Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

A B12-vitamin hiány következményei pusztítóak lehetnek

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2024.03.14 10:00
A B12-vitamin hiány következményei pusztítóak lehetnek

A B12-vitamint nem növények vagy állatok állítják elő, hanem a földet beborító mikrobák. A mai fertőtlenített, modern világban a csapvizet általában klórozzák, hogy elpusztítsák a baktériumokat.

 

Tehát, bár már nem sok B12-vitaminhoz jutunk a vízből, de legalább a kolerát sem kapjuk el, ami jó dolog! A rendszeres, megbízható B12-vitamin forrás létfontosságú mindenki számára, aki növényi alapú étrendet követ. Bár a megfelelő B12-vitamin készletekkel kezdők számára a hiány kialakulása évekbe telhet, a B12-vitamin hiány következményei pusztítóak lehetnek: bénulásról, pszichózisról, vakságról és akár halálról is beszámoltak már.

 

A növényi alapú étrendet fogyasztó anyák újszülöttjeinél, akik nem figyelnek a megfelelő B12-vitamin bevitelre, sokkal gyorsabban alakulhatnak ki hiányosságok, ami katasztrofális következményekkel járhat. Az elegendő B12-vitamin bevitele megkérdőjelezhetetlen azok számára, akik étrendjüket a növényi alapú élelmiszerek köré szervezik. 

A 65 év alatti felnőttek számára a B12-vitamin bevitelének legegyszerűbb módja, ha hetente legalább 2000 mikrogrammot (mcg), vagy napi 50 mcg-s adagot szednek. Megjegyzendő, hogy ezek az adagok a cianokobalaminra, a B12-vitamin előnyös formájára vonatkoznak, mivel nincs elegendő bizonyíték a többi forma, például a metilkobalamin hatékonyságának alátámasztására. 

Az életkor előrehaladtával csökkenhet a B12-vitamin felszívódásának képessége. 50 évesen mindenkinek el kell kezdenie a B12-vel dúsított élelmiszerek vagy kiegészítők fogyasztását, függetlenül attól, hogy milyen diétát követ. 65 éves kor felett csak nagy dózisú  (napi 1000 mcg) napi adagok elegendőek. A B12-vitamin hiány megelőzésére és kezelésére a legtöbb esetben a cianokobalamin rágható, szublingvális vagy folyékony formában (nem pedig multivitamin formájában) a legjobb. A 65 év felettiek esetében a pótlást valószínűleg napi 1000 mcg cianokobalaminra kell emelni.

 

 

Miért ne multivitamin tablettában fogyasszuk el a B12-vitamint? Azért mert az egy tablettába összekevert különböző vitaminok és ásványi anyagok befolyásolhatják az aktív B12-vitamin képződését, ennek során analóg B12-vitamin képződik, amit nem tud a szervezetünk hasznosítani és még akadályozza is az aktív B12-vitamin szállítását, hasznosulását. 

B12-vitaminos táplálékkiegészítők fogyasztása helyett B12-vitaminnal dúsított élelmiszerekből is lehet elegendő mennyiséget bevinni, de ebben az esetben napi három adag olyan élelmiszert kellene elfogyasztanunk, amelyek mindegyike a napi érték legalább 190 százalékát tartalmazza. Minden adag elfogyasztása legalább négy-hat órával az utolsó után történjen – a cél napi háromszori 4,5 mcg. A B12-vitaminnal dúsított élesztő esetében például napi háromszor két teáskanál elegendő lehet. Legtöbbünk számára azonban valószínűleg olcsóbb és kényelmesebb pusztán étrend-kiegészítőt szedni.

 

Mi a helyzet a különböző algafélékkel?

Sajnos az a B12-vitamin típus, amit tartalmaznak, az emberi szervezet számára nem hasznosítható

A terhes és szoptató nők követhetik a nem terhes felnőttek számára ajánlott napi 50 mikrogrammot, vagy heti 2000 mikrogrammot mcg-t, bár azt javasolják, hogy ezeket az adagokat osszák két részre a felszívódás fokozása érdekében. 

A csecsemők elválasztása után napi 5 mcg-al kezdhetik a szedést; 4-től 10 éves korig bevehetik a felnőtt napi 25 mcg-t; majd 11 évesen napi 50-et vagy heti 2000-et szedhetnek. Nem kell tartani a túladagolástól, mert ez a vitamin vízben oldódik.

 

A B12-vitamin táplálékkiegészítők valóban okozhatnak pattanásokat?

10 emberből 1-nél jelentkezik ilyen probléma, ha a B12-vitamint injekció formájában kapja.

Amennyiben szájon keresztül fogyasztjuk, csak akkor fordul elő kevés esetben, ha 5.000-10.000 mcg/hét mennyiségben fogyasztjuk.

 

A B12-vitamin táplálék kiegészítők valóban okozhatnak daganatos megbetegedést?

Korábbi megfigyeléses vizsgálatok utaltak arra, hogy találtak összefüggést a tüdőrák kialakulása és az emelkedett B12-vitamin szint között. Amikor ezt kontroll csoportos kísérletekkel megvizsgálták (több ezer embert vontak be), akkor kiderült, hogy akik 2000 mcg-os adagot fogyasztottak naponta éveken keresztül, nem okozott náluk semmilyen rákos megbetegedést, így tüdőrákot sem.

 

Mik a B12-vitamin hiány tünetei?

Talán helyesebb lenne a kérdést úgy feltenni, hogy mik nem a B12-vitamin hiány tünetei? „A Nagy Álarcos” néven emlegetik, mert annyira sokféle tünetet mutathat.  A hasi puffadástól és a krónikus hasmenéstől a légszomjig és a duzzadt vörös, fájdalmas lábakig mindent okozhat. Parkinson-szindrómához hasonló tüneteket, a bőr elsötétülését, amely visszapótlással megszűnik.

A B12-vitamin hiány „sok arca” olyan neurológiai tüneteket foglal magában, mint a kezek és lábak zsibbadása és bizsergése, izomgörcsök, szédülés, kognitív zavarok, járási nehézségek, merevedési zavarok, valamint fáradtság és pszichiátriai tünetek, mint például depresszió, sőt pszichózis.

 

 

--------
Forrás:
[1] https://nutritionfacts.org/video/the-optimal-vitamin-b12-dosage-for-adults