Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

A 3 napos böjt jótékony hatásai

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2023.03.16 10:00
A 3 napos böjt jótékony hatásai

Hogyan állítja vissza az immunrendszert egy 3 napos böjt? Az immunrendszer a szervezet védekező rendszere a baktériumok, vírusok, paraziták, toxinok és egyéb kórokozók ellen.


Ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelően működjön, a szervezetnek támogatásra van szüksége, amit legegyszerűbben az egészséges táplálkozással és helyes életmóddal – beleértve a böjtöt is – adhatunk meg. Kutatások szerint a 3 napos böjtölés visszaállíthatja az immunrendszert, és óriási változást hozhat az egészség területén.

Több kutatás is foglalkozott a böjt és az immunrendszer kapcsolatával.  Ebben a cikkben ezekből a kutatásokból szemezgettünk, hogy megértsük, a böjt milyen jótékony hatással lehet az immunrendszerre. Emellett azzal is foglalkozunk, mire számíthat az, aki belevág egy 3 napos böjtbe. És mivel éppen a böjti időszakban vagyunk, a következő blog cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan érdemes felkészülni a böjtre, és hogyan kell megfelelően megtörni a böjtöt.

 

A böjt és az immunrendszer

Az immunrendszer az egészségünk és túlélésünk alapja. Ez a szervezet védekező rendszere a fertőzésekkel szemben. Ha nem lenne immunrendszerünk, sebezhetőek lennénk a vírusok, baktériumok, paraziták, toxinok és egyebek támadásaival szemben.

Szerencsére az immunrendszerünk vigyáz ránk. Az immunrendszer a sejtek és szövetek együtt működő hálózata. Folyamatosan keresik a betolakodókat. Ha bármilyen kórokozóval vagy kártevővel találkoznak, immunválaszt küldenek, hogy megakadályozzák a károkat és megvédjék a szervezetet.

 

 

A stressz, az egészségtelen ételek és a méreganyagoknak való kitettség azonban gyengítheti az immunrendszert. Ezért érdemes minden segítséget megragadni, hogy erősítsük az immunrendszert, és megvédjük a szervezetünk. Kutatások szerint a böjt, vagyis az evés hiányának időszaka segíthet az immunrendszer erősítésében. Már egy 3 napos böjt is óriási változást hozhat. Csak meg kell tanulnunk, hogyan kell helyesen böjtölni.

A 3 napos böjt visszaállítja az immunrendszert

Pár évvel ezelőtt, 2019-ben jelent meg egy izgalmas tanulmány a Cell: Stem Cell kutatási folyóiratban, amely szerint a hosszan tartó, 48-120 óráig tartó koplalás jótékony hatással lehet az immunrendszerre, és aktiválhatja azokat az útvonalakat, amelyek fokozzák a toxinokkal és stresszel szembeni ellenállást. Egereken és 1. fázisú humán kemoterápiás betegeken végzett kísérletek egyaránt arra az eredményre jutottak, hogy az éhezési időszak jelentősen csökkentheti a fehérvérsejtszámot.

A böjt elősegítheti a regeneráció és a vérképző őssejtek felé vezető jelutak aktiválását, amelyek lehetővé teszik a vérképződést és az immunrendszer egészséges működését. A böjt során a szervezet energiát igyekszik megtakarítani. Ennek érdekében a régi és sérült immunsejteket újrahasznosítja, helyet adva az újaknak.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a böjt csökkentheti az IGF-1 növekedési hormon szintjét, amely összefüggésbe hozható a rákkal, a daganat növekedésével és az öregedéssel. Ezek az eredmények alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a böjt és a kemoterápia hatékonyabb lehet, mint a kemoterápia önmagában. A kemoterápia előtt 72 órával való koplalás erősítheti az immunrendszert, és előnyös lehet a kemoterápiás betegek számára. [1,2,3]

Böjt az agy egészségéért és a gyulladások leküzdéséért

A böjt azonban nem csak a rák szempontjából számít jó hírnek, hanem számos egyéb immunrendszeri és egészségügyi előnnyel is jár. Kutatások kimutatták, hogy a böjt csökkentheti a szervezet autoimmunitását. Egy tanulmány szerint a böjt csökkentheti a Parkinson- és Alzheimer-kór kockázatát azáltal, hogy stimulálja az üzenetküldő vegyi anyagokat, például az agyi eredetű neurotróf faktort (BDNF), amely fontos szerepet játszik az új agysejtek létrehozásában.

