Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Enzimek: gyakran figyelmen kívül hagyják, de kritikusan fontosak

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2022.10.27 10:00
Enzimek: gyakran figyelmen kívül hagyják, de kritikusan fontosak

Lehetne vitatni, hogy az emberi tervezés egyik legcsodálatosabb, bravúros műve az autó. Gondoljuk végig, mi mindenre van szükség a létrehozásához… a fejlett összeszerelő soroktól a precíz robotikáig, a mögötte rejlő emberi találékonyságig.


Ezek az emberek ki tudták találni, hogyan hasznosítsák a föld energiáját, és azt lényegében egy kerekeken járó fémszerkezetbe töltsék be, amely elvihet minket bárhová, ahová csak vágyunk. Ha jobban belegondolunk, ez talán egy kicsit félelmetes is.

Bármilyen nagy vívmányról is van szó, az autók teljesen értéktelenek lennének, ha nem állna az emberi agy a felépítésük és a napi működésük mögött. Ami egy autót hasznos géppé tesz, az a rendszeres tankolás, olajcsere, abroncs csere és karbantartás. Ezek a tevékenységek biztosítják a jármű zökkenőmentes működését. Ezek szükségesek egy autó működéséhez, de emberi közreműködés, hajlandóság és tudás nélkül nem mehetnének végbe.

Hogy jön ide ez az egész sztori az autókról? Mi köze van az egészséghez? Tulajdonképpen az emberi test úgy működik, mint egy autó, hiszen az emberi szervezet is egy finoman hangolt alkotás, amelynek megfelelő működéséhez és karbantartásához saját, speciális inputokra van szükség.

Az emberi test nyilvánvalóan sokkal lenyűgözőbb a „gépeknél”, hiszen képes az önfenntartásra és önregenerálódásra anélkül, hogy ehhez sofőrre lenne szüksége. Ugyanakkor külső segítségre is szorul – elsősorban megfelelő táplálkozás formájában – ahhoz, hogy boldoguljon.

Miért van szüksége a szervezetnek enzimekre?

Felmerül a kérdés, hogy milyen a helyes táplálkozás, és ami még fontosabb, hogyan tudja a szervezet a bevitt „üzemanyagot” hasznosítani? Minden alkalommal, amikor eszünk valamit, a szervezet nyálat, epét és más emésztési katalizátorokat termel, amelyek lebontják az élelmiszereket, és kisebb molekulákká alakítják azokat.

Ezeket a molekulákat a test izomszövet építésére, a sejtek regenerálására, az immunitás erősítésére és energiatermelésre használja. A fehérjék, a szénhidrátok, a vitaminok és az ásványi anyagok mind lebomlanak a folyamat során, hogy táplálják a szervezetet.

Visszatérve az autós hasonlathoz… ha a fizikai testünk olyan, mint az alapanyag, amelyből az autó készül, és az élelmiszer az üzemanyagunk, akkor az emésztési katalizátorok a sofőrök, akik folyamatosan biztosítják a testünk megfelelő működését és karbantartását.

E katalizátorok közül a legfontosabbak az enzimek. Ezek olyan, az élelmiszerekben és a testünkben található biokémiai katalizátorok, amelyek elősegítik az egész folyamat normális működéséhez szükséges kémiai reakciókat.

„Az enzimek olyan anyagok, amelyek lehetővé teszik az életet” – mondja Dr. Edward Howell, MD, az enzimterápia úttörője.*

„Az enzimekre szükség van minden kémiai reakcióhoz, amely az emberi szervezetben végbemegy. Egyetlen ásványi anyag, vitamin vagy hormon sem képes semmilyen munkát végezni enzimek nélkül. Ők azok a fizikai munkások, akik fehérjékből, szénhidrátokból és zsírokból felépítik a testünket, ahogy az építőmunkások a téglákból felépítik az otthonunkat. Hiába áll az építkezéshez szükséges összes nyersanyag rendelkezésre, az építőmunkások (enzimek) nélkül el sem indul az építkezés.” 

 

Az enzimhiány tünetei

 

A fentiekből már kiderült, hogy az enzimek nagyon fontosak az élethez. Már csak az a kérdés, hol találjuk őket? Egyrészt az ételeinkben! A nyers élelmiszerek természetesen tartalmaznak enzimeket, amelyek emésztési kofaktorként működnek minden étkezéskor. Másrészt a szervezet saját enzimeket is termel, bár elsősorban az élelmiszerekben lévő enzimekre támaszkodik a tápanyagok megemésztésekor és felhasználásakor.

