Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Zöldségkristály a rákkutatásban

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2023.03.02 10:00
Zöldségkristály a rákkutatásban

Sokan tették már fel a kérdést, hogy miért olyan különleges a gyümölcs- és zöldségkristály? Nem elég, ha otthon megmosunk és megeszünk egy almát, vagy elropogtatunk egy répát?


Erre a kérdésre most egy tudományosabb választ szeretnénk adni. Egészen pontosan egy tudományos kutatás eredményeit foglaljuk össze, melyet cékla-sárgarépa zöldségkristállyal végeztek.

A Magyarországon évek óta rendszeresen megjelenő Orvosi Hetilap 151. évfolyamának 37. száma tett közzé olyan publikációt, ami részletesen is foglalkozik a zöldségkristályok terápiás felhasználásával. Ezt a publikációt, azóta már több ismert nemzetközi tudományos folyóirat is megjelentette.

 

A kutató

Dr. Blázovics Anna vezetett olyan tudományos kutatásokat, amik azt bizonyították, hogy a vákuum szárítási technológiával feldolgozott cékla és sárgarépa együttes alkalmazása már önmagában is képes jelentős tumorellenes hatásokat kifejteni.

Dr. Blázovics Anna Ph. D. D. Sc az orvostudomány kandidátusa, 1982 óta az MTA (Magyar Tudományos Akadémia) tagja. Az elmúlt évtizedek során olyan mennyiségű tudásra és tapasztalatokra tett szert, amit még világviszonylatban is csak nagyon kevesen mondhatnak el magukról. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Arteriosclerosis Kutatócsoport biokémiai laboratóriumának vezetőjeként kezdte, a Semmelweis Egyetem Farmakológia Intézetének igazgatójaként is dolgozott. Több mint 30 év kutatási tapasztalat áll mögötte.

Cékla és sárgarépa zöldségkristályok a prosztatarák kutatásban

A Semmelweis Egyetem által publikált tudományos kutatási eredmények arra utalnak, hogy egyes céklafajták (sárgarépával együtt), ezzel a speciális technológiával feldolgozva és kivonatolva többféle daganattal szemben is különlegesen intenzív daganatellenes hatást képesek kifejteni.

Sok daganattal küzdő embertársunk sorsának eldöntésében lehetnek életbevágóan fontosak ezek a kutatási eredmények. Reméljük, hogy sokaknak tudunk segíteni azzal, hogy ezeket a kutatási eredményeket olvasmányosabb, közérthetőbb formában tesszük elérhetővé.

Az Orvosi hetilap 151. évfolyam, 37. számában megjelent kutatás a gazdaságilag fejlett társadalmakban az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés, a prosztata adeno-carcinomával foglalkozott, amely a tüdő daganatok után a második leggyakoribb tényező a férfiak daganatos halálozásában.

A kutatásban hormonrezisztens és metasztatikus prosztatarák miatt taxán-kemoterápiában részesülő betegek vettek részt. Életminőségük javítása érdekében egy speciális céklakészítményt (cékla-sárgarépa zöldségkristályt) adtak a kutatásban részt vevő 24 betegnek. A betegek 60-76 év közöttiek voltak, és a daganatos megbetegedést legalább 10 hónapja, de legfeljebb 6,4 évvel ezelőtt diagnosztizálták náluk.

A speciális cékla-sárgarépa kristályt egy hónapon át 2×10  grammos dózisban kellett fogyasztaniuk a betegeknek. A kísérletben szereplő cékla-sárgarépa kristály számos, a szervezetben lezajló biokémiai reakció utat, enzim- és metabolitszintézist befolyásolt. A kezelést követően 18 fő esetében tudták az adatokat kiértékelni.

A rutin laboratóriumi vizsgálatok mellett a betegek PSA-, HbA1c-értékeit, 9 citokin- és 3 növekedésifaktorszintet, a redox-homeosztázis globális paramétereit, fémionháztartásuk néhány elemét, cink- és szabadprotoporfirin-szintjét, transzmetiláló képességét a kezelés megkezdése előtt és egy hónap múlva határozták meg.

