Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

11 tipp a jobb emésztésért

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2023.01.05 10:00
11 tipp a jobb emésztésért

Az étel megfelelő rágása messze a legfontosabb lépés, amelyet megtehetünk az emésztés javítása érdekében. Erről egy korábbi bejegyzésünkben írtunk is már. De emellett van még 11 másik szabály...

 

...11 másik szabály, amelyek segítenek abban, hogy az étkezés ne fájdalmas tapasztalat, hanem valódi öröm legyen.


#1. NE igyunk sok vizet étkezés közben vagy közvetlenül utána

Ha étkezés közben csak kortyolgatunk egy italt, az még belefér, de próbáljuk meg a lehető legkisebbre csökkenteni a folyadék mennyiséget. Evés közben vagy közvetlenül étkezés után a sok folyadék fogyasztása hátrányosan befolyásolhatja az emésztési folyamatot, mivel felhígítja a létfontosságú emésztőenzimeket és a gyomorsavat, amelyek az élelmiszerek megfelelő, hatékony lebontásáért felelnek.

 

#2. NE igyunk kávét közvetlenül étkezés után

 

A szakértők véleménye megoszlik abban a tekintetben, hogy a koffein pozitívan vagy negatívan befolyásolja az emésztést. A koffein vízhajtó hatású, így a kávé felgyorsíthatja az emésztést. Néha egy kis csésze kávé hasznos lehet, ha egy kis segítségre van szükségünk „az ételek megmozgatásához”. Másrészt, ha közvetlenül étkezés után túl sok kávét iszunk, az annyira felgyorsíthatja az emésztést, hogy a szervezetnek nincs ideje kivonni az összes tápanyagot az elfogyasztott ételekből.

A kávé is erősen savas. Ha étkezés közben vagy közvetlenül utána fogyasztjuk, az arra érzékenyeknél gyomorégést okozhat. Ha egy kiadós étkezés után forró italra vágyunk, próbáljunk ki egy csésze zöld vagy gyógyteát a kávé helyett.

 

#3. Közvetlenül étkezés után NE együnk sok gyümölcsöt vagy feldolgozott édességet

 

Egy kis gyümölcs az étkezést követően hasznos lehet, ha nincs semmilyen érzékenységünk. Csakhogy a gyümölcsöt általában nagyon gyorsan megemészti a szervezet. Ha sokat fogyasztunk belőle közvetlenül étkezés után, akkor fennakadhat az imént elfogyasztott élelmiszerek mögött, és megerjedhet a gyomorban, ami puffadást, gázt és fájdalmat okozhat.

Ezenkívül a feldolgozott desszertek, például sütemények, tejcsokoládé vagy fagylalt, valamint a magas cukortartalmú italok, például üdítőitalok fogyasztása megnehezítheti a vércukorszint normalizálását, amire a szervezet közvetlenül étkezés után törekszik. Ha evés után megkívánjuk az édességet, próbáljuk ki, hogy egy kis darab gyümölcsöt, egy kanál gyümölcs- és zöldségkristályt, vagy egy kis kocka étcsokoládét eszünk.

 

 

#4. NE vegyünk részt megerőltető edzésben közvetlenül egy nagy étkezés után

 

A szervezet fő célja étkezés után az, hogy a keringési rendszeren keresztül a lehető legtöbb vért a gyomor-bél traktusba irányítsa az emésztés megkönnyítése érdekében. A közvetlenül étkezés után végzett erőteljes testmozgás megállíthatja ezt a folyamatot. Ez kedvezőtlenül hathat az emésztésre.

 

#5. NE vegyünk forró zuhanyt vagy fürdőt közvetlenül étkezés után

 

Ha forró fürdőt vagy zuhanyt veszünk, a testhőmérséklet természetesen megemelkedik. Amikor ez bekövetkezik, a vér, amelyet éppen az emésztés elősegítésére használna a szervezet, a maghőmérséklet szabályozása érdekében a bőr és a végtagok felé húzódik. Ez lelassítja az emésztést.

 

#6. NE aludjunk el közvetlenül evés után

 

Ennek ismét a vércukorszint szabályozása miatt van jelentősége, amely az étkezést követően hajlamos megemelkedni. A szervezetnek étkezés után néhány órára van szüksége a vércukorszint normalizálásához. A közvetlen az étkezést követő alvás fokozhatja az inzulinfüggőséget. Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az étkezés utáni „szieszta” szokássá válása elősegítheti az inzulinrezisztencia kialakulását, amely a cukorbetegség előfutára.

 

#7. Minden étkezéshez fogyasszunk bélbarát fermentált ételeket

 

Ha erjesztett ételeket eszünk étkezés közben, az valóban segíthet a szervezetünknek az emésztésben. Ennek az az oka, hogy az olyan élelmiszerek, mint a nyers savanyú káposzta, az emésztés első fázisán már túljutottak, mielőtt a szánkba kerülnének. Rengeteg emésztőenzimet tartalmaznak, valamint rengeteg jótékony baktériumot, amelyek támogathatják a szervezetünkben az alapvető tápanyagok felszívódását.

