Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Téli zöldségek

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2022.12.08 10:00
Téli zöldségek

Amikor a friss zöldségekre gondolunk, akkor egy nyári kertet képzelünk el, tele paradicsommal, paprikával, cukkínivel és uborkával. A nyári és az őszi kert adja a legnagyobb kínálatot a termelői piacon és az élelmiszerboltban is.


De ennek akkor sem szabad megváltoznia, amikor lehűl az idő! Ilyenkor felfedezhetjük a sok téli zöldség különleges ízét, energiáját és fantasztikus szerepét a táplálkozásunkban. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért érdemes több téli zöldséget fogyasztani, és megmutatjuk, hogyan kell tárolni és elkészíteni őket.

Igaz, hogy néhány hónapig hiányozni fognak az asztalunkról az érett bogyós gyümölcsök (de ha már elvonási tüneteink lennének, a gyümölcs- és zöldségkristály keverékek segítenek) és a friss kukorica, de mi már alig várjuk a késő ősszel és azután betakarított növényeket. Bár sok gyümölcs és zöldség nem terem, amikor hidegebb lesz, a tél mégis sok gyökérzöldség, zöld leveles és hüvelyes növény főszezonja.

 

Vannak olyan zöldségfélék, amelyek íze jobb a téli betakarításkor. Mások, amelyeket korábban kell betakarítani, jól tárolhatók a hűvösebb hónapokban, és egész télen vagy kora tavaszig is.

 

Ezenkívül a szezonális étkezés szorosabb kapcsolatban van a természettel, ami különösen fontos, ha oly sokan töltjük a napjainkat és éjszakáinkat klimatizált helyiségekben, ember alkotta környezetben, alig érzékelve a természet ciklusait. Arról nem is beszélve, hogy a helyi ételek szezonális fogyasztása jót tesz a szervezetünknek és a környezetnek is.

 

Tehát melyek azok a legjobb téli zöldségek, amelyeket hozzáadhatunk az étrendünkhöz? Milyen előnyeik vannak? És hogyan készíthetjük el őket?

A téli zöldségek előnyei és legjobb tulajdonságai

A legtöbb dolog lelassul a hidegben. A téli zöldségek sokáig elállnak (gondoljunk csak a burgonya és fehérrépa kupacokra a pincében). Sok közülük tartósítható olyan eljárásokkal, mint a pácolás, fermentáció, szárítás vagy fagyasztás. Egyes gyökérzöldségeket akár a termőföldjükben is tárolhatjuk  –  a legédesebb sárgarépát és paszternákot, amit valaha kóstoltunk, lehet, hogy fagyos földből húzták ki.

 

Más zöldségek jól érzik magukat a fagyos hidegben, még akkor is, ha nem a talaj alatt bújnak meg. A leveles zöldek, a brokkoli, a kelbimbó és a fehérrépa egyes fajtái pedig túlélik a közepes és erős fagyokat is. A kelkáposzta és fodroskel a keresztesvirágúak hidegtűrő bajnokai, -6 fokban is életképesek maradnak. És nincs szükségük kabátra sem!

 

A téli zöldségek is sokoldalúak – többféleképpen felhasználhatók, változatos ételeket készíthetünk belőlük. Tápanyagdúsak, mivel a gyökerek arra szolgálnak, hogy hosszú ideig fenntartsák a növényt, amikor a fotoszintézis offline állapotban van, így hasonló módon fenntartják az állatokat és az embereket, akik megeszik őket.

 

Mivel a téli zöldségeket széles időtávban lehet betakarítani, így a megfelelő időben tudjuk begyűjteni, ami optimalizálja tápanyagprofiljukat. És mint nagyjából minden zöldség, a téli is jót tesz nekünk, és minél többet eszünk belőlük, annál jobb. Egy olyan világban, amelyben olyan kevesen fogyasztanak elegendő gyümölcsöt és zöldséget, a téli gyümölcsök és zöldségek segíthetnek biztosítani a kritikus tápanyagokat, beleértve a rendkívül fontos rostokat is.

 

Miért együnk téli zöldségeket szezonban?

 

A „szezonon kívüli étkezés” gondolata meglehetősen vad fogalom volt minden olyan ember számára, aki több mint 150 évvel ezelőtt élt. A fűszerek és bizonyos, dehidratálással, erjesztéssel vagy fagyasztással tartósított élelmiszerek kivételével a helyben és szezonban történő beszerzés volt az egyetlen lehetőség.

