Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

5 tipp, hogyan növeld a C-vitamin szinted

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2023.12.07 10:00
5 tipp, hogyan növeld a C-vitamin szinted

A C-vitamin nyilvánvalóan rendkívül fontos általános egészségünk szempontjából, és van 5 kulcsfontosságú dolog, amit megtehetsz, hogy megfelelő legyen a szervezeted C-vitamin szintje.

 

 

 

1. Kerüld a cukrot

Kerüld a cukrot, amennyire csak lehetséges, és ragaszkodj az alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendhez, hogy javítsd a szervezeted C-vitamin szintjét. Ez magában foglalja a feldolgozott cukrokat, de a magas keményítőtartalmú ételeket is, mint a burgonya, a rizs, a magas cukortartalmú gyümölcsök (például a banán, vagy a görögdinnye) stb.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend betartása mindenképp javasolt, de semmiképp se legyen keményítőtartalmú zöldségekben gazdag. Milyen zöldségek tartoznak ebbe a körbe? Például a brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta, a zeller, a spárga, a fokhagyma, a hagyma, a gomba, az uborka stb.

Ha teheted, fogyassz fűvel táplált és bio állati termékeket és sok egészséges zsírt. Az egészséges zsírok közé tartozik az avokádó, az olívabogyó, az olívaolajból és a kókuszolajból. Ezek az ételek stabilizálják a vércukorszintet és az inzulint, és javítják az immunrendszer egészségét.

 

2. Fogyassz C-vitaminban gazdag ételeket

Amennyire csak lehetséges, használj alacsony cukortartalmú, teljes értékű C-vitamint, például paprikát, brokkolit, citromot, lime-ot és zöld leveles zöldségeket, hogy fenntartsd a szervezet megfelelő C-vitamin szintjét. Ezeket az élelmiszereket a legtöbb étkezésnek tartalmaznia kell. Érdemes meleg citromos vizet is inni, amely nemcsak a szükséges C-vitamint biztosítja, hanem az egészséges emésztést is nagyszerűen támogatja.

 

 

Hozzáadhatsz olyan élelmiszereket is, amelyek kvercetinben gazdagok. A kvercetin egy bioflavonoid, amely a C-vitaminnal együttműködve támogatja az immunrendszert. Hogy miben találhatsz kvercetint? A hagymában, a bodzában, az áfonyában, a paprikában és a kelkáposztában is.

 

3. Egészítsd ki a természetes C-vitamin bevitelt

A C-vitamin fontos összetevője a sérült szövetekre adott gyulladásos válaszok szabályozásának. A C-vitamin antihisztaminként is működik, és segít a fertőzésekre és allergiákra adott hipergyulladásos reakciók szabályozásában.

Ezért érdemes a természetes, élelmiszerrel történő C-vitamin bevitelt kiegészíteni (főleg azokban az évszakokban, amikor helyben nem terem meg a C-vitaminban gazdag zöldség és gyümölcs). A választásnál a legfontosabb szempont, hogy a kiegészítésképpen fogyasztott C-vitamin természetes eredetű legyen, és szerves formában jusson a szervezetbe. Különben nagyon csekély mértékben hasznosul. Erre a célra tökéletesen megfelelnek a myCosmofood gyümölcs- és zöldségkristály keverékei, amelyek a kíméletesen feldolgozott zöldségek és gyümölcsök valamennyi összetevőjét szervez formában tartalmazzák.

További előnyük, hogy a C-vitamin mellett citrus bioflavonoidokat,  P-vitamint (rutin) is tartalmaznak. A C-vitamin és a P-vitamin kombinációja egyedülállóan javítja az immunitást, támogatja a mellékvese egészségét, és ez a szinergia segít a hajszálerek áteresztőképességének javításában is, így több oxigént szállítanak a sejtekhez.

 

4. Időszakos böjt

Az időszakos böjt C-vitamin pótlással és citromos vízzel való kombinálása nagy előnyt jelenthet a vércukorszint szabályozás és az immunitás javításában. A böjt javítja a vércukorszintet, és levezeti a stresszt az emésztőrendszerről, ami több energiát szabadít fel az immunrendszer működéséhez, a gyógyuláshoz és a helyreállításhoz.

 

 

Az időszakos böjt egy olyan stratégia, amely magában foglal egy böjti időszakot, amikor semmit nem eszünk (jellemzően 12-24 órán át) egy ideig. A böjti időszakot pedig egy evési időszak követi. Az időszakos böjtölés fokozza az autofágiát, a sejtmegújulást, az immunrendszer működését és a genetikai helyreállítást. Csökkenti a gyulladást és a betegségek kockázatát. Az időszakos böjt további előnyeiről ebben a cikkben olvashatsz.

 

5. Növeld a glutation szintet

A glutation, amelyet általában „a legfontosabb antioxidánsként” emlegetnek, hatékony szereplő az immunrendszerünk egészségének megőrzésében. Segít javítani a gyulladásos választ, és alapvető szerepe van az exogén antioxidánsok, például a C- és E-vitaminok aktív formájának fenntartásában. A glutation megvédi a sejteket a szabad gyököktől, és helyreállítja a szabad gyökök által okozott károkat.

A glutation remek természetes forrásai a grapefruit, a dinnye, az őszibarack, a spenót, az avokádó és a spárga. Emellett érdemes kénben gazdag ételeket is felvenned az étrendedbe, mert a glutation szintéziséhez kénre van szükség. Elsősorban marhahúsból, halból és baromfiból juthat hozzá a szervezeted, de léteznek remek növényi kénforrások is, mint a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, a kelkáposzta és a vízitorma.

A kén mellett még a szelén az, amelre feltétlenül szükség van a glutation aktivitásához, amit a marhahúsbna, a csirkében, a belsőségekben, a túróban, a barna rizsben és a brazil dióban is megtalálhatunk nagyobb mennyiségben.

A megfelelő mennyiségű C-vitamin is növelheti a glutation szintet, mivel megköti a szabadgyököket, és így a glutation be tudja tölteni funkcióját. De a már oxidált glutationt is képes visszaalakítani aktív állapotába.