Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

A telített zsírok az artériák és a tüdő gyulladását okozhatják

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2022.08.18 10:00
A telített zsírok az artériák és a tüdő gyulladását okozhatják

Mi történik néhány órán belül egy magas zsírtartalmú (telített) étel elfogyasztása után? Tanulmányok azt mutatják, hogy egyetlen, telített zsírban gazdag étkezés is károsíthatja az artériák működését, még akár órákkal az elfogyasztás után.

Ebben a háromrészes sorozatban megvizsgáljuk, hogy a telített zsírok milyen hatással vannak a szervezetre, és hogyan védheti meg a testmozgás és a diéta az artériáinkat, így segítve megelőzni az első számú gyilkos kórt, a szívbetegséget.

Öregedő artériák

Érdemes tudni, hogy a biológiai korunk annyi, amilyen állapotban az artériáink vannak!

Mit tehetünk az artériák működésének megőrzése érdekében a kor előrehaladtával? A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód káros öregedési folyamatokhoz vezet, például a sejtjeink energia termelő részének (mitokondrium) károsodásához, ami szabadgyökképződéshez – oxidatív stresszhez – és gyulladáshoz vezethet.  Ez a folyamat az artériák működési zavarát eredményezi, ami szív- és érrendszeri megbetegedést okoz és akár az életünkbe is kerülhet.

 

Artéria sokk 5-6 órán át

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt készített videó sorozatomban elemeztem azt a mérföldkőnek számító kutatást, amely azt mutatja, hogy csupán egyetlen magas zsírtartalmú étel megbéníthatja az artériák működését az elfogyasztást követő néhány órán át, míg az alacsony zsírtartalmú étkezés nem okoz változást. A magas zsírtartalmú étel, amely annyira megbénította az artériák működését McDonalds kolbászt és tojásos McMuffint tartalmazott. Honnan tudhatjuk, hogy a kolbász, a tojás vagy a sajt volt a hibás? Mi a helyzet a vacak szénhidrátokkal a kekszben vagy ilyesmi? Csak azért, mert az az alacsony zsírtartalmú étel, amely nem rontotta az artériák működését, a magas szénhidrát tartalmú Frosted Flakes cukros szörnyűsége volt, természetesen a magas cukortartalmú ételek fogyasztását sem javasoljuk!

 

 

Amikor öt-hat órával később végre helyreáll az artéria funkciója, akkor jön az ebédidő! Az artériákat pedig megterheljük egy újabb adag hússal, tojással, tejtermékkel vagy olajjal! Miért számít annyira, hogy mi történik étkezés után a testedben? Mert legtöbbünk körülbelül napi 16 órát tölt ebben az étkezés utáni állapotban, folyamatosan rongálva az artériáinkat. Nem csoda, hogy a szív- és érrendszeri betegségek az első számú gyilkosunk.

 

Veszélyben a tüdő

Nem csak a szívünkben lévő artériák gyulladását okozza a magas zsírtartalom, hanem a tüdőnkét is.

"A magas zsírtartalmú étkezés fokozza a légúti gyulladást és rontja a hörgőtágítók hatását asztma esetén."

Az asztmás betegek köpetet köhögnek ki a tüdőből négy órával a korábban említett magas zsírtartalmú étkezés után és a gyulladásos sejtek is felszaporodnak. Ami a tüdőfunkciót illeti, ha kapnak 2 adagot az inhalátorukból (amelyek Albuterol vagy Ventolin nevű gyógyszert tartalmaznak), akkor a légutak úgy nyílnak meg, ahogy kell, de csak az alacsony zsírtartalmú étkezés után. De a zsírban gazdag étkezés után ugyanazok az inhalátoradagok nem hatnak olyan jól, és néhány óra elteltével ki is ürülnek a tüdőben fellépő extra gyulladás miatt. Az, hogy mit eszel, meghatározhatja, hogy milyen jól lélegzel

Rendben, de ezek asztmás esetek voltak, mondják sokan! De sajnos még a nem asztmás alanyok esetében is ugyanez a kiugrás figyelhető meg a tüdőből felköhögött köpetben négy órával a telített zsírban gazdag ételek elfogyasztása után.

 

COOL PLANET
2 féle áfonyából álló speciális gyümölcskristály (nem csak) a gyulladások ellen!

 

A fő bűnös a zsír?

És nem csak több a gyulladásos sejt, hanem megduplázódik a gyulladást elősegítő oxidált LDL-koleszterin mennyisége, amelyet a fehérvérsejtek azon típusa szív fel, amelyek habsejtekké alakulnak. Ezek azok a sejtek, amelyek felhalmozzák a gyulladt gennyet az artéria falában, ami szívrohamhoz vezet. És mindez ebben az esetben a pizza elfogyasztása után néhány órán belül megtörténik! 

A vérben lévő zsír megemelkedik, és az endotoxin szint is. Az endotoxinok a baktériumsejtfalak alkotóelemei, és az olyan élelmiszerek, mint a hús, annyira szennyezettek lehetnek (élő és halott) baktériumokkal, hogy azok felgyorsítják az endotoxinok felhalmozódását. Mindez igaz a vörös húsokra es a fehér húsokra is. 

A legújabb kutatások (amelyek 2020-ban jelentek meg) azonban azt sugallják, hogy a fő bűnös végül is nem az endotoxinok, hanem maga a zsír. Az egészségtelen étkezés után a vérben lebegő telített zsírok közvetlenebbül váltják ki a gyulladást.

Akárhogy is, felelősséggel tartozunk azért, hogy a krónikus anyagcsere-betegségek kockázati tényezőit a helytelen étkezéssel ilyen mértékben megnöveljük! Gondoljunk erre, minden egyes étkezés során! 

Mivel a myCosmofood termékeknek alacsony a zsírtartalma, az is kizárólag növényi eredetű, így nem terheli az artériákat vagy a tüdő működését, sőt! A termékek növényi hatóanyagai segítik a szív-és érrendszer működését (Space Guard), lúgosító, méregtelenítő hatásúak és javítják az emésztést (Veggie Versum) és természetes gyulladás csökkentő (Cool Planet) hatással is bírnak! 

 

-----------------
Források:
- Michael Greger M.D. FACLM. 2022. május 2. - Saturated fat causes artery and lung inflammation
(Dr. Greger anyagát változatlanul adjuk közre az oldalunkon magyar nyelven.)Óvd az artériáid és a tüdőd természetes, állati zsíroktól mentes gyümölcs- és zöldségkristályokkal

 

Cool Planet Space Guard Veggie Versum
2 féle áfonyából álló speciális gyümölcs kristály (nem csak) a gyulladások ellen! 7 szuper növényből álló koncentrált gyümölcs- és zöldségkristály keverék! 5 szuper összetevőből álló zöldségkristály (nem csak) azoknak, akik kevés zöldséget fogyasztanak!