Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Elég gyümölcsöt és zöldséget eszel?

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2022.11.10 10:00
Elég gyümölcsöt és zöldséget eszel?

Azt hiszem, az már sokak számára nem újdonság, hogy az egészségünk megőrzésében fontos szerepet játszik a megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség elfogyasztása.


A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint egy átlagos súlyú és egészséges felnőtt embernek naponta legalább 400-800 gramm, vagy 5 adag zöldséget (kivéve a burgonya és más magas keményítőtartalmú zöldségek) és gyümölcsöt kellene megennie, hogy elkerülje a betegségeket. Ideális esetben ennek a mennyiségnek a harmada gyümölcs, a fennmaradó kétharmada pedig zöldség.

A legoptimálisabb természetesen a nyers gyümölcs és zöldség fogyasztás lenne. Sajnos a legtöbben nagyon kevés nyers ételt fogyasztanak. Az étkezéseknél a tányéron a feldolgozott, hőkezelt, főtt és sült ételek dominálnak. A gyümölcsök és a zöldségek megfőzve vagy megsütve elveszítik a hatóanyagaik jelentős részét, így a napi szükséges adag akár 1200-1500 gramm is lehet, a feldolgozottság mértékétől függően.


Miért nem eszünk elég nyers zöldséget és gyümölcsöt?

Ha tisztában vagyunk a ténnyel, hogy a betegségek elkerüléséhez elegendő, lehetőleg nyers zöldséget és gyümölcsöt kell megennünk, akkor miért nem tesszük meg?

Sokan egyszerűen lustaságból nem eszünk eleget. A zöldséget és a gyümölcsöt lehetőség szerint frissen kell megvásárolni. Majd meg kell mosni, pucolni és végül fel kell aprítani. Szóval sok idő és macera. Akkor már egyszerűbb megállni a péknél és venni egy pogácsát, ha már nagyon éhesek vagyunk.

 

 

Vannak, akik nem szeretik a gyümölcsök vagy a zöldségek ízét. Biztosan nem ismeretlen az olyan gyerek (és felnőtt), aki semmiféle gyümölcsöt és zöldséget nem hajlandó megenni, főleg, ha a nyers változatról van szó. A nyers zöldségek gondolatától sokakat kiráz a hideg.

És bizony egyre többeknek okoz gondot a nyers, vagy főtt zöldségek és gyümölcsök megemésztése. Állandó kellemetlen puffadással vagy gyomorégéssel küzdenek az elfogyasztásuk után, ezért egy idő után kihagyják az étrendjükből.

Akár a lustaság, akár az utálat, akár a rossz emésztés az ok, az ajánlott napi mennyiség nem kerül be a szervezetbe, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezet. A helyzet Magyarországon nem túl rózsás. Egy 2016-ban készült KSH kutatás szerint az átlagos napi zöldség és gyümölcsfogyasztás 262 gramm volt. Sajnos ezzel az európai országok között a sereghajtók között kullogunk. Nem csoda, hogy olyan gyakoriak a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések. Az sem véletlen, hogy egyre több a 2-es típusú cukorbetegséggel érintett ember (és nem csak felnőttek, hanem egyre fiatalabb gyerekek is).

Most biztosan többen is elégedetten hátradőlnek, hogy ők átlag felett teljesítenek és velük minden rendben van, bőven megeszik az ajánlott napi 400-800 gramm gyümölcsöt és zöldséget.

Sajnos meg kell zavarjuk az ő lelki nyugalmukat is. Hiába ugyanis a megfelelő mennyiség, ha a minőség kívánnivalót hagy maga után. A vegyszerrel kezelt növények hatóanyag tartalma meg se közelíti a vadon termett, vagy vegyszermentes gazdálkodásból származó társaikét. És ez lenne a legkevesebb baj.

 

 

Sajnos a gyümölcsökben és zöldségekben felhalmozódott vegyszermaradványok ártanak az egészségünknek. Ezért a nagy mennyiségű vegyszerrel kezelt zöldség és gyümölcs fogyasztása nem célszerű – feltéve, hogy egészségesek szeretnénk maradni.

