Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Esettanulmány: A legjobb diéta a Crohn betegség kezelésére

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2023.07.20 10:00
Esettanulmány: A legjobb diéta a Crohn betegség kezelésére

Bebizonyosodott, hogy a növényi alapú étrendre való átállás sokkal jobb eredményeket ér el, mint a hagyományos kezelések, mind az aktív, mind a nyugalmi stádiumban levő Crohn betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás esetében.


A gyulladásos bélbetegségek globális terjedésének megértéséhez és megelőzéséhez fontos tudni, hogy az élelmi rostok csökkentik, míg az étkezési zsír, az állati fehérje és a cukor növelheti a betegség kockázatát. „Annak ellenére, hogy hivatalosan is elismerték a nyugatias életmódot, mint a gyulladásos bélbetegségek növekvő előfordulásának fő mozgatórugóját, nem javasoltak ellenintézkedéseket ezen életmód és táplálkozás ellen. Kivéve, hogy a Crohn betegségben szenvedő betegek nem dohányozhatnak.

”Tudjuk, hogy a teljesértékű, növényi alapú élelmiszerek fogyasztása egyet jelent a gyulladáscsökkentő étrenddel. Ismerjük a gyulladást kiváltó ételek listáját és a gyulladáscsökkentő hatású ételek listáját is. Szóval, mi lenne, ha próbára tennéd a növényi alapú étrendet?

 

Csak a vörös és a feldolgozott hús csökkentése nem működött elég hatékonyan, de mi a helyzet, ha az összes húsfélét kiiktatjuk az étrendünkből?

Egy 25 éves srácnál Crohn betegséget diagnosztizáltak, de a szokásos orvosi terápia ellenére sem sikerült elérnie a klinikai remissziót (a gyulladás visszafejlődését). Ám miután a kizárólag gabonákon, hüvelyeseken (például bab, sárgaborsó, csicseriborsó és lencse), zöldségeken és gyümölcsökön alapuló étrendre váltott, gyógyszeres kezelés nélkül klinikai remisszióba lépett, és a kontroll kolonoszkópia során nem mutatkozott Crohn betegség jele.

 

Érdemes elmélyülni a kezelés néhány részletében. A hagyományos kezelési módszer az infliximab, amelyet REMICADE® néven árulnak, ami agyvérzést okozhat, és növelheti a limfóma vagy más rákos megbetegedések kialakulásának esélyét – mindezt évi 35.000  dollárért (kb. 10 millió Ft). És lehet, hogy a betegek 35-40 százalékánál nem is működik. És úgy tűnt, ez az említett esetnél sem működött. Tehát 37 hét után megemelték az adagot, és két év után is csak szenvedtek a gyógyszerrel – egészen addig, amíg a fiatalember meg nem próbálta teljesen kiiktatni étrendjéből az állati eredetű termékeket és a feldolgozott élelmiszereket. Ezt a diétát egészen addig tartotta, amíg nem tapasztalta a tünetek teljes megszűnését.

 

Ezt megelőzően tipikus amerikai étrendje volt. Ám miután diagnosztizálása óta először tapasztalt teljes klinikai remissziót az étrendváltás következtében, úgy döntött, hogy véglegesen teljes értékű, növényi alapú táplálkozásra vált, jelentősen csökkentve a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és heti egy adagra vagy annál kevesebbre korlátozva az állati eredetű termékeket. Valahányszor ez az étrendje kezdett felborulni, a tünetek visszatértek. De mindig elmúltak, ha egészségesebben táplálkozott. Hat hónappal az étrend-és az életmódváltás (beleértve a stresszoldást és a testmozgást is) után, a kontrollvizsgálatok a bélnyálkahártya teljes gyógyulását mutatták, a Crohn betegség látható bizonyítéka nélkül.

 

Tudjuk, hogy „[a] teljes kiőrlésű gabonákból, hüvelyesekből, gyümölcsökből és zöldségekből álló étrend hasznosnak bizonyult a szívbetegségek, az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az epehólyag-betegség, a reumás ízületi gyulladás és számos rák megelőzésében és kezelésében. Noha további kutatásokra van szükség, ez az esettanulmány azt sugallja, hogy a Crohn betegség is felkerülhet erre a listára.