 

Csak a technológia és a globális kereskedelem révén vált lehetségessé olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyeket nem a lakóhelyünktől néhány száz kilóméteren belül termesztettek.

 

Ha valaki szeretne paradicsomot enni januárban Budapesten, vagy guavát augusztusban Fokvárosban, akkor be lehet szerezni egy  nagyon komplex ellátási láncnak (és az egyre több üvegháznak) köszönhetően.  A távolra szállítás azonban gyakran kompromisszumokra kényszerít bennünket az íz, a frissesség és a tápérték tekintetében.

 

Általánosságban elmondható, hogy a helyben termesztett élelmiszerek több tápanyagot tartalmaznak, mivel általában frissebbek, és ezért egészségesebbek is. A környezetnek is jobb, mivel nem szükséges fosszilis tüzelőanyagok elégetése ahhoz, hogy A pontból B pontba kerüljön az áru.

 

A lokális beszerzés a helyi gazdákat is támogatja, ami a járvány során tapasztalt ellátási lánc problémáival szemben is biztosíték. És ha magunk is termesztünk a kertben, akkor pénzt takaríthatunk meg. Ez ugyanúgy igaz a téli növényekre, mint a tavaszi és őszi növényekre is.

 

Ha saját magunk szeretnénk termeszteni téli zöldségeket, számos forrás segíthet az indulásban, pl. a YouTube kertészeti csatornái, kertészek és kertészeti üzletek valamint szakkönyvek.

 

Téli zöldségek listája

 

Sütőtök

Sárgarépa

Saláta

Káposztafélék

Sötét leveles zöldek


Kelbimbó

Hagymafélék

Cékla

Brokkoli

Zeller 

 

 

Sütőtök

Nagyon tápláló és egyben ízletes is ez a technikailag a gyümölcsök családjába tartozó (belül magos) növény. Közben még elképesztően dekoratív is lehet. Tucatnyi fajta létezik belőle és hónapokig eláll, a konyhapulton legfeljebb három hónapig, és ennél kétszer hosszabban (vagy még tovább) hűvös környezetben, például pincében.

 

 

Gazdag forrása az A-, C- és B-vitaminoknak, magas az antioxidáns tartalma, és olyan létfontosságú ásványi anyagokat biztosít, mint a kálium, a magnézium és a mangán. A sütőtökről ITT olvashatsz bővebben! 

Az őszi tököt használhatjuk levesek és pörköltek alapjául, köretnek, salátákhoz süthetjük vagy piríthatjuk, főtételnek töltve fogyaszthatjuk, sőt főzve, szószba turmixolhatjuk tésztákhoz.

 

 

SÁRGARÉPA SÜTŐTÖKLEVES
Pirított makadámiadióval

 

 

 

Sárgarépa

Talán a legismertebb az összes téli termény közül. A sárgarépa sok béta-karotint, (A-vitamin előfutára), valamint más antioxidánsokat is tartalmaz. A sárgarépáról ITT találsz még több információt.

 

 

Hűtőben néhány hétig, megfelelő pincében, homokban akár fél évig is tárolhatjuk a sárgarépát. Nyersen salátákba szeletelve, mártogatósként, turmixokba keverve is remek. Főzve ízt és színt ad a leveseknek és pörkölteknek, sütve köretként is tálalható.

 

 

ZÖLDSÉGES TÉSZTA
Téli zöldségekkel!

 

 

 

Saláta

Szereti a hűvös időt, így valószínűleg zöldsalátákkal is kiegészíthetjük a téli menüt. Ha valakinek kétségei vannak a saláta tápértékével kapcsolatban, biztos lehet benne, hogy sok salátafajta tele van fontos tápanyagokkal. Típustól és levélszíntől függően C- és E-vitamint, karotinoidokat és flavonoidokat, valamint folátot találhatunk a saláta zöldjében. A saláta vegyületeinek gazdag választéka gyulladáscsökkentő hatású; fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében, javíthatja az inzulinérzékenységet (a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges mozgatórugója), és csökkentheti a rák kockázatát.

Még a jégsaláta is tartalmaz rostot, béta-karotint és vizet. Tároljuk a salátát a hűtőszekrény alsó fiókjában, és a vásárlást követő néhány napon belül használjuk fel. Nem csak salátákba, hanem tacoba és burritóba aprítva, szendvicsekbe és növényi hamburgerekbe is jó.

 

 

MANGÓ AVOKÁDÓ SALÁTA
Egyszerű és gyors!