De még ha ügyelünk is arra, hogy vegyszermentesen termesztett zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk, kérdés, hogy mennyire friss, mikor szedték le. Minél több idő telik el a szedéstől a fogyasztásig, annál több értékes hatóanyagot veszítünk el.

Az sem mindegy, hogy milyen fajta gyümölcsöt, vagy zöldséget szerzünk be. Két cékla, vagy két alma sem egyforma – vannak tápanyagban gazdagabb és szegényebb fajták minden zöldségből és gyümölcsből. Egész komoly kutatómunkát kellene végeznünk, hogy kiderítsük, melyek azok a fajták, amelyek a leggazdagabbak hatóanyagokban. És még ha meg is találjuk, nem biztos, hogy a piacon meg is tudjuk vásárolni!

 

 

Bizonyos zöldségek (például a cékla és a sárgarépa) és gyümölcsök egyidejű fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Ha ügyelünk arra, hogy mindig frissen szüretelt/szedett gyümölcsöt és zöldséget vásároljunk, gondot jelenthet a változatosság hiánya! Ha ugyanis frissen termett és szüretelt növények kerülnek a tányérunkra, óhatatlan az „egyoldalúság”. Mert nem egyszerre terem a szőlő és mondjuk a meggy. Ezért kénytelenek vagyunk lemondani bizonyos zöldségek és gyümölcsök együttes fogyasztásából eredő extra egészségvédő hatásokról (szinergia).

Még ha nem is szenvedünk puffadástól, vagy gyomorégéstől, nagy az esélye, hogy a szervezetünk nem tudja hatékonyan megemészteni a napi zöldség és gyümölcs szükségletét. Ha végiggondoljuk az ételek útját, a probléma már a szájban elkezdődik. Vajon rendesen megrágjuk az ételt? Tisztában vagyunk vele, hogy már a nyálban található emésztőenzimek megkezdik a táplálék emésztését? A nem megfelelően lenyelt falat feldolgozása gondot okoz a gyomornak, így a belekbe jutva nem is tudnak felszívódni a hatóanyagok.

Ha minden falatot jól megrágunk, még akkor is kérdéses a hatóanyagok felszívódása. A zöldségnek és gyümölcsnek még át kell jutnia a gyomron, hogy aztán a bélrendszerben felszívódhasson. Ha a gyomrunk és a bélrendszer nem egészséges, a hatóanyagoknak egészen elenyésző százaléka szívódik csak fel és hasznosul a testben. 

 

A gyümölcs- és zöldségkristály a megoldás?

 

Mi is tulajdonképpen a gyümölcs- és zöldségkristály? Egy olyan koncentrátum (por), amelyben a növényi hatóanyagok változatlan formában maradnak meg. Hogyan lehetséges ez? A kíméletes vákuum szárítási technológiát alkalmazva alacsony hőmérsékleten távolítjuk el a gyümölcsök és a zöldségek víztartalmát, így a hőre és oxidációra érzékeny hatóanyagok mind megmaradnak. Egy kanál  keverék elfogyasztásával 300-400 gramm friss, nyers zöldség és gyümölcs hatóanyagait juttathatjuk a szervezetünkbe.

 

 

Miért érdemes fogyasztani?

  1. A napi zöldség és gyümölcs bevitel gyors, kényelmes és egyszerű módja. Ha a napi mókuskerékben rohanva nincs elég időnk a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs feldolgozására, elég csak bekapnunk egy kanál gyümölcs- és zöldségkristályt, és máris sokat tettünk az egészségünkért! Viszlát extra bevásárlás, kosz, pepecselés!

  2. Egyszerűen finom. A kóstoló alkalmainkon sokszor mondják, hogy nem szeretik a céklát, vagy hogy a gyerek nem eszik semmilyen gyümölcsöt és zöldséget. Aztán döbbenten tapasztalják, hogy a gyümölcs- és zöldségkristály keverékekben nem érezni a jellegzetes cékla, vagy répa ízt. És tátott szájjal nézik, ahogy a gyümölcsöt utáló gyerekük végigkóstolja mind a hatféle myCosmofood keveréket. Ebben a formában még a zöldséget és gyümölcsöt nem kedvelők is élvezettel fogyasztják!