Ha ezek az enzimek sütés, főzés, pasztőrözés vagy más feldolgozási eljárás következtében hiányoznak az ételeinkből, akkor a szervezetnek túlóráznia kell, hogy ezt az enzimhiányt pótolja.

Ez egy nagyon megterhelő folyamat, amely idővel enzimhiányossá teheti a szervezetet. Az enzimhiány leggyakoribb tünetei közé tartoznak:

  • emésztési zavar
  • savas reflux
  • puffadás étkezés után

Ha az étel épp csak átszalad a szervezeten, vagy ha gyakori a székrekedés vagy a rendszertelen székletürítés, akkor előfordulhat, hogy azt enzimhiány okozza. Enzimhiányos állapotban a szervezet nem képes teljes mértékben, megfelelő idő alatt megemészteni a táplálékot.

 

 

Az enzimhiány egyéb jelei lehetnek még:

  • energiahiány
  • agyi "köd"
  • izomleépülés
  • gyengeség
  • ízületi fájdalom
  • gyomorrontás miatti alvási nehézség

Ha a szervezeted nem tudja kinyerni a táplálékból a számára szükséges tápanyagokat, akkor nem képes energiát vagy vitalitást biztosítani, és nem tud hatékonyan részt venni a helyreállítási folyamatok egyikében sem, amelyek révén a szervezet megőrzi a jó formáját és egészséges marad! 

 

Milyen enzimekre van szükség?

 

Vajon milyen típusú enzimekre van szüksége a szervezetnek, és azok milyen forrásból pótolhatók? Kezdjük az alapokkal! Nézzük, milyen típusú enzimek léteznek:

1. Metabolikus enzimek

A metabolikus enzimek gyakorlatilag a test valamennyi rendszerének megfelelő működéséhez szükségesek, beleértve minden szövetet, sejtet és szervet. A metabolikus enzimek elősegítik az energiatermelést és a méregtelenítést a szervezet több mint 100 billió sejtjében. Ezeket az enzimeket a szervezet kifejezetten erre a célra állítja elő.

2. Emésztőenzimek

Az emésztőenzimek az emésztőrendszerben választódnak ki, hogy elősegítsék az élelmiszerek lebontását és a tápanyagok kivonását. A szervezet ezek egy részét maga is képes előállítani, de a nyers élelmiszerekben található természetes enzimekre is szükség van, hogy segítsék a folyamatot.  A legfontosabb, élelmiszerekben is megtalálható emésztőenzimek és funkcióik:

Amiláz – lebontja a szénhidrátokat, a cukrokat és a keményítőket a gabonákban, a rizsben, a burgonyában, a gyümölcsökben, a zöldségekben, a babban és a gyógynövényekben.

Alfa-galaktozidáz – lebontja az egyszerű cukrokat (poliszacharidokat) és az összetett cukrokat (oligoszacharidokat) a hüvelyesekben és a keresztes virágú zöldségekben.

Béta-glükanáz – lebontja a cellulózt (növényi rostot) a gabonákban és a gabonafélékben.

Bromelain – lebontja a fehérjéket, és proteolitikus (szisztémás) támogatást is nyújt a szervezet számára.

Kataláz – a hidrogén-peroxidot vízzé és oxigénné bontja.

Celluláz – lebontja az élelmiszer-rostokat (cellulózt) a gyümölcsökben és zöldségekben.

Glükoamiláz – lebontja a hosszú szénláncú szénhidrátokat és a keményítőt a gabonában és a burgonyában.

Hemicelluláz – lebontja a hemicellulózt, a cellulóz egy fajtáját a növények falában, valamint a nem cellulóz poliszacharidokat.

Invertáz – lebontja a szacharózt és az egyszerű cukrokat.

Laktáz – lebontja a laktózt, a tejben és tejtermékekben található egyszerű cukrot.

Lipáz – lebontja a zsírokat a vajban, a sajtban, a húsban és az olajban.

Papain – lebontja a fehérjéket.