A böjt csökkentheti a szervezet általános gyulladását is. Egy 2017-es tanulmány szerint már mindössze 24 órás éhezés segíthet deaktiválni az emberi NLRP3 gyulladást. A gyulladás egy multiprotein intracelluláris komplex. Ez a szervezet veleszületett immunrendszerének része, amely a gyulladásos válaszok aktiválásáért felelős. Az eredmények arra utalnak, hogy a böjt növelheti a mitokondriális rezilienciát, megelőzheti a gyulladást, és gyulladáscsökkentő hatással bír a szervezetre. [4, 5]

 

Mire számíthatunk egy 3 napos böjt közben?

A böjt időszakai természetesek a szervezet számára. Ha belegondolunk, őseink éhínség időszakain mentek keresztül, amikor néhány napig egyszerűen nem volt mit enniük. Ma már ahhoz vagyunk szokva, hogy minden könnyen elérhető. Ha üres a hűtőnk, csak el kell mennünk a legközelebbi élelmiszerboltba, vagy egy étterembe, de akár rendelhetünk is valamilyen kész ételt.

Mivel az élelmiszer ilyen könnyen elérhető, ezért tudatosan kell a böjt mellett döntenünk, hogy csökkenthessük az emésztőrendszert és a testet terhelő stresszt. A 3 napos böjt lehetővé teszi a test pihenését, regenerálódását és megújulását.

Bár bíztatóan hangzik, hogy a 3 napos böjt ilyen sok pozitív változást hozhat a testi és lelki egészség területén, tisztában kell lennünk vele, hogy a 3 napos böjt teljesen új és ezért megterhelő a szervezetnek. A 3 napos böjttel kapcsolatban nemkívánatos tüneteket is tapasztalni fogunk.

Ezek a kellemetlen tünetek normálisak és természetesek. Vegyük sorra, mik azok a tünetek, amire a 3 napos böjt alatt számíthatunk:

1. nap

Ha valaki még soha nem próbálkozott a keto diétával és a szervezete nem alkalmazkodott már a ketózishoz és az időszakos böjt gyakorlásához, akkor a szervezete hozzászokott ahhoz, hogy a cukrot használja elsődleges üzemanyagforrásként. A 3 napos böjt alatt viszont a szervezet alkalmazkodni fog a zsír üzemanyagként való használatához, ami az első nap második felében a ketonszint kezdeti emelkedését eredményezi. Ez egy alkalmazkodási időszak, de a keto-adaptáció magasabb szintű autofágiát* és sejttisztulást tesz lehetővé.

Az első napon fáradtságot, mentális letargiát, éhséget, sóvárgást, hangulatváltozásokat, fokozott vizeletürítést, fejfájást és alvászavarokat tapasztalhatunk. Emiatt nem kell aggódni. Mindez azért történik, mert a test alkalmazkodik a cukor helyett a zsírégetéshez, a méregtelenítéshez és a tisztításhoz, és elkezdi helyrehozni a hónapok vagy évek alatt keletkezett károkat.

2. nap

A 3 napos böjt segít a bélflóra gyomtalanításában. Megszabadul a káros baktériumoktól, így segít egyensúlyban tartani a mikrobiomot. A 2. napra fokozódik a sejttisztulás, az autofágia, az emberi növekedési hormon (HGH) szintjének emelkedése az izomtömeg megőrzése érdekében, és az őssejtek számának növekedése, amely segíti a sejtek helyreállítását. A 3 napos böjt segít a DNS visszaállításában, és kikapcsolja a „rossz” géneket, amelyek a gyulladások fokozódásáért és a krónikus degenerációkért felelősek. A böjt emellett még segíti a hormonok optimalizálását és a méregtelenítést is.

