Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Vegetáriánus étkezés színesen - egy kis történelem

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2022.03.31 10:00
Vegetáriánus étkezés színesen - egy kis történelem

Sokan el sem tudják képzelni az életet hús nélkül, mások ideológia vagy környezettudatosság, esetleg az egészséges életmód miatt választják a vegetáriánus, netán a vegán táplálkozást.

Abban biztosak lehetünk, hogy nem csak rántott sajtot vagy rántott gombafejet tartalmaz a menü a húsmentes táplálkozást követők asztalán!

vegetáriánus konyha lehet fantáziadús, nem utolsósorban pedig színes és egészséges. Vannak, akik teljes elkötelezettjei, mások csak kalandoznak hosszabb-rövidebb időre ebben a húsokat nélkülöző, de korántsem szegényes konyhában – például böjt idején.

A vegetarianizmus korai időszaka
Jóllehet a vegetarianizmus, vegetáriánus kifejezések csupán a 19. századtól terjedtek el világszerte, a növényi táplálkozásra koncentráló, tudatos életvitel már az ókortól jelen van az emberiség kultúrtörténetében. Gyökerei Indiában és az ókori görög kultúrában egymástól függetlenül alakultak ki.

Az ősi mítoszok, eposzok, valamint a Biblia tanúsága szerint, más-más megfontolásból ugyan, de vallási előírások, törvények szabályozták a hústól tartózkodó étrendet, amely idővel olyannyira hozzátartozott a mindennapi élethez, hogy mind nagyobb társadalmi csoportok számára vált természetessé a növényi alapú táplálkozás. India területén számos olyan vallás követője él, akik szem előtt tartva ma sem fogyasztanak húsféléket.

A zsidó-keresztény kultúrkörben az első írott táplálkozási utalások a Bibliában, Mózes első könyvében találhatók – a teremtést követően az Úr táplálékul növényeket adott az embernek (1Móz 1,29). Az Ószövetségben Dániel próféta egy próbatétel során elutasítja a babilóniai király ételét, és társaival 10 napig csak zöldségféléket fogyasztott és vizet ivott, mégsem gyengült el (Dán. 1,12). Az Újszövetségben pedig Pál apostol több helyen is kitér arra, hogy a keresztények tartózkodjanak a bizonytalan eredetű (leginkább pogány áldozatból származó) húsoktól (pl. Róm 14,2; 1Kor 8,8-11).

Az ókori Görögországban a tudatos életet élő filozófusok, művelt arisztokraták utasították el elsőként azokat az élőlényeket, amelyeknek lelke van. A köznép is alapvetően húsban szegényen táplálkozott, bár inkább szükségből és nem ideológiai alapon, de olcsó halat fogyasztottak.

Az ó-egyiptomi papok, a perzsa Zarathustra hívei, a buddhizmus, később a zen-buddhizmus hívei is mind vegetáriánusok voltak.

A híres görög filozófusok, orvosok, mint Platón, Szókratész, Püthagorasz, Epikurosz, Hippokratész, vegetáriánusok voltak és a tanítványaikat is erre nevelték, mivel felismerték az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatását.

Platón egyik leghíresebb művében(Az Állam), az ideális társadalom polgárainak növényi eredetű táplálkozásáról ír. Az erőszakmentesség és a növényi eredetű táplálkozás a homéroszi eposzokban is fontos szerephez jut – Odüsszeusz egy egész néppel, a békeszerető lótuszevőkkel találkozik hányódásai során, akik semmiféle húst nem fogyasztanak. Nem nehéz felfedezni az összefüggést a szelídség és a növények adta tápanyagforrás között. Erre aztán az évszázadok során nagyon sokféle eszmerendszer épült, amelyek egy része mára sokat vesztett jelentőségéből.

A kereszténység koraközépkori elterjedésével Európában a vegetarianizmus szinte teljesen eltűnt. Kivételek természetesen minden korban voltak, főként az aszketikus életvezetés hívei tartoztak közéjük – akár kolostori, akár világi környezetben. A szigorú, növény centrikus táplálkozás helyett a böjtökkel tarkított időszakok, valamint egyes szerzetesrendeknél bizonyos típusú húsfélék (főként szárnyasok) fogyasztására koncentráló táplálkozási előírások váltak általánossá.

A vegetarianizmus újjászületése
A 19. század elején, egészen pontosan 1801-ben Londonban alakult meg az első vegetáriánus egyesület, amelyet világszerte számos követett, idehaza 1883-tól működött.

Sok híres követője és támogatója akadt mint Percy Bysshe Shelly, George Bernard Show, Lev Tolsztoj, Gustav Stuvet, Richard Wagner.

A modern, tudatos táplálkozás történetében fontos szerepet töltött be Maximilian Oskar Bircher-Benner (1867-1939) svájci orvos és táplálkozástudományi szakember. Gyakorlatilag egész munkássága az egészséges táplálkozás gyógyhatásaira épült. Felesége gyomorproblémáinak kezelésére fejlesztette ki a teljes értékű táplálékokra, döntően nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztására épülő, gyógyítónak bizonyult diétáját. Ennek nyomán született többek között a ma is népszerű Bircher-müzli.