A fermentált élelmiszerek fogyasztása az immunrendszer erősítésével az irritábilis bél szindróma, a glutén intolerancia és az allergia/asztma tüneteinek csökkentésében is segíthet.

 

#8. Minden étkezéshez együnk zöldséget

 

Az első okot, amiért ez fontos, valószínűleg mindenki ismeri. Általában érvényes, hogy minél több zöld leveles és más, alacsony keményítőtartalmú zöldséget eszünk, annál jobb – és az étkezések nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy a nap folyamán egy-két adag bio párolt brokkolit vagy zöldsalátát elfogyasszunk.

Ezenkívül a zöldségek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és bármilyen jellegű étkezéshez tálalhatók köretként, legyen az fehérjében vagy szénhidrátban gazdag. A zöldségekkel kapcsolatban az emésztés szempontjából a legfontosabb, hogy a nyers vagy enyhén párolt zöldségek meg tudják őrizni enzim- és rosttartalmukat, ami segít minden ételnek előrehaladni az emésztési folyamatban és támogatja a lehető legtöbb tápanyag felszívódását.

 

#9. Étkezés után menjünk el sétálni

 

Míg az erőteljes testmozgás árthat az emésztési folyamatnak, a kutatások megerősítik, hogy az étkezés utáni rövid, kellemes séta elősegítheti az emésztést és normalizálhatja a vércukorszintet. A virginiai norfolki Old Dominion Egyetem kutatói által végzett 2009-es tanulmány kimutatta, hogy a vacsora után tíz-tizenöt perccel végzett 20 perces séta segített a 2-es típusú cukorbetegeknek szabályozni vércukorszintjüket.

 

 

Egy másik, az American Diabetes Association folyóiratában megjelent tanulmány kimutatta, hogy a túlsúlyos és általában ülő életmódot folytató idősebb felnőttek számára az étkezés utáni 15 perces séta jobban szabályozta a vércukorszintet, mint egy 45 perces reggeli séta.

 

#10. Használjunk probiotikumokat és emésztőenzimeket

 

Napjainkban az életmód, a méreganyagok és az általános stressz miatt szinte mindenkinél előfordul a bélbaktériumok valamilyen egyensúlyhiánya, amely időnként enyhe vagy közepes kellemetlenséget okozhat. Sajnos sok embernek önmagában nem elegendő a helyes táplálkozási és étkezési szokások bevezetése ahhoz, hogy helyrehozza az egyensúlyhiányt, amely más betegségekhez vezethet.

Sok szakértő szerint a napi probiotikum bevitel ugyanolyan fontos ebben a mérgező, stresszel teli világban, mint az elegendő minőségű víz ivása. A probiotikumok jótékony hatásúak a 60 év felettiek számára, általában a nők számára, és feltétlenül szükségesek azok számára, akik az emésztési zavarok gyógyulásának útján járnak. Ennek az az oka, hogy több millió hasznos baktériummal töltik be a szervezetet, amelyek létfontosságúak az egyensúly idővel történő helyreállításához.

Az emésztőenzimek pótlására akkor is szükség van, ha valaki szivárgó bélbetegséggel küzd, sok főtt vagy feldolgozott ételt eszik, vagy 30 évesnél idősebb. Ne feledjük (bővebben erről ITT olvashatsz), hogy enzimek nélkül a szervezetben tucatnyi más mechanizmus – köztük a kulcsfontosságú tápanyagok felszívódása – sem működhet.

A legegyszerűbb módja annak, hogy az emésztőenzimeket beépítsük a napi rutinunkba, ha olyan jó minőségű, vegyszer- és adalékanyagmentes, könnyen bevehető forrásból pótoljuk, mint a gyümölcs- és zöldségkristályok.

 

#11. Lassuljunk le, amikor eszünk

 

Az evés közbeni lassításra remek stratégia, ha kisebb falatokat veszünk az ételből, és szándékosan lassan és egyenletesen rágjuk, miközben időt szakítunk arra, hogy megtapasztaljuk az elfogyasztott ételek ízét és állagát.

Elképesztő, hogy időnként a legegyszerűbb, legkisebb műveletek a legjelentősebb, legnagyobb eredményeket hozhatják. Ahogy azt a szüleink is mondták, az étel megfelelő rágása számos lépcsőzetes előnnyel jár az emésztés szempontjából. De ez csak a jéghegy csúcsa, amikor olyan intézkedésekről van szó, amelyekkel segíthetjük szervezetünk emésztési folyamatait.

Ha másokhoz hasonlóan puffadástól, görcsöktől, gyomorégéstől és általános fájdalomtól szenvedünk étkezés közben, akkor hasznos lehet, ha ezek közül a tippek közül néhányat vagy akár mindegyiket hozzáadjuk a következő étkezési élményünkhöz.

 

 
Támogasd az emésztésed gyümölcs- és zöldségkristályokkal

 

Immoon Fuel Veggie Versum Zero Gravity
16 remek növényből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a felnőttek szervezetének ellenálló képességéért! 5 szuper összetevőből álló zöldségkristály (nem csak) azoknak, akik kevés zöldséget fogyasztanak! 7 intenzív hatású összetevőből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a jobb emésztésért!