Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Melyik a jobb reggeli: a gabonapehely vagy a zabpehely?

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2023.10.26 10:00
Melyik a jobb reggeli: a gabonapehely vagy a zabpehely?

Nem csak a tápanyag összetétel, hanem az „élelmiszer szerkezete” is „kritikus lehet az optimális egészség szempontjából”. Nem meglepő, hogy a kukoricapehely és a rizs crispies sokkal nagyobb vércukorszint emelkedést okoz... 

 

...mint a rizs vagy a csöves kukorica. Ez nem csak a hozzáadott cukor miatt van így. "Még azonos [összetevők] esetén is jelentős változást okozhat az élelmiszer szerkezete..."

Például, ha összehasonlítjuk a zsírok felszívódását a földimogyoró vagy a mogyoróvajban levő őrölt földimogyoró elfogyasztásakor, akkor a mogyoróvajból több mint kétszeres mennyiség hasznosul.  Amikor magát a földimogyorót esszük, bármennyire jól rágjuk is meg, a földimogyoró apró darabjai csapdába ejtik az olaj egy részét így az a vastagbélbe jut le.

 

Az „étel fizikai formája” nem csak a zsírok felszívódását, hanem a szénhidrátok felszívódását is megváltoztatja. Például a hengerelt zabnak lényegesen alacsonyabb a glikémiás indexe, mint az instant zabpehelynek, amely ugyanúgy csak zab, de vékonyabb pehelyben. A zabpehely pedig alacsonyabb vércukorszintet és inzulinkiugrást okoz, mint az őrölt, liszt állagú. Ugyanaz az összetevő: csak zab, de különböző formákban eltérő hatása lehet.

 

Miért érdekes  ez? Nos, a szénhidrátok túlságosan „gyors felszívódása” egy magas glikémiás indexű étkezés után „hormonális és anyagcsere változások sorozatát” indíthatja el, amelyek elősegíthetik a túlzott ételfogyasztást. Kisérlettel is igazolták ezt. Kiválasztottak egy tucat elhízott tinédzser fiút, és különböző ételeket adtak nekik. Minden étel ugyanannyi kalóriát tartalmazott, majd megfigyelték őket a következő öt órában, hogy megmérjék a későbbi táplálékfelvételüket. Azok, akik instant zabpelyhet fogyasztottak, 53 százalékkal többet ettek, mint azok akik ugyanannyi kalóriát fogyasztottak el, de hengerelt teljes zabpehelyből. Az instant zabpehely csoport az étkezés után egy órán belül nassolt, és a nap hátralévő részében jelentősen több kalóriát halmozott fel. Ugyanaz az étel, de más formában – különböző hatással.

 

 

Az instant zabpehely azonban még mindig nem olyan rossz, mint egyes reggeli gabonapelyhek. Még a cukormentes gabonapelyhekhez képest is jobban teljesít. A reggeli gabonapelyhek előállításához használt „új [ipari] módszerek”, mint például az extrudálásos főzés és a puffasztás, felgyorsítják a keményítő emésztését és felszívódását, túl magas vércukorszintet okozva, akár van bennük hozzáadott cukor, akár nincs.

 

Kutatók véletlenszerűen besorolták az embereket a három különböző reggeli csoport egyikébe. Az első csoport instant zabból készült zabpelyhet kapott, a második ugyanannyi kalóriatartalmú Frosted Flakes gabonapelyhet, a harmadik csoport pedig csak sima vizet. Három órával később megmérték, hogy a különböző csoportok tagjai mennyit ettek ebédre.

 

Mi lett az eredmény? Azok, akik zabpelyhet reggeliztek, lényegesen jóllakottabbnak és kevésbé éhesnek érezték magukat, így sokkal kevesebbet ebédeltek. A túlsúlyos résztvevők feleannyi kalóriát fogyasztottak ebéd közben a reggeli zabpehely után – több száz kalóriával kevesebbet. Viszont a gabonapelyheket reggelizők csoportja annyira éhes volt, hogy ugyanannyit evett, mint a reggelit kihagyók csoportja, akik csak vizet fogyasztottak reggelire. Mintha a gabonapehely csoport egyáltalán nem reggelizett volna!

 

 

Ezért nagyon találónak gondoljuk Jean Mayer, a Harvard táplálkozástudományi professzora, megállapítását: „cukorral bevont semmiknek” nevezte a gyermekeknek készített reggeli pelyheket.  A táplálkozási oktatásról szóló szenátusi meghallgatáson azt mondta: „Az igazat megvallva gabona ízű cukorkáknak kellene nevezni őket, nem pedig cukorral bevont gabonaféléknek.”

 

Egy préselt zabszemből készült főzött vagy áztatott zabkásához kiváló természetes „ízesítő” a myCosmofood gyümölcs- és zöldségkristály! Bármelyiket is választjuk, remek napindító étel gyerekeknek és felnőtteknek is!

-------------
Forrás:
https://nutritionfacts.org/video/which-is-a-better-breakfast-cereal-or-oatmeal
https://nutritionfacts.org/blog/the-political-power-of-the-food-industry