A 20. század első felében Erdélyben és Magyarországon is komoly egészségtudatos mozgalmak szerveződtek a kereskedőből természetgyógyásszá lett karizmatikus Bicsérdy Béla körül, aki mai fogalmaink szerint reformétrendjével és életvitelével vált híressé (sokak szemében hírhedté). A szigorú böjt (gyakorlatilag koplalás) és a nyers zöldségek, növények fogyasztásának sajátos kombinációját hirdette, amelyhez különös filozófiai rendszert is társított. Jóllehet a „bicsérdista” étrendet számos szempontból érte jogos bírálat, az azonban tagadhatatlan, hogy a tudatos táplálkozásra sokak figyelmét sikerült ráirányítania.

Láthatjuk, hogy ez az étkezési forma és annak különböző ágazatai nagyon régóta foglalkoztatják az emberiséget.

Húsmentesen a konyhában
Napjainkban sokan sokféle megfontolásból száműzik időlegesen vagy véglegesen a húsokat, halakat az étrendjükből. A húsételek számos szempontból igen előnyösek, laktatók, ráadásul a magyaros fogások receptjei is zömmel hússal kezdődnek, de arra is érdemes gondolni, hogy milyen sokan küzdenek magas vérnyomással, túlsúllyal, emésztőrendszeri, keringési problémákkal. Számos betegség megelőzhető, illetve megszüntethető kis odafigyeléssel, jól megválasztott élelmiszerekkel. A változatos, húsmentes ételeket időnként mindenképp érdemes kipróbálnia még azoknak is, akiknek a szervezete feltétlenül igényli a rendszeres húsfogyasztást.

Évtizedek óta közkedveltek nálunk is a mediterrán jellegű ételek. A gazdag saláták, a kenyérfélék (élükön a változatos feltétekkel készülő pizzákkal), a sokféle rizottó, tésztaétel, rakott zöldség szinte minden hazai háztartásban. A változatos és kiegyensúlyozott étrend, ami szemnek-szájnak egyaránt kívánatos, csak jót tehet bárkinek. 

Teljes értékű étrend hús nélkül
Lehet-e hús nélkül is teljes értékű az étrendünk? De még mennyire! A vegetáriánus táplálkozás híveinek többsége fogyaszt állati eredetű fehérjét – a tej és tejtermékek, valamint a tojás kombinálása zöldségekkel és gyümölcsökkel, minden létfontosságú aminosavat, ásványi anyagot, vitamint, tápanyagot biztosít a szervezet számára. Akik így vezetik a konyhájukat, az úgynevezett lakto-ovo vegetáriánusok széles táborához tartoznak.

Persze akadnak, akik a növények mellett csak tejet és tejterméket (lakto vegetáriánusok), mások pedig csak tojást (ovo vegetáriánusok) fogyasztanak, minden egyebet kerülnek.

Sőt vannak, akik kizárólag növényi eredetű fogásokon élnek, ők a vegánok. Akik ezt a szigorúbb étrendet választják, jobban oda kell figyelniük, hogy mit mivel kombináljanak ahhoz, hogy szervezetük minden létfontosságú tápanyaghoz hozzájusson, de ez sem lehetetlen vállalkozás!

Aki mostanában kacérkodik a gondolattal, hogy könnyebb étrendre térne át, és mellőzné a húsfogyasztást, bátran belevághat, mert változatos, izgalmas, fűszeres kaland várja!

Aki hosszabb vagy rövidebb időre, esetleg élethosszig vegetáriánus étrendre tér át: soha ne gondolja  hogy ez csak rendszerint mesterséges vagy kevéssé ízletes húspótlókat jelent! Merjünk kísérletezni, és mindig csak olyasmit készítsünk, ami jólesik. A hozzávalók természetes kombinálásával kísérletezzünk. Nem a búzahúsból készült kolbász vagy hasonló furcsaságok jelentik az igazi kalandot, hanem a jól megválasztott, kéznél lévő, szezonálisan kapható alapanyagokból, ízletes fűszerekkel készült, illatos ételek.

Kezdetben heti egy-egy húsmentes nap közbeiktatásával is érdemes próbálkozni. Reggelire kinek ne esne jól egy mozzarellás-paradicsomos szendvics, esetleg egy gyors avokádókrémmel elfogyasztott pirítós? De indulhat gyümölccsel, müzlivel is a reggel – így rostokban gazdag táplálékkal kezdődik a nap.

Ebédre, vacsorára jöhetnek először is a levesek. A minestrone, a különféle zöldségkrémlevesek, sajtlevesek, vagy hűvös napokon egy currys-citromos lencseleves is tökéletes választás.

Termékjavaslataink

Veggie Versum Immoon Rocket Immoon Fuel
5 szuper összetevőből álló zöldségkristály,
akik kevés zöldséget fogyasztanak.
13 szuper növényből álló sokrétű gyümölcs és zöldségkristály gyerekeknek. 16 remek növényből álló gyümölcs- és zöldségkristály felnőtteknek.--------------
Forrás: mindmegette.hu