 

 

 

Káposzta

A téli káposzta a saláta kemény rokona. Nagyon hideg körülmények között nőhet, és a kora tél betakarítása után szívesen ül hűvös, sötét helyen, amíg készen nem áll a tálalásra. A téli káposzta gazdag C- és K1-vitaminban, valamint magas a folsav tartalma. A keresztesvirágúak családjának büszke tagjaként a káposzta a szulforafán prekurzorok kiváló forrása is. Ilyen felszereléssel a káposzta védelmet nyújthat a máj-, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák progressziója ellen. 

Tovább eltartható, mint a többi leveles zöldje. Hagyjunk egy fejet fiókban, és még néhány hét múlva is viszonylag frissen és fogyasztásra késznek találjuk (vagy egyszerűen csak hámozzuk le és komposztáljuk a megfonnyadt külső leveleket, amíg ismét a ropogós részhez érünk). Fogyaszthatjuk nyersen vagy főzve. A nyers káposzta kivaló salátának és takóba aprítva, vagy savanyítva köretnek. Kimchibe erjesztve fantasztikus. A főtt káposzta testet és ízt ad a levesekben és rakott ételekben. 

 

Sötét leveles zöldek

Szeretik, ha a hőmérséklet fagypont közelébe esik. A legegészségesebb és legkiadósabb zöldek közül sok a keresztesvirágúak családjába tartozik. Ide sorolható a kelkáposzta, a gallér zöldje, a fehérrépa, a mustárzöld, a vízitorma, a rukkola stb. Vitathatatlanul a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak, a sötét leveles zöldeknek jellemzően magas az A-, C-, K1-vitamin és folát tartalma, valamint rostban is bővelkednek. Az egy kalóriára jutó fehérje tartalma magas, valamint ásványi anyagok, például kalcium, magnézium, vas és foszfor gazdag tárháza. Mindezek a finomságok az antioxidánsok gyógyszerkönyve mellett a sötét leveles zöldeket erős rákellenes, idegvédő, szívvédő, vércukorszint-stabilizáló élelmiszerekké teszik. 

A sötét leveles zöldek legalább néhány napig elállnak a hűtőszekrényben. Maximalizálja élettartamukat és frissességüket, ha mosatlanul, terméktasakokban vagy légmentesen záródó edényben tároljuk őket. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákba, vagy mártásokba, zöldturmixokba pürésítve. Főzve gyakran előfordulnak tésztaételekben, curryben, levesekben és pörköltekben. Kiszáríthatjuk chipsnek is (ilyen módon a fodros kel a leggyakrabban használt), vagy egyszerűen párolhatjuk a zöldeket, hogy egészséges ételt készítsünk.

 

Kelbimbó

Dacolhat a téllel a kertben, és még a hó alatt is megél. Mennyire jó nekünk a kelbimbó?  Magas a kálium, C-vitamin, B6-vitamin, folsav, A- és K1-vitamin tartalma. Ezen kívül jó vas-, magnézium-, foszfor- és kalciumforrás, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Fogyasszuk a kelbimbót, mert finom, és jótékony hatással van a szívre és az agyra, valamint rák- és gyulladáscsökkentő is. 

A szárától leválasztott kelbimbó 7- 10 napig eláll a hűtőszekrényben, és körülbelül 2 hétig, ha még a száron van. A kelbimbót nyersen salátákban is fogyaszthatjuk. Főzve kiváló köret, de sütve is finom.

 

Hagymafélék

A fokhagyma és a hagyma egész évben elérhető. Jól tűrik a hideget is, és bizonyos ősszel kiültetett fajták a téli betakarításig a talajban maradhatnak. Mind a fokhagyma, mind a hagyma óriási egészségügyi előnyökkel jár. Gazdag oldható rostokban és antioxidánsokban, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban, beleértve a B-vitamint, C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént és mangánt.

Korábban, amit népi gyógymódként emlegettek, ma már számos tudományos tanulmány alátámasztja az egészségre gyakorolt jótékony hatásaikat. Gyulladáscsökkentő, vírusellenes és antibakteriális hatást fejtenek ki. Kimutatták, hogy segítenek megelőzni a vérrögképződést, szabályozzák az immunrendszert, és még lassíthatják is az öregedést.

A fokhagyma és a hagyma is jól eláll a konyhapulton; csak fel kell őket használni, mielőtt csírázni kezdenek. Hosszabb távú tároláshoz a hűvös, sötét hely a legjobb választás. Ne tároljunk hagymát burgonyával, mert a hagyma etiléngázt bocsát ki, amitől a burgonya kihajt.

