Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Hogyan tudjuk táplálkozással felkészíteni a bőrünket a napsütésre?

Balogh Adrienn
Balogh Adrienn
2022.07.21 10:00
Hogyan tudjuk táplálkozással felkészíteni a bőrünket a napsütésre?

A szép bőr hajszolása sokunk számára központi jelentőségű! Rengeteget költünk el különféle kezelésekre és krémekre, hogy fenntartsuk bőrünk rugalmasságát és feszességét, miközben a táplálkozásunkkal ezt is jobban tudnánk befolyásolni...

Egyáltalán mitől öregszik a bőr? És vajon melyek azok az élelmiszerekben található anyagok, amik támogatják a bőr küzdelmét a környezetből érkező káros hatások ellen? 

Káros napsugarak

A bőr öregedése egy összetett biológiai folyamat, melyet a természetes öregedés és a fényöregedés határoz meg. Ezeket belső és külső tényezők befolyásolják (életkor, etnikum, UV-sugárzás, hőártalom, vegyi szennyezés, alkohol, dohányzás, folyadékhiány, grillezés stb.).

Az UV-sugárzás okozta fényöregedés a legmeghatározóbb bőröregedési károsodást okozó tényező, mely durva, száraz, megereszkedett bőrt, mélyebb ráncokat, túlzott bőrpigmentációt okoz vagy akár különféle jó- vagy rosszindulatú daganatokhoz is vezethet, mint például laphám karcinóma és rosszindulatú melanoma.

Az UV sugárzás megzavarja többek között a kollagén és elasztin képződését a szervezetben, továbbá rengeteg szabadgyököt (ROS) keletkeztet.

Az utóbbi időben egyre inkább tudatosult a táplálkozás szerepe a bőr egészségében és egyre nagyobb az állati és klinikai bizonyítékok száma arra vonatkozóan, hogy a megfelelő tápanyagokkal való étrendi kiegészítés megvédheti a bőrt a fényöregedés okozta károktól.

Ezeknek a szuper élelmiszerekben található alkotóelemeknek a fő feladata a bőr fényöregedésének a megakadályozása vagy lassítása. Ezt a bőr nedvességtartalmának megőrzésével és az antioxidáns kapacitás fenntartásával, azaz a szabadgyökök elleni védelemmel érik el az alábbi étrend-komponensek!

 

Mik segítenek a bőrvédelemben?

 

1) Fitokemikáliák

karotinoidok, polifenolok, bizonyos növényi kivonatok, fermentációk

 

a) Karotinoidok

A béta-karotin (narancssárga színű zöldségek-gyümölcsök, tojássárga), likopin (paradicsom), lutein (zöld leveles zöldségek) és az astaxanthin (alga, lazac, pisztráng) emelkedik ki. Kombinációik egymás hatását felerősítik, így javasolt az ötvözésük. Számos áttekintett randomizált, kontrollált vizsgálatban például az AST-kiegészítés javította a bőr textúráját, megjelenését (ráncok) és nedvességtartalmát a vizsgálati időszak végére.

Narancssárga színekből most könnyen beviheted a megfelelő mennyiségű karotinoidokat, mivel Zero Gravity keverékünk receptjének összeállításakor az egyik fő szempont a bőr egészségének támogatása volt. Nézd meg, mennyi narancssárga összetevőt tartalmaz!

 

ZERO GRAVITY
7 intenzív hatású összetevőből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a jobb emésztésért!

 

 

 

b) Polifenolok

Ide tartoznak a rezveratol (vörös bor, szőlőmag őrlemény), és a zöld tea polifenoljai. Egy 12 hetes, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálatban a zöld tea polifenoljai jelentősen csökkentették az UV-sugárzás okozta bőrpírt az arcbőrben, javult a bőr rugalmassága, valamint fokozta a véráramlást és az oxigénszállítást a bőrben.

 

c) Növényi kivonatok, fermentációk

Közülük a fokhagymáról és a kakaó babról vannak ígéretes vizsgálati eredmények. A fokhagyma a jelentések szerint pozitív hatással van a bőr szerkezetére és védi a bőrt az UV-sugárzás okozta károsodásoktól. Szájon át történő alkalmazása csökkentette az UV-sugárzás által kiváltott durva ráncképződést és javult az egerek háti bőr és hám vastagsága. Ezen túlmenően jelentősen csökkentette az egerekben a ROS képződését.

