Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Hogyan lassítsuk le az agy öregedését két évvel?

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2023.09.28 10:00
Hogyan lassítsuk le az agy öregedését két évvel?

Az áfonya és eper fogyasztása akár 2,5 évvel késleltetheti a kognitív öregedést is – feltehetően az agyban lokalizáló antocianin fitonutriensek miatt, amint azt a funkcionális MRI-vizsgálatok is kimutatják. 


A növényi alapú étrendről úgy gondolják, hogy jelentős szerepet játszott az emberi evolúcióban, és a teljes növényi élelmiszerek fogyasztását [vagy akár csak] a kivonatok fogyasztását is többször összefüggésbe hozták az öregedéssel összefüggő betegségek kockázatának csökkenésével. És az egészséges öregedés mellett nem a ráncok megelőzésére gondolunk elsősorban. Vannak ennél sokkal fontosabb kérdések is. Például mi a helyzet az agyunk védelmével?

Az öregedéssel járó demencia két legfélelmetesebb következménye a mozgási problémák és a dolgokra való emlékezés megváltozása. A demencia megfosztja az idősebb felnőtteket függetlenségüktől, kontrolljuktól és identitásuktól. Mit tehetünk ellene? 

Nos, a gyümölcsök és zöldségek segítenek csökkenteni más krónikus betegségek kockázatát. Lehet, hogy agyi betegségek esetén is hasznosak? A közelmúltban megnőtt az érdeklődés a növényi polifenolok, mint a demencia kezelésében használt szerek iránt. A polifenolok 4000 különböző fajtája található növényi eredetű élelmiszerekben. A bogyós gyümölcsök is tele vannak velük, amelyek erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. 

A polifenoloknak van egy részhalmaza, az antocianidinek – természetes kék-lila pigmentek – amelyek egyedülállóan és kifejezetten képesek átjutni a vér-agy gáton, és lokalizálni a tanulásban és a memóriában részt vevő agyi régiókat. Ami igazán remek hír, hiszen éppen itt van rájuk a legnagyobb szükség. 

Az agy a testtömeg kevesebb mint 2%-át teszi ki, de a test üzemanyagának akár 50%-át is elégetheti, ami a szabad gyökök potenciális tűzviharát okozhatja. De talán ezek a bogyós gyümölcsökben található, agyat támogató fitonutriensek leküzdhetik az oxidációt és a gyulladást, és fokozhatják a véráramlást. Ez az elképzelés egy elgondolkodtató ötletet vetett fel: talán egy táplálkozási kísérlet az áfonyával előnyös lehet az öregedéssel kapcsolatos neurológiai változások megelőzésében vagy akár visszafordításában.

 

 

Ezért a kutatók áfonyát adtak az embereknek, és megnézték, mi történik? Nem. Ahogy egy korábbi tanulmányban már említettem, az áfonya kísérletet először patkányokon végezték el. Ezután egy évtized telt el az első emberkísérletig. De sikerült! Az áfonya hozzáadása az étkezéshez javította az idősebb felnőttek memóriáját, ami arra utal, hogy az áfonya  következetes, rendszeres fogyasztása lehetőséget kínálhat az időskori agydegeneráció megelőzésére vagy mérséklésére. 

Milyen kék/lila/vörös gyümölcsöt próbálhatunk még ki? A vörös szőlőlé hasonló előnyöket mutatott, javítva a verbális tanulást – ami azt sugallja, hogy a vörös szőlőlé rendszeres fogyasztása javíthatja a kognitív funkciókat [az időskori memóriaromlásban szenvedő] felnőtteknél. Miért használtak gyümölcslevet, és nem friss szőlőt a kísérlethez? Mert akkor nem lehetett volna olyan placebót tervezni, amely pontosan ugyanúgy néz ki és az íze is azonos a szőlőével. Így nem lehetett volna kizárni a nagyon is valós és erőteljes placebo-hatást. Másrészt azért is, mert a Welch szőlőlét elállító cég finanszírozta a kutatást. 

