Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Hogyan forgassuk vissza az idő kerekét 14 évvel?

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2023.12.21 10:00
Hogyan forgassuk vissza az idő kerekét 14 évvel?

A 1903-ban Thomas Edison megjósolta, hogy „a jövő orvosa nem fog gyógyszert adni, hanem ehelyett az emberi test helyes gondozására fogja oktatni a páciensét az étrenddel, valamint a betegség okai és megelőzése terén.

 

Százegy évvel később megszületett az American College of Lifestyle Medicine. Továbbra is írunk fel gyógyszereket, ha szükséges, de a hangsúly azon a megértésen alapul, hogy az Egyesült Államokban a krónikus betegségek vezető okait és a halálozási okokat leginkább az életmód okozza – különösen az, amit a szánkba veszünk – az étel és a cigaretta.

 

 

Lenyűgöző számú tanulmány mutatta ki, hogy az életmód az alapvető oka annak, amitől szenvedünk." A jó hír azonban az, hogy életmódunk megváltoztatásával jelentősen javíthatjuk egészségi állapotunkat. Erre megvan minden lehetőségünk!

A legtöbb vezető halálok esetében régóta tudjuk, hogy a génjeink a kockázat legfeljebb 10-20%-áért felelősek, tekintettel arra a tényre, hogy az olyan gyilkos kórok aránya, mint a szívbetegségek és a súlyosabb rákos megbetegedések, akár százszoros eltérést mutatnak a különböző népességek között. Amikor az emberek „alacsony kockázatú országokból magas kockázatú országokba költöznek, akkor megbetegedési arányaik szinte mindig az új környezetben tapasztaltakra változnak. Például a stroke és a vastagbélrák legalább 70%-a elkerülhető, a szív-és koszorúér betegségek több mint 80%-a, a 2-es típusú cukorbetegség több mint 90%-a megelőzhető.

 

 

Szóval, talán itt az ideje, hogy felhagyjunk a génjeink hibáztatásával, és a saját irányításunk alatt álló 70+%-ra koncentráljunk. Ez lehet a valódi megoldás az egészségügyi válságunkra.

És nem kell sokat tennünk ezért. Mindössze 4 egyszerű, egészséges életmóddal kapcsolatos ajánlás betartása jelentős hatással lehet a krónikus betegségek megelőzésére.

Mi is ez a négy ajánlás?  Ne dohányozzunk, ne hízzunk el, napi fél órát mozogjunk és étkezzünk egészségesebben – például fogyasszunk több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és kevesebb húst. 

Ez a négy egyszerű dolog 78%-kal csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Ráadásul az egyéb megbetegedések kockázatának 95%-át is kiiktatja.  A szívinfarktus kockázatának 80%-a eltüntethető. A stroke kockázatának fele, a rák kockázatának egyharmada egyszerűen megszűnik!  Gondoljunk bele, mit jelent ez a számok tekintetében! A jelenlegi állás szerint minden évben egymillió amerikai éli át első szívrohamát vagy szélütését, millióan szenvednek cukorbetegségben, millióan lesznek rákos betegek.

Ha betartjuk a fenti irányelveket, akkor valóban tovább élünk? Nos, a CDC körülbelül 8000 20 éves vagy annál idősebb amerikait követett körülbelül hat éven keresztül. Azt találták, hogy a három kardinális életmódbeli változtatás óriási hatással volt a halandóságra.

 

 

Azok az emberek, akik nem dohányoznak, egészségesen táplálkoznak és elegendő fizikai aktivitást folytatnak, jelentősen csökkenthetik a korai halálozás kockázatát. A nem dohányzás alatt azt értik, hogy „jelenleg nem dohányzik”. Az „egészséges táplálkozás” alatt azt értik, hogy az amerikai táplálkozási irányelveknek való megfelelés szempontjából legalább a felső 40%-ban vannak, a „fizikailag aktív” pedig azt jelenti, hogy átlagosan legalább körülbelül napi 21 percig mérsékelt testmozgást kell végezni.

Azoknál, akiknél a három közül legalább egy irányelvet sikerült betartani, 40%-kal alacsonyabb volt a halálozás kockázata. Azok, akik háromból kettőt betartottak, több mint felére csökkentették a halálozási esélyüket. És azok, akik mind a hármat követték, a halálozási esélyük 82%-át megszüntették abban a hat évben. 

Mit jelent ez abból a szempontból, hogy meddig élünk majd? Egy hasonló, az egészséges életmódról és a túlélésről szóló tanulmány nem csak azt vette figyelembe, hogy az emberek mit mondtak az egészséges táplálkozásukról. Hanem megmérték a C-vitamin szintet az emberek vérében, melyre „biomarkerként” tekintettek arra vonatkozóan, hogy mennyire változatosan fogyasztanak növényi eredetű ételeket. 

Arra a következtetésre jutottak, hogy a halálozási kockázat csökkenése azoknál, akik mind a négy egészséges életmódra vonatkozó irányelvet (ne dohányozzunk, ne hízzunk el, napi fél órát mozogjunk és egészségesebben étkezzünk) betartották jelentős volt. Az értékeik egyenértékűek voltak a 14 évvel fiatalabbakéival”. Mintha 14 évvel visszaforgatták volna az idő kerekét

Tehát a döntés a mi kezünkben van az egészségünkkel kapcsolatban

A jó hír az, hogy a 4 ajánlás közül az egészséges táplálkozás kialakításában, a zöldségek és gyümölcsök megfelelő mennyiségű fogyasztásában mi is tudunk segíteni! A myCosmofood gyümölcs- és zöldségkristályokban lévő gyümölcsök és zöldségek hozzájárulnak a szervezet megfelelő vitamin, ásványi anyag, enzim és egyéb fontos bioaktív tápanyag ellátásához.

 

--------
Forrás: https://nutritionfacts.org/video/turning-the-clock-back-14-years/