A második napon továbbra is hasonló tüneteket tapasztalhatunk, mint az első napon. Az éhségszint csökkenhet, de érzelmileg mindenképp nehezebb lesz ez az időszak. Nagyobb fáradtságot, agyi ködöt és hangulatváltozásokat tapasztalhatunk. Miközben a szervezet megtisztul, és megszabadul a rossz baktériumoktól, gombáktól és mérgező anyagoktól, azt tapasztaljuk, hogy a nyelvünk fehér, sárga vagy akár fekete lepedékkel bevont, de megjelenhetnek bőrkiütések is.

A szervezet elkezdi leszabályozni a pajzsmirigyhormon szintjét, ami azt eredményezi, hogy ugyanazt a hőmérsékletet most hidegebbnek érezzük, és gyakrabban fázunk. Ez azért következik be, mert a 3 napos böjt segít a hormonérzékenység megnyugtatásában. A szervezet megtanulja, hogy kevesebb pajzsmirigyhormonra és inzulinra van szüksége a megfelelő működéshez. [7, 8, 9]

3. nap

A harmadik napon nagymértékben megemelkedik a ketonszint. Az autofágia, a HGH és az őssejtek száma tovább fog növekedni. A vércukorszint kiegyensúlyozottabbá válik. Mit jelent ez számunkra? Jobban fogjuk érezni magunkat!

Fájdalomcsökkenést és több energiát tapasztalhatunk. Az agy szereti a ketonokat energiaforrásként használni, így mentálisan jobban érezzük majd magunkat, élesebb lesz a gondolkodásunk és éberebbek leszünk. Ha korábban nem alkalmazkodott a szervezet a ketózishoz, időnként még mindig tapasztalhatunk fáradtságot, agyi ködöt vagy egyéb kellemetlen tüneteket. De általában igaz, hogy mire eljutunk odáig, hogy megtörjük a böjtöt, valószínűleg jobban fogjuk érezni magunkat, mint valaha.

 

--------------
* Az autofágia jelentése ön-emésztés. A folyamat során a sejtek eltávolítanak minden olyan lebontott, elhasználódott, sérült, hibás sejtrészt és fehérjét. Lebontják a szervezet számára haszontalan, káros részeket, és új, egészséges sejtrészeket termelnek a szervezet számára.

Források:
[1] Cheng, Adams, Perin, Wei, Zhou, Lam, De Sacoo, Mirisola, Quinn, Dorff, Kopchick, Longo: A hosszan tartó koplalás csökkenti az IGF-1/PKA-t, hogy elősegítse a vérképző őssejt-alapú regenerációt és az immunszuppressziót. (Cell Stem Cell. 2014. június 5.; 14. (6): 810–823.)

[2] Wu, Suzanne: A böjt a régi, sérült immunrendszer őssejt-regenerációját váltja ki. USC News
[3] Marziali, Carl: A koplalás gyengíti a rákot egerekben. USC News
[4] Roberta Buono, Valter D Longo: Amikor a böjt keményedik, a kemény immunsejtek működésbe lépnek vagy elhalnak. (Cell. 2019. augusztus 22.; 178(5):1038-1040.) PMID: 31442398
[5] Michael Anft: Ne tápláld a fejed. John Hopkins Magazin
[6] Traba, Geiger, Kwarteng-Siaw, Han, Ra, Siegel, Gius, Sack: A hosszan tartó koplalás elnyomja a mitokondriális NLRP3 gyulladásos képződményeket és a szuperoxid-diszmutáz 2 SIRT3 által közvetített aktiválódását. (J Biol Chem. 2017. július 21.; 292(29):12153-12164.)
[7] Joel T Haas, Bart Staels: A mikrobiota böjtölése az anyagcsere javítása érdekében? (Cell Metab. 2017; 26(4): 584-585.)
[8] Federico Pietrocola, Jonathan Pol, Guido Kroemer: A koplalás javítja a rákellenes immunrendszert az autofágia indukción keresztül rosszindulatú sejtekben. (Cell Cycle. 2016; 15 (24):3327-3328.)
[9] Maria M Mihaylova, et al.: A böjt aktiválja a zsírsav-oxidációt, hogy fokozza a bélrendszeri őssejtek működését a homeosztázis és az öregedés során. (Cell Stem Cell. 2018. május; 22(5): 769-778.)