 

2) Vitaminok

A bőr szempontjábol a legfontosabbak: C-, E- és D vitamin. Főképp antioxidáns hatásuk a jelentős, azaz a szabadgyökök (ROS) képződése ellen hatnak, így a gyulladási faktorok képződése ellen veszik fel a küzdelmet.

A C-vitamin a kollagén képződés egyik kulcs tényezője, de fontos figyelembe venni, hogy hő hatására bomlik. Ezért is van nagy jelentősége, hogy a gyümölcs- és zöldségkristályok készitésekor nem éri hőhatás a C-vitaminban gazdag, friss összetevőket. Az Immoon Fuel keverék a legkomplexebb termékünk, amely biztosítja a bőr szempontjából legfontosabb vitaminok pótlását.

 

IMMOON FUEL
16 remek növényből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a felnőttek szervezetének ellenálló képességéért!

 

 

A D-vitaminnak az UV sugárzás okozta DNS károsodás csökkentésében van kiemelkedő szerepe. Paradox módon a napfény hatására keletkezik a bőrben, de ehhez elég napi 15-20 perc napozás, ha nincs rá mód akkor étrendkiegészítő általi pótlás!

 

3) Nyomelemek

Néhány példa, melyik nyomelem milyen ételekben található: réz - húsok, máj, hüvelyesek; cink - avokádó, máj, olajos magvak, hüvelyesek; szelén - tengeri élőlények, olajos magvak, főképp a paradió.

Számos nyomelemnek erős élettani és biokémiai hatása van a fényöregedéssel szemben, ugyanis befolyásolják a bőr immunitását és az extracelluláris mátrixban jelenlévő gyulladási faktorok szintjét.

A réz- és cinkionok a pikkelysömör kezelésében bizonyulnak ígéretesnek, továbbá a cinknek a sebgyógyulásban betöltött szerepe vitathatatlan, ugyanis elengedhetetlen a felhám (epidermisz) sejtképződéséhez.

A szelén hiányos étrend gyengítette az egerek bőrének,- UV-B sugárzás elleni-, antioxidáns képességét, így a bőr érzékenyebbé vált az ultraibolya sugárzás okozta oxidatív stresszre.

 

 

4) Komplex, rost szénhidrátok, csökkent hozzá adott cukorbevitel, esszenciális zsiradékok

A zsiradékok a bőr fontos részét képezik, a bőr öregedésével csökken a mennyiségük, de az olíva olaj, az omega-3 tartalmú halak, és az olajos magvak olajaiból nyert esszenciális zsírsavakkal elősegíthetjük a bőr regenerálódását és megfelelő állapotának fenntartását. A komplex szénhidrátok, azaz a rost dús gabonák, zöldségek, magvak, hüvelyesek fogyasztásával hozzájárulunk többek között a salakanyagok mielőbbi távozásához, ami a bőrünkre is hatással van.

 

5) Kollagén

A kollagén peptidek (apró fehérje molekula) és más fehérjepeptidek enyhíthetik a bőr öregedését azáltal, hogy a bőr kollagén és hialuronsav képződéséhez hozzájárulnak, védik a szabadgyököktől a bőrsejteket, és gátolják a sejtek gyulladásos válaszreakcióit.

 

-----------------
Források:
- Ruixuan Geng;Seong-Gook Kang;Kunlun Huang;Tao Tong; (2021). Boosting the Photoaged Skin: The Potential Role of Dietary Components . Nutrients, (), –. doi:10.3390/nu13051691 
- Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and Skin Aging—From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients, 12(3), 870. doi:10.3390/nu12030870 Készítsd fel a bőröd a napozásra gyümölcs- és zöldségkristályokkal

 

Immoon Fuel Zero Gravity Veggie Versum
16 remek növényből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a felnőttek szervezetének ellenálló képességéért! 7 intenzív hatású összetevőből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a jobb emésztésért!  5 szuper összetevőből álló zöldségkristály (nem csak) azoknak, akik kevés zöldséget fogyasztanak!