A teljes értékű élelmiszerekben található tápanyagok pozitívan hatnak az egészségre

A természetes, teljes értékű élelmiszerek segíthetnek a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és a korai halálozás kezelésében és megelőzésében.

Ezeket az előnyöket a teljes értékű élelmiszerekben található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, rostok és az esszenciális zsírsavak széles skálájához kötik.

Teljes értékű élelmiszerek pl. a gyümölcsök és zöldségek.

A gyümölcsök és zöldségek rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel látnak el bennünket, amelyekről úgy gondolják, hogy számos jótékony egészségügyi hatásuk van.

Megfigyeléses vizsgálatok azt mutatják, hogy a magasabb gyümölcs- és zöldségbevitel  csökkenti a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás és egyes agyi rendellenességek kockázatát.

A megnövekedett gyümölcsbevitel alacsonyabb vérnyomáshoz, oxidatív stressz csökkenéséhez és  jobb vércukorszint-szabályozáshoz is köthető.

Egy felmérés azt találta, hogy minden elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség napi adagja (min. 500 g /nap) 4-7%-kal csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Folytathatnánk a sort még további teljes értékű élelmiszerekkel is, mint a halak, a hüvelyesek, magvak és diófélék és a teljes kiőrlésű gabonák.

Összefoglalva:

Bizonyítékok támasztják alá azt az elképzelést, hogy a teljes értékű élelmiszerekben található természetes tápanyagok számos krónikus betegség, például szívbetegség, cukorbetegség, rák és korai halálozás ellen is hatásosak lehetnek.

4. Kell-e szintetikus táplálék kiegészítőket szedni?

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a szintetikus tápanyagok többsége jótékony hatású-e az egészséges, jól táplált emberek számára, de adódnak olyan élethelyzetek amikor szükségesek Fontos természetesen a körültekintett étrend-kiegészítő választás, melyben egy táplálkozástudományi szakember, mint a dietetikus, a segítségünkre lehet!

A D-vitamin kiegészítése például mindenki számára fontos az őszi-téli szezonban, amikor a napfény általi D vitamin képzés háttérbe szorul.

Vannak azonban bizonyos csoportok is, akik számára előnyösek lehetnek a szintetikus táplálék kiegészítők:

Mivel bizonyos vitaminok és ásványi anyagok főként állati eredetű termékekben találhatók meg, ezért a vegetáriánusok/vegánok gyakrabban ki van téve a B12-vitamin, a kalcium, a cink, a vas és a D-vitamin hiánynak

Az idő múlásával az emésztés és a felszívódás hatásfoka csökken, ahogy a test víztartalma is, a fogazat sérül, az étvágy romlik, ami a szervezet nem megfelelő tápanyag- és folyadék ellátottságát hozza magával. Így az időseknél sokszor kiegészítésre szorulhatnak a fehérje, vas, kalcium, magnézium, cink, D3-, B6-,B12 vitamin és a folsav szükségletek. .

Az állapotos nők étrendjét midenképpen szükséges kiegészíteni  bizonyos vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal (például B6, B12,  D-vitaminnal,vassal, folsavval, jóddal, magnéziummal) és kerülniük kell a túlzott A vitamin bevitelt!(14).

Fogamzóképes korú nők csoportját gyakran folsav-kiegészítő szedésére ösztönzik, hogy csökkentsék az idegcső záródási rendellenesség kockázatát, a terhesség első trimeszterében. 

Tápanyaghiányban szenvedők: Bizonyos étrend-kiegészítők kompenzálhatják a táplálkozási hiányosságokat, például a vashiányos vérszegénység, vagy egy allergia előfordulása miatt kivont tápanyag esetében.

Összefoglalva:

A táplálkozási hiányosságok kockázatának kitett embercsoportok számára bizonyos szintetikus kiegészítők hasznosak lehetnek.

5. A szintetikus tápanyagok lehetnek kifejezetten károsak is

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ember számára biztonságos a kiegészítők fogyasztása a csomagoláson feltüntetett mennyiségben.

Ha egyébként is változatosan táplálkozunk, az étrend-kiegészítők szedése eredményezheti azt, hogy meghaladhatjuk számos tápanyag ajánlott napi bevitelét.

Feleslegben történő bevitel esetén a vízben oldódó vitaminok, például a C-vitamin és a B-vitaminok a vizelettel kiürülnek a szervezetből. A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E- és K-vitaminok)  azonban raktározódhatnak a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy fennáll annak a veszélye, hogy magas szintre halmozódnak fel, ami hipervitaminózishoz vezet.

A terhes nőknek különösen óvatosnak kell lenniük az A-vitamin bevitelével, mivel annak túlzott mennyisége összefüggésbe hozható a születési rendellenességekkel.

Számos klinikai vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a béta-karotin, az E-vitamin és esetleg a nagy dózisú A-vitamin, növelheti a korai halálozás kockázatát.

Más tanulmányok összefüggésbe hozták a multivitaminok használatát a megnövekedett rák kockázattal, és a vas-kiegészítők károsak lehetnek azok számára, akiknek nincs rájuk szükségük.

Összefoglalás:

A nagy mennyiségű szintetikus tápanyag bevitele káros hatással lehet az egészségre. A javasolt napi adagok a legtöbb ember számára biztonságosak, de óvatosság javasolt.

Megjegyzendő üzenet:

A kutatások folyamatosan azt mutatják, hogy a szintetikus tápanyagok nem helyettesítik az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet.

A természetes tápanyagok bevitele teljes értékű élelmiszerekből mindig jobb megoldás.

Termékjavaslataink

Space Guard Immoon Fuel Cool Planet
7 növényből álló koncentrált gyümölcs-
és zöldségkristály keverék vírusok ellen.
16 remek növényből álló gyümölcs- és
zöldségkristály a felnőttek számára.
2 féle áfonyából álló speciális gyümölcs kristály a gyulladások ellen.


--------------
Forrás:
Dr. Bíró Szabolcs: Vitaminipar 2021, Wise tree Kft.
Healthline, Mary Jane Brown, PhD, RD (https://www.healthline.com/nutrition/synthetic-vs-natural-nutrients#TOC_TITLE_HDR_5)