És ez a további kutatás már megtörtént! Körülbelül 20 Crohn betegségben szenvedő beteget helyeztek félvegetáriánus étrendre, ami annyit jelent, hogy hetente egyszer fél adag halat és kéthetente egy fél adag húst fogyasztottak , és egy év alatt 100 százalékos remissziót értek el. Két éves időtartamot vizsgálva ez az arány 90% volt.

 

Néhányan azonban eltértek ettől az étrendtől. Lássuk, mi történt velük. Egy év után a fele visszaesett, a második évben pedig már csak 20 százalékuk maradt remisszióban. De azok, akik ragaszkodtak ehhez az étkezéshez, figyelemre méltó sikert arattak. Ez egy kis vizsgálat volt, hivatalos kontrollcsoport nélkül, de az orvosi irodalomban eddig közzétett legjobb eredményt jelenti, hogy megelőzhessük a Crohn-ra jellemző fellángolásokat.

 

Manapság a Crohn betegeket gyakran kezelik úgynevezett biológiai gyógyszerekkel, drága injektált antitestekkel, amelyek elnyomják az immunrendszert, és hatékonyan indukálják és tartják fenn a Crohn betegség remisszióját, de nem mindenkinél. A Crohn kór jelenlegi remissziós aránya a REMICADE® korai alkalmazásánál 64 százalék. Tehát a betegek 30-40 százalékánál nem szűnnek meg a tünetek.

Mi a helyzet a növényi alapú étrend hozzáadásával? A remissziós arány 100 százalékra ugrott azoknál, akiknek nem kellett lemorzsolódniuk a kísérletből a gyógyszermellékhatások miatt. Még ha az enyhébb eseteket ki is zárjuk, a súlyos (erős fellángolásban levő) betegségben szenvedők 100 százaléka remissziót ért el.

 

De ha megnézzük az aranystandard szerinti szisztematikus jelentéseket, azok arra a következtetésre jutnak, hogy az étrend megfelelő változtatásának hatása a gyulladásos bélbetegségekre (a Crohn betegségre és a fekélyes vastagbélgyulladásra) bizonytalan. Ennek az az oka, hogy csak randomizált, kontrollált vizsgálatokat vettek figyelembe. Teljesen érthető, hiszen ez a legszigorúbb vizsgálati terv.

 

Mindazonáltal a gyulladásos bélbetegségben szenvedők inkább a „legjobb rendelkezésre álló bizonyítékok alapján érdemelnének tanácsot, semmint, hogy teljes tanácstalanságra legyenek kárhoztatva.” És azt már több vizsgálatban is kimutatták, hogy a növényi alapú étrendre való áttérés sokkal jobb eredményeket ér el, mint a hagyományos kezelések eredményei, mind az aktív, mind a nyugalmi stádiumban lévő Crohn és fekélyes vastagbélgyulladás esetén.

 

Példaként a  Crohn betegség egy éven belüli kiújulási arányai: 100 százalék a budezonid-nál, ami egy immunszuppresszív kortikoszteroid, vagy az évi 35.000 dolláros REMICADE® gyógyszernél vagy az évi 75.000 dolláros Humira gyógyszer terápiánál. Lehet, hogy mégis a biztonságosabb, olcsóbb és hatékonyabb növényi alapú étrendet kellene javasolnunk gyulladásos bélbetegségekre?

 

Egyértelmű, hogy a betegség okának kezelésén alapuló gyógyítás az optimális. Az egészségesebb étrend hírének terjesztése segíthet megállítani a bélgyulladás csapását, de hogyan fognak az emberek hallani erről a csodálatos kutatásról valamilyen közoktatási kampány nélkül? Ha más nem, ebből a cikkből már bizonyosan.

 

 

----------------
Forrás: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-crohns-disease-treatment/