Pektináz – lebontja a pektint, a gyümölcsökben és zöldségekben található poliszacharidot.

Peptidáz – a fehérjéket aminosavakra bontja.

Fitáz – lebontja a szénhidrátokat, valamint a növényekben, gabonákban és magvakban lévő „antitápanyagokat”, például a fitinsavat.

Proteáz – lebontja a fehérjéket a húsban, a halban, a baromfiban, a gabonában, a diófélékben, a gluténben és a tejben (kazein).

Xilanáz – lebontja a tápanyagokat a rostban gazdag zöldségekben.

3. Élelmiszer enzimek

Az élelmiszer enzimek természetesen az élelmiszerekben fordulnak elő, és tökéletesen párosulnak a szervezet által termelt emésztőenzimekkel. A nyers élelmiszerek az adott élelmiszer megemésztéséhez és felszívódásához elegendő élelmiszer enzimet tartalmaznak. A nagyobb mennyiségben jelen lévő enzimek a vér tisztítását, a méreganyagok semlegesítését és eltávolítását, valamint a sejtszövetek helyreállítását is támogatják és megszüntetik a szervezet enzimhiányát.

 

 

Egy tökéletes világban minden szükséges élelmiszer enzimhez hozzájutnánk az élelmiszerekből, a többiről pedig a testünk gondoskodna. De tökéletlen világunkban a feldolgozás, a pasztőrözés és a mindennapi főzés miatt gyakran hiányoznak az élelmiszer enzimek az elfogyasztott fogásainkból.

Ha az étkezésünk enzimhiányos, a szervezetünknek pótolnia kell az enzimeket. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb enzim termelődik a testünkben. Egy idő után már nem képes a szervezet a megfelelő mennyiségű utánpótlás megtermelésére, és megjelennek az enzimhiány miatt kialakuló egészségügyi problémák. Az enzimhiány kialakulását felgyorsítja, ha folyamatosan nagy stressznek vagyunk kitéve, ha helytelen, kevés nyers zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrendet folytatunk, ha dohányzunk, vagy ha gyakran szedtünk antibiotikumot.

Hacsak nem eszünk állandóan jó minőségű, friss, 100 százalékban nyers táplálékot, valószínűleg nem jut a szervezetünk elegendő emésztőenzimhez, ezért az emésztőenzimek pótlása előnyös lehet. Az enzimhiányra a legjobb orvosság, ha több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk! Ez azonban jelentős utánajárással és konyhában töltött idővel jár, hiszen napi 25-45 dkg nyers zöldséget és gyümölcsöt kellene frissen elfogyasztanunk, hogy a szervezetünk hozzájusson a szükséges enzim mennyiséghez!

A gyümölcskristály és zöldségkristály készítésekor az enzimek nem sérülnek, hiszen alacsony hőmérsékleten zajlik a folyamat. Ezért kényelmes módja az enzimek fogyasztásának, ha minden nap bekapunk egy kanál gyümölcs- és zöldségkristályt!

Szuper Emésztés csomagunkba olyan összetevőket válogattunk, mint az ananász (bromelain), a sárgarépa (béta-karotin-oxigenáz), alma (pektináz, amiláz, polifenol-oxidáz), narancs és citrom (glutaminsav-dekarboxiláz), meggy (szuperoxid-dizmutáz, kataláz), homoktövis (szuperoxid-dizmutáz, glutation-peroxidáz), cékla (béta-glükanáz, likopin), és csicsóka (inulináz). Egy igazi enzim bomba!

Ha több emésztőenzimhez jut a testünk, több táplálékot tud felszívni az elfogyasztott élelmiszerekből, és a szervezet is megkapja a szisztémás támogatást, amelyre szüksége van ahhoz, hogy egészségesebbé, erősebbé és élettel telivé váljon. Természetes enzim pótlásra fel!

 

* az Enzyme Nutrition: The Food Enzyme Concept szerzője


Előzd meg, vagy küzdd le az enzimhiányt, és pótold az enzimeket gyümölcs- és zöldségkristályokkal

 

Immoon Fuel Szuper Emésztés csomag Space Guard
16 remek növényből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a felnőttek szervezetének ellenálló képességéért! Javíts az általános közérzeteden és támogasd komplexen az emésztésed! 7 szuper növényből álló koncentrált gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a vírusok ellen!