Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

10 tipp az optimális hidratáltságért

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2024.02.29 10:00
10 tipp az optimális hidratáltságért

Talán hallottál már arról, hogy mindenkinek napi nyolc pohár vizet kell innia. Bár ez a tanács ésszerű, nem veszi figyelembe az emberek egyéni szükségleteit, például az aktuális egészségi állapotát, az aktivitási szintjét...

 

... vagy a környezetét és egyéb tényezőket. Testünk akár 60%-a vízből áll. Folyamatosan veszítünk vizet a bőrünkön, a vizeletünkön, a székletünkön és az izzadságunkon keresztül – és még akkor is, amikor lélegzünk.

 

A vízfogyasztásnak számos előnye van, többek között:

 • a belső testhőmérséklet szabályozása
 • az élelmiszer-anyagcsere és az éhség szabályozása
 • az ízületek kenése
 • méreganyagok kiöblítése
 • megfelelő nyáltermelés.

Ha nem iszunk elég vizet, kiszáradhatunk, ami veseműködési zavarokhoz, az elektrolitok kiegyensúlyozatlanságához és egyéb szövődményekhez vezethet.

 

Mennyi vizet kell innia egy embernek egy nap?

 

Napi folyadékbevitelünk körülbelül 20%-a az elfogyasztott ételekből, a többi pedig az elfogyasztott folyadékokból származik.

A szükséges vízmennyiség elsősorban a nemünktől függ. Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvostudományi Akadémiája szerint a férfiaknak 3,7 liter (körülbelül 16 csésze), a nőknek pedig 2,7 liter (körülbelül 11 csésze) folyadékot kell inniuk naponta. Még több vizet kell inni, ha valaki sportol, sokat izzad vagy valamilyen betegségben szenved (hasmenés, hányás, láz).

 

 

Bár ritkán fordul elő, de lehetséges túl sok vizet inni. A túlzott vízmennyiség halálos lehet, különösen azok számára, akik szívbetegségben vagy elektrolit-rendellenességben szenvednek. Ha ilyen problémáink vannak, a legjobb, ha tisztázzuk az orvosunkkal, hogy milyen szintű vízbevitel a legmegfelelőbb a testünknek és az aktivitási szintünknek.

 

Tippek a hidratáltság megőrzéséhez

 1. Kezdjük azzal a reggelt, hogy megiszunk egy pohár vizet. Ez felpörgeti az anyagcserét, és energialöketet ad. Viszont kerüljük a vízfogyasztást közvetlenül lefekvés előtt, ha emiatt nem tudjuk átaludni az éjszakát, és ki kell mennünk a WC-re, vagy ha gyomorégéssel küzdünk.

 2. Vegyél egy szórakoztató vagy díszes kulacsot. Egy dekoratív, nekünk tetsző kulacs vizuális emlékeztetőként szolgálhat arra, hogy több vizet kell inni a nap folyamán. Egyes kulacsok oldalán az űrmérték jelölésének köszönhetően nyomon követhetjük, hogy mennyit ittunk már aznap. Sőt, néhány kulacs oldalára bátorító szavak vannak nyomtatva, ahogy csökken a vízszint. 3. Használjunk emlékeztető hangjelzéseket (riasztásokat vagy értesítéseket mondjuk a telefonunkon). Állítsunk be riasztásokat vagy értesítéseket okoseszközeinken, hogy egész nap emlékeztessen bennünket a szükséges folyadékbevitelre. Erre a feladatra most már rengeteg alkalmazást is letölthetünk a telefonunkra.

 4. Koncentráljunk a testünk jelzéseire. Próbáljuk megkülönböztetni, hogy a testünk éppen szomjas vagy éhes. Néha túl sokszor eszünk, mert összetévesztjük a szomjúságot az éhséggel.

 5. Minden étkezés előtt igyunk egy pohár vizet. Ez segít megőrizni a hidratáltságot, segít a szervezetnek jobban megemészteni az ételt, és gyorsabban érezzük jóllakottnak magunkat.

 6. Adjunk a vízhez kalóriamentes ízesítőt. Próbáljuk ki a gyümölcs- és zöldségkristályokat nagyobb adag vízben feloldva, hogy vonzóbbá tegyük az italunkat. Vagy áztassunk friss zöldséget és gyümölcsöt a vizünkben. Ehhez készítsünk elő egy kancsót a hűtőszekrényben, hogy egy éjszakán át ázhassanak a vízbe tett gyümölcsök és zöldségek, és átjárják az ízükkel a vizet. Az már csak bónusz, hogy kancsóból egyszerűbb lesz a kulacsunkba tölteni az ízesített italt. Vagy vásároljunk olyan kulacsot, amelyhez beépített infúziós kosár tartozik, hogy napközben is ízesíthessük az italunk.

 7. Ellenőrizzük a vizelet színét. Vannak, akik a nap folyamán ellenőrzik a vizelet színét, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy tiszta vagy világos színű. A sötét sárga vizelet egyeseknél a kiszáradás jele lehet.

 8. Cseréljük le a magas cukortartalmú italokat szénsavas vízre. Nemcsak csökkentjük a felesleges cukorbevitelt, de ezzel párhuzamosan növeljük a vízbevitelt is.

 9. Tűzzünk ki egy napi célt. Egy egyszerű napi cél segíthet megőrizni a motivációt és az egészséges szokások megőrzését.

 10. Tekintsük ezt egy kihívásnak. Kérjük meg a barátainkat, hogy csatlakozzanak hozzánk ebben az egészséges versengésben, hogy ellenőrizzük egymást, ki teljesíti rendszeresen a kitűzött napi céljait.