Ezt a hatást azonban megerősítették egy nyomon követési vizsgálatban is, amely először mutatta ki az idegi aktivitás növekedését agyunk azon részein, amelyek a memóriához kapcsolódnak funkcionális MRI-vizsgálatok segítségével. Ez az agyi szkennelés azonban nagyon kevés emberre terjedt ki – minden csoportban mindössze négy ember volt. Ugyanez a probléma az áfonyás tanulmánynál is: csak kilenc ember vett részt benne. 

Miért nem készültek nagy populáció alapú tanulmányok? Mert nem álltak rendelkezésre jó adatbázisok arról, hogy hol találhatók ezek a fitonutriensek. Azt már régóta tudjuk, hogy mennyi C-vitamin van egy áfonyában, de azt nem tudtuk, hogy mennyi antocianidin – egészen mostanáig. A Harvard Nurses' Health Study több mint 16.000 nő kognitív funkcióit követte éveken keresztül, és azt találta, hogy „a bogyósok magasabb mennyiségű, hosszú távú fogyasztása jelentősen lassabb kognitív hanyatlással járt az idősebb nők csoportjában. Még úgy is, hogy alaposan vegyítették a társadalmi-gazdasági státuszukat.” – vagyis még azután is, hogy figyelembe vesszük, hogy a gazdagok több bogyóst esznek. 

Ez volt az első populáción alapuló bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az áfonya és az eper nagyobb mennyiségű fogyasztása nagymértékben összefüggésbe hozható a kognitív képességek lassabb hanyatlásával, és nem csak egy gyenge összefüggésről van szó. "Az asszociációk nagysága... egyenértékű volt azokkal a kognitív különbségekkel, amelyek [megfigyelhetőek] a nőknél 2,5 éves korkülönbséggel." Más szavakkal, „azoknál a nőknél, akik több bogyót fogyasztanak… úgy tűnt, hogy a bogyósok a kognitív öregedést akár 2,5 évvel is késleltették”. 

Miért ne használjunk valamilyen antocianidin tartalmú táplálék kiegészítőt? Mert nem volt egyetlen olyan tanulmány sem, amely bármiféle kognitív előnyt mutatott volna ki, ha csak ezt az egyetlen fitonutrienst használjuk. Valójában az ellenkezője történt. „Az egész áfonya hatékonyabbnak tűnik, mint az egyes összetevői, ami azt mutatja, hogy az egész gyümölccsel jobb hatást érünk el, mint az egyes részek összegével.” Ezeknek az eredményeknek jelentős közegészségügyi vonatkozásai lehetnek, mivel a bogyós gyümölcsök bevitelének növelése meglehetősen egyszerű étrend-módosítást jelent, amelyet idősebb felnőtteknél tesztelni kell az agyfunkció fenntartása érdekében. 

Felvetődik a kérdés: vajon hogyan juthatunk rendszeresen, egész évben jó minőségű, vegyszermentes, olyan tápanyagokban gazdag bogyós gyümölcsökhöz, mint az áfonya? Természetesen az üzletekben szezonon kívül is elérhető egy-egy bogyós gyümölcs, de rendkívül drágán, ráadásul nem is bio minőségben, frissen szüretelve. Viszont a gyümölcskristályok megoldják ezt a dilemmát. Az Immoon Fuel és Immoon Rocket immunerősítő gyümölcs – és zöldségkristály keverékekben is megtaláljuk a fekete és a vörös áfonyát, garantáltan vegyszermentesen, a lehető legmagasabb tápanyagtartalommal. Ráadásul igazi kuriózum, hogy a Cool Planet gyümölcskristály keverékben kizárólag ez a kétféle áfonya található. Így aki nagyobb mennyiségben fogyasztaná ezt a szuper hatású bogyós gyümölcsöt, nincs többé akadálya!

-------------
Forrás: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-how-to-slow-brain-aging-by-two-years/