Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

A legjobb étrend a colitis ulcerosa kezelésére

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2023.02.02 10:00
A legjobb étrend a colitis ulcerosa kezelésére

A növényi alapú diéták 98 százalékban hatékonyak lehetnek a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek remisszióban tartásában, ami a többi kezeléshez képest a leghatékonyabb terápiának bizonyult.

 

Dr. Greger videójának leiratát változatlan formában adjuk közzé.

A gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő betegeket kezelő orvosoknak feltett egyik leggyakoribb kérdés az, hogy az étrend megváltoztatása pozitívan befolyásolhatja-e betegségük lefolyását. Hagyományosan az volt a válaszunk, hogy fogalmunk sincs, de ez most megváltozhat, mivel bizonyíték van arra, hogy a hidrogén-szulfid szerepet játszhat a fekélyes vastagbélgyulladásban.

És mivel a húsban koncentrálódó kéntartalmú aminosavak ennek a rothadt tojásgáznak a szintjét a vastagbélben növelik, talán el kellene hagyni a hús fogyasztását. Valamint, az állati fehérjék nemcsak a gyulladásos bélbetegség kialakulásának megnövekedett kockázatával járnak együtt, hanem az IBD fellángolásában is, ha már valakinél kialakult ez a betegség.

IBD és a "nyugatias" étrend

Ez egy újabb fejlemény. Mivel nem elfogadott széles körben az a gondolat, hogy az IBD a főként „nyugatias” étrend és életmód következménye, ezért figyelmen kívül hagyták a diagnózis utáni követési időszakban végzett étrend elemzést a gyulladásos bélbetegség fellángolásaival (aktív fázisaival) kapcsolatban.

De már van olyan tanulmány, ahol a remisszióban lévő, fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeket és étrendjüket egy évig követték figyelemmel, hogy megállapítsák, mely élelmiszerek kapcsolódnak a visszatérő véres hasmenéshez. Ebben a tanulmányban megfigyelték, hogy a táplálkozási tényezők közül a visszaesés fokozott kockázata a magas húsfogyasztás esetén volt a legnagyobb.

Vajon mi történik akkor, ha az emberek csökkentik a kéntartalmú aminosav bevitelüket azáltal, hogy csökkentik az állati termékek fogyasztását? Négy fekélyes vastagbélgyulladásos betegen próbálták ki, és a gyógyszer adagok megváltoztatása nélkül négyszeres javulást tapasztaltak a laza székletben. Valójában sokkal jobban érezték magukat, így nem is tértek vissza az eredeti étrendjükre. Mivel a kéntartalmú aminosavak jelentik az étkezési kén elsődleges forrását, az „alacsony kéntartalmú” étrend lényegében azt jelenti, hogy a tipikus, magas állati fehérje- és zsírtartalmú, valamint alacsony rosttartalmú étrendről inkább a növényi alapú étrendre kell áttérni. A „nyugatias” étrendek gyulladáskeltőek, a növényi alapú étrendek pedig gyulladáscsökkentők.

 

 

Mire képes a növényi alapú étrend?

 

Nézzük meg, mire képes a növényi alapú étrend a vastagbélgyulladásnál, amely az alacsony szénhidráttartalmú fogyókúra során alakult ki. Egy 36 éves férfi 13 kilót fogyott alacsony szénhidráttartalmú diéta mellett, de egészségét is elvesztette, vastagbélgyulladást diagnosztizáltak nála. A teljesértékű növényi táplálékra összpontosító diétát vezettek be nála, és hopp – a tünetek gyógyszer nélkül is megszűntek.

Oké, de ez csak egy eset. Az esetbeszámolók olyanok, mint a megdicsőült anekdoták. Az esetleírások értéke azonban abban rejlik, hogy képesek ösztönözni a kutatókat, hogy jobban megvizsgálják a témát, és pontosan ezt tették.

Eddig soha nem publikáltak olyan tanulmányt, amely a növényi alapú diéták használatával foglalkozna a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére. Ami nem csoda, hiszen a gyulladásos bélbetegségek jelenlegi kezelésének legnagyobb problémája a megfelelő étrend hiánya. A vastagbélgyulladást főként mindenevő étrendünk okozta életmódbeli betegségnek tekintve, japán gasztroenterológusok egy csoportja növényi alapú étrendet biztosít a betegek számára – minden IBD-ben szenvedő betegnek több mint egy évtizede ezt írják elő – és rendkívüli eredményeket publikáltak. Sokkal jobb eredményeket, mint amit az eddigi orvosi szakirodalomban máshol közöltek. A NutritionFacts.org webhelyre felkerült egyik első videóban bemutattam néhány korai munkájukat, amelyről kiderült, hogy a Crohn-betegség nyugalmi állapotát 100%-ban, két év múlva pedig 90%-ban sikerült fenntartani. Szóval, mit szólnál egy növényi alapú étrendhez a fekélyes vastagbélgyulladás visszaesésének megelőzésére? 