Az eredmények

Milyen eredményekre jutottak az egy hónap letelte után? A betegek döntő többségében a cékla-sárgarépa kristály kedvező hatása érvényre jutott, és a tumoros betegekre jellemző szignifikánsan magas cink- és szabadprotoporfirin-szintek csökkentek, valamint a transzmetilezési folyamatok felgyorsultak. Ezen eredmények alapján megállapították, hogy az általuk alkalmazott cékla-sárgarépa kristály* mérsékelt és tartós fogyasztása kedvezően befolyásolta a betegek életminőségét.

A 30 napig tartó cékla-sárgarépa kristállyal történő kezelésben és kemoterápiában is részesülő metasztatikus betegek adatait együtt elemezték. Mivel több esetben növekvő EGF értéket figyeltek meg, szoros orvosi kontroll szükséges kemoterápiában részesülő prosztatarákos betegeknél, ha kúraszerűen fogyasztanak cékla-sárgarépa kristályt. Azt tapasztalták, hogy általában a gyulladáskeltő citokinek szérumszintje tendenciájában csökkent a cékla-sárgarépa kristály hatására, miközben a gyulladásgátló citokinek értékei is csökkenést mutattak. Az EGF értéke ellenben szignifikánsan nőtt a kiegészítő kezelés hatására, ami az androgénfüggő tumorsejtek szaporodásában jelentős szerepet játszik. Az IL-2 szérumszintje a betegek közel felében (44%) kedvezően emelkedett.

A kísérletek elvégzéséhez előzetes információk és több éves tapasztalat alapján a KÉKI-ben kifejlesztett speciális céklakristályt választották, aminek elválaszthatatlan része a felszívódást biztosító sárgarépakristály. Ez tűnt a leginkább alkalmasnak a kísérlet elvégzéséhez. Azért éppen erre a készítményre esett a kutatók választása, mert ez az első olyan céklakészítmény, ami valóban képes a lehető legnagyobb mértékű felszívódásra, és a lehető legintenzívebb hatás kifejtésére.

 

 

A hatás elérésének kulcsa, hogy a sárgarépát a céklakészítménnyel együtt kellett feldolgozni. Egyszerre történő feldolgozás esetén a sárgarépa sejtfala elvékonyodik, és a receptorok kinyílnak. A cékla hatóanyaga így már képes bejutni a sejtfalon belüli térbe, és a sárgarépa segítségével el lehet juttatni a céklát és ezzel együtt a benne lévő hatóanyagot a szervezet legtöbb pontjába. Az így kapott hatóanyag megfelelően megteremtett körülmények között, további bonyolult folyamatokon keresztül a lehető legintenzívebb felszívódásra válik képessé. Ezzel a módszerrel jelentős mértékben nőhet az adott beteg gyógyulási esélye. Az eddigi tapasztalatok és a már diagnosztizáltan meggyógyult betegek beszámolói is ezt támasztották alá.

Azt már korábban elvégzett kísérletekből tudni lehetett, hogy egy egyszerű préselt céklalé, vagy nem ezzel a módszerrel előállított céklakészítmény nem lesz képes semmilyen jelentős változás létrehozására, hiszen nem elég hatékony. Ráadásul nem minden céklafajta tartalmazza kellő mennyiségben azt a hatóanyagot, amit ennél a kíséretnél alkalmaztak. De még a legjobb minőségű és fajtájú cékla sem képes natúr formában elegendő hatékonysággal gátolni a daganatok képződését, illetve azok növekedését.

A myCosmofood gyümölcs- és zöldségkristályai ugyanazzal a technológiával készülnek, mint a kutatáshoz felhasznált zöldségkristály. Ráadásul az Immoon Fuel, az Immoon Rocket, a Veggie Versum és a Space Guard keverékeinkben is együtt fordul elő a cékla és a sárgarépa kristály. Bár a kutatás konkrét daganatos megbetegedések során alkalmazott zöldségkristály kúráról számol be, a jótékony hatások az egészséges szervezetben is érvényesülnek! És ne feledjük! A megelőzés mindig fájdalommentesebb és jobban megéri!