A fokhagyma és a hagyma szinte bármilyen sós ételt ízesíthet. Használhatja nyersen salátákhoz, mártogatósokhoz és öntetekhez, vagy főzve levesekbe, rakott ételekbe, sült krumplival, tésztaételekbe és pizza feltétként.

 

Cékla

Szintén jól bírja a hideget, nagyrészt a benne lévő cukor miatt, amely erős fagyállóként hat  és finom ízűvé varázsolja a céklát. A magas A-, C-, K1- és B2-vitaminban, valamint folsavban, mangánban és rézben gazdag répa szintén hatalmas egészségügyi előnyökkel jár. A cékláról ITT olvashatsz többet. A cékláról ITT írtunk bővebben.

 

 

Bár annyira finom, hogy érdemes azonnal elfogyasztani, a cékla a hűtőben hónapokig is eláll. Ideális hideg tárolási körülmények között akár egy évig is eltartható, és nyersen vagy főzve még mindig nagyszerű íze lesz. A cékla savanyítva és erjesztve is finom. 

A cékla nyersen jól illik hideg levesekhez, salátákhoz, turmixokhoz és mártogatósokhoz. Más gyökérzöldségekkel együtt is megsüthetjük őket serpenyőben, és a főtt céklát szeletelhetjük vagy kockára vághatjuk salátákhoz és más meleg ételekbe is.

 

 

CÉKLASALÁTA SZABADON
Almával és aszalt áfonyával!

 

 

 

 

Brokkoli

Maximális ízét és tápanyagtartalmát akkor éri el, ha ősszel ültetik, és késő ősszel (vagy melegebb éghajlaton kora télen) szüretelik. A brokkolinak magas a szulforafán prekurzor tartalma (a szulforafán az egyik legerősebb rákellenes vegyület, amelyet valaha is vizsgáltak) és más antioxidánsokat, valamint mikrotápanyagokat, köztük foszfort, káliumot, C-vitamint, folátot és K1-vitamint tartalmaz. A rákellenes hatása mellett a brokkoli elősegíti az erős csontozat kialakulását, valamint támogatja az immunrendszert, az agyat és a szívet. 

Mivel inkább őszi zöldségről van szó, télen is élvezhetjük, ha a rózsákat levágjuk, majd lefagyasztjuk. Légmentesen záródó edényben vagy zacskóban tárolva 6-8 hónapig eláll. Próbáljuk meg nyersen is fogyasztani, mert így biztosítja a legtöbb szulforafán prekurzort. A nyers brokkoli jól illik salátákba, hideg levesekbe, mártogatósba és szószba keverve. Főzve tésztaételekben, levesekben, rakott ételekben is kiváló. Tipp: adjunk hozzá egy kis mustárport a főtt brokkolihoz, hogy teljesen aktiválja a szulforafánt.

 

 

SZUPER ZÖLD TÉSZTA
Dióval és bébi spenóttal!

 

 

 

Zeller

A legjobb, ha ősszel ássuk ki a földből, akár november elejéig is a földben maradhat, hiszen akkor kevesebb ideig kell tárolni és jobban megőrzi a frissességét! A zellerről ITT gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.

 

 

Tároljuk hűvös, de fagymentes helyen, mint a többi gyökérzöldséget is. A legideálisabb pincében, nedves homokban, de ha erre nincs mód, akkor más hűvös helyiségben, ládában vagy akár az erkélyen is. Az erkélyen való tároláskor fagyok idején meleg takaróval be kell borítani. Hűtőben is sokáig eltartható a gumó, ha még nem vágtuk meg. 

Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül magas a rost és a víz tartalma is, mely igazán jótékonyan hat az anyagcsere és az emésztési folyamatokra is. Ezért – és mert a kalóriatartalma sem túl magas – rendkívül jól alkalmazható diétás étrendek kiegészítőjeként is. 

A zellert sokrétűen használhatjuk ételeinkben: nyersen, főzve vagy sütve is kiváló.

Levesekben, salátákban, egytálételekben is kiválóan ízesít, de köretnek is remek! 

 

 

LENCSELEVES
Ahogyan a családom szereti.

 

 

 

 
Juss hozzá a gyümölcsökhöz télen is a gyümölcs- és zöldségkristályokkal

 

Immoon Fuel Veggie Versum Cool Planet
16 remek növényből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a felnőttek szervezetének ellenálló képességéért! 5 szuper összetevőből álló zöldségkristály (nem csak) azoknak, akik kevés zöldséget fogyasztanak!

2 féle áfonyából álló gyümölcs kristály (nem csak) a gyulladások ellen!