  3. Az előállítás során a rostok mikrorostokká alakulnak, így a gyümölcsök és a zöldségek könnyen emészthetőkké válnak, nem okoznak puffadást.

  4. Kizárólag vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. Az összetevők kiválasztásánál ügyeltünk a megfelelő fajtaválasztásra is, hogy a lehető legkoncentráltabb keverékeket hozzuk létre. Mivel nem adtunk hozzá semmilyen édesítőszert, tartósítószert, ízfokozót vagy más adalékanyagokat, bármilyen diétába beilleszthető, és nem kell attól tartanunk, hogy károsan hat az egészségünkre. Paleo, vegán, nyers vegán diéta? Tej-, glutén-, tojásmentes étkezés? A gyümölcs- és zöldségkristálynak bármelyik étrend beszerzési listáján ott a helye!

  5. Benne van a friss, nyers zöldségek és gyümölcsök teljes vitamin, ásványi anyag, enzim és bioaktív hatóanyag tartalma. Olyan, mintha kisétálnánk a bio kertünkbe, leszakítanánk egy gyümölcsöt, és azon nyomban megennénk – tökéletesen megrágva és hatékonyan megemésztve.


  6. A változatos összetétel biztosítja a szinergikus hatást. A gyümölcs- és zöldségkristály keverékeket a korábban végzett kutatások és fogyasztói visszajelzések alapján 7-16 féle gyümölcsből és zöldségből állítottuk össze szakértőnkkel, hogy az egészségre a lehető legnagyobb hatást gyakorolja.

  7. Nem jelent problémát a rossz rágás vagy a gyenge emésztőrendszer. A gyümölcs- és zöldségkristály már a száj nyálkahártyáján át felszívódik, ezért majdnem 100%-ban hasznosul!

A gyümölcs- és zöldségkristályokkal a myCosmofood újraalkotta a gyümölcs és zöldség fogalmát! A gyümölcs- és zöldségkristály több, mint a zöldségek és gyümölcsök egy formája (pl. aszalt, liofilizált, főtt stb.)! Egy új minőségről van szó, ezért nem is hasonlítható össze a piacon és boltokban kapható gyümölcsökkel és zöldségekkel.

Gondoljunk bele: ha egy kanál gyümölcs- és zöldségkristály keverék 300-400 gramm nyers gyümölcs és zöldség elfogyasztásával egyenértékű, és valamennyi hatóanyaga hasznosul, akkor vajon mennyi nyers, frissen szedett, vegyszermentes, tápanyagokban gazdag fajtájú zöldséget és gyümölcsöt kellene megennünk naponta, ha az emésztőrendszerünkben a tápanyagoknak csak 25%-a hasznosul? Egy kis fejszámolás után ki is jön az eredmény – 1600 grammot. Rossz belegondolni, mennyi időbe telik ilyen kiváló minőségű és nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs beszerzése és előkészítése! Ha egyáltalán be tudjuk szerezni ilyen minőségben!

A gyümölcs- és zöldségkristály tehát nem egy választási lehetőség, hanem a napi gyümölcs és zöldségfogyasztás valaha volt leghatékonyabb módja!  Olyan szuper táplálék, amivel hatékonyan, gazdaságosan, koncentráltan és természetes formában adhatók meg a szervezetnek az alapvető fontosságú tápanyagok!

 
Gondoskodj a napi gyümölcs és zöldség adagodról gyümölcs- és zöldségkristályokkal

 

Immoon Fuel Veggie Versum Zero Gravity
16 remek növényből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a felnőttek szervezetének ellenálló képességéért! 5 szuper összetevőből álló zöldségkristály (nem csak) azoknak, akik kevés zöldséget fogyasztanak! 7 intenzív hatású összetevőből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a jobb emésztésért!