Az oktatási célú kórházi kezelés azt jelentette, hogy a betegeket bevitték a kórházba, hogy ellenőrizzék étrendjüket, és felvilágosítsák őket a növényi alapú étkezés előnyeiről, így motiváltabbak lettek az otthoni folytatására is. A legtöbb beteg – körülbelül háromnegyede – javulást tapasztalt, például eltűnt vagy csökkent a véres széklet a kórházi kezelés során. Ez fantasztikus! 

Oké, de itt van az igazán izgalmas rész. Ezután öt évig követték a betegeket, és 81 százalékuk végig remisszióban tudott maradni, 98 százalékuk pedig legalább egy évig képes volt távol tartani a betegséget. Ez jóval felülmúlja a többi kezelés eredményeit. Itt a visszaesések aránya jóval alacsonyabb, mint a gyógyszeres kezelés során jelentetteknél. Hagyományos kezelés mellett más tanulmányok azt találták, hogy körülbelül a betegek fele visszaesik, míg az egészségesebb táplálkozásra tanítottak körében ez csak 2 százalék.

 

 

A növényi alapú étrend korábban hatékonynak bizonyult a Crohn-betegség aktív és nyugalmi szakaszában is. A jelenlegi tanulmány kimutatta, hogy a növényi alapú étrend hatékony a colitis ulcerosa aktív és nyugalmi szakaszában is. Ezért végeztek egy másik tanulmányt a még súlyosabban érintett, aktív betegséggel járó esetekről, és ugyanezt találták, messze felülmúlva a hagyományos gyógyszeres terápia hatékonyságát. Az emberek sokkal jobban érezték magukat, így még hat évvel később is többen tartottak növényi alapú étrendet. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a növényi alapú étrend hatékony a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésében és a visszaesés megelőzésében is. 

Hogyan lehetséges ez? Nos, a növényi alapú étrend rostokban gazdag, ami táplálja a jó bélbaktériumokat. Ez részben megmagyarázhatja, hogy a növényi alapú étrend miért akadályoz meg számos krónikus betegséget. És ez az, amit a gyulladásos bélbetegségeknél tapasztalhatunk, ami arra utal, hogy a mindenevő étrend növényi alapú étrenddel való helyettesítése a helyes megközelítés.

Pontosan úgy, mintha növényi alapú étrendet használnánk az első számú gyilkosunknak, a szívbetegség okának a kezelésére. Nem csak biztonságosabb és olcsóbb, de jobban is működik. A növényi alapú étkezésnél nem észleltek káros mellékhatásokat. Hasonlítsuk össze ezt a fekélyes vastagbélgyulladásban használt immunszuppresszánsok, például a ciklosporin mellékhatásaival. 

És most már vannak még szofisztikáltabb gyógyszereink, amelyek évente körülbelül 60 000 dollárba kerülnek (ez havi 5000 dollár), és még csak nem is hatnak túl jól, a klinikai remisszió egy év alatt csak 17-34 százalék. És a mellet számos mellékhatásuk is van pl. agyvérzés, szívelégtelenség, rák.  Beleértve a rák ritka típusát, amely gyakran halálhoz vezet.

Igen, igen, növelhetik a halálozás kockázatát, de megemlíthetjük, hogy milyen szép és kicsi volt a tabletta és könnyen kinyitható az üveg. Viszont az egészséges táplálkozásra minden nap oda kell figyelni.

 

Kiegészítés:

A gyümölcs- és zöldségkristályok tökéletes kiegészítői a növényi alapú diétának. A gyulladásos bélbetegségben szenvedők gyakran küzdenek felszívódási problémákkal, és a rossz felszívódás következményeként tápanyaghiányokkal. A kíméletes technológiának köszönhetően a friss gyümölcs és zöldség olyan állagú lesz, hogy már a száj nyálkahártyáján át fel tud szívódni. Így a hatóanyagok elkerülik a gyulladt beleket, és a szervezet gyakorlatilag maradéktalanul hasznosítja.

 

 

---------------
Forrás: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-ulcerative-colitis-treatment/