Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Immunerősítés

Balogh Adrienn
Balogh Adrienn
2022.05.26 10:00
Immunerősítés

Az szerintem senki számára nem kérdés, hogy a szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer, hiszen ő felelős a szervezetünkbe kerülő kórokozók, baktériumok és vírusok elleni küzdelemért, a megfelelő védekezés fenntartásáért.

Az erős immunrendszert nem lehetetlen elérni, de nagy odafigyelést igényel, ugyanis nincs egyetlen olyan étrendkiegészítő sem, aminek fogyasztásával önmagában fel tudnánk lépni a fertőzések kivédése ellen.

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás, azon belül is kiemelt jelentőségű a fehérjék, rostok és a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása.Az utóbbiak által tudunk kiemelt vitamin és ásványi anyag ellátáshoz jutni. A bélrendszerünk állapotától függ, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani.

 

A bélflóra nemcsak a táplálékok lebontásában vesz részt, hanem képes a nemkívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben megvédeni minket, illetve számunkra nélkülözhetetlen vitaminokat is termel. A bélflóra megóvása érdekében együnk naponta élőflórás joghurtot, kefirt, rostban gazdag gabonákat, zöldséget, gyümölcsöt, csökkentsük az állati zsiradékok, a feldolgozott élelmiszerek és a hozzáadott cukor jelenlétét.

A táplálkozásunkon túl egyéb tényezők is befolyásolják immunrendszerünk működését, úgymint a megfelelő folyadékbevitel, stressz, alvás-, mozgáshiány, túlsúly, alultápláltság, dohányzás! A fizikai aktivitással a stressz szintünkön is tudunk csökkenteni, ahogy a meditáció, vagy zenehallgatás által is.

Sokan azt gondolják, hogy megvédhetik magukat, ha ugyan nem sportolnak, nem étkeznek rendszeresen és változatosan, de egész évben vitamin és ásványi anyag tablettákat szednek. Miközben az igazság az, hogy az élelmiszerekből bevitt vitaminból a kisebb mennyiség is hatékonyabb, mert jobban hasznosul. Az étrendkiegészítők olyan veszélyeket is tartogathatnak, hogy a szervezet olyan arányban hasznosítja a benne rejlő vitamin, ásványi anyag tartalmakat, amelyik összetevő a legalacsonyabb arányban van jelen a kiegészítőben, így hiányt okozva a többi anyag esetében is. A megadózis hatóanyag tartalmú készítmények esetében pedig az étrendkiegészítő elhagyásával kerülhetünk bajba, mivel a szervezet hozzászokott az emelt mennyiségekhez, ezért alakít ki hiányállapotot a szervezetben.

Vannak olyan állapotok, élethelyzetek, amikor az étrendkiegészítők beépítése indokolt, de erről egy szakember segítségével győződjünk meg!

 

A szakirodalomban a legnagyobb figyelmet a főképp antioxidáns hatású vegyületek, mint a színanyagok/fitonutriensek (változatos színű zöldségek/gyümölcsök), az A-vitamin, illetve a β-karotin, a C-, D-, E-vitamin, a cink és szelén kapja, továbbá a B6-, B12 vitamin, amelyek több mechanizmuson keresztül segítik a védekezésünket. Egyrészt szerepet játszanak a fizikai „védelmi vonalak”, ún. barrierek (pl. bőr, gyomor-bélrendszer, légutak stb.) épségének fenntartásában, másrészt mind a veleszületett, mind a szerzett immunválaszban szerepet játszó sejtek működését is támogatják, többek között a szabadgyököket (keletkezésük oka: helytelen táplálkozás, túlzott napozás, túl sok feldolgozott élelmiszer, túlzott stressz, dohányzás) is hatástalanítják.

Válasszuk a hazai, szezonális, ép, sérülésmentes termékeket, mert ezeknek a vitamin tartalma jelentősebb, mint a sérülteké. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a gyümölcsöt, zöldséget vásárlás után lehetőleg azonnal használjuk fel, mert minél tovább tároljuk azokat, annál többet veszítenek C-vitamin tartalmukból, továbbá a C-vitamin hőérzékeny vitamin is, így nyers formában való fogyasztása a javasolt. A vas felszívódásának hatékonyságában is segít.

Figyeljünk arra, hogy a nap folyamán minél színesebb formában fogyasszuk el a zöldséget (pl. padlizsán, sütőtök, cékla, paradicsom, rukkkola, lila káposzta), gyümölcsöt (pl. vörös szőlő, áfonya, sárgadinnye, körte), ugyanis annál több,- a színét adó-, fitonutriens (pl. többféle polifenol) fog bejutni a szervezetünkbe, azaz antioxidáns hatóanyag, amik a szabadgyökök semlegesítéséért felelősek.

A-vitamin (előanyag: β-karotin): a vér alakos elemeinek képződéséhez (pl fehérvérsejtek) elengedhetetlen, továbbá fokozza az immunválaszban résztvevő sejtek aktivitását. Védi a sejteket az oxidációtól, ezáltal csökkenti a daganatos és szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Fontos szerepe van a bőr, nyálkahártya és a látás védelmében. Forrásai: tojássárgája, máj, zsíros halak, mély sárga színű zöldségek, gyümölcsök (β-karotin)

D-vitamin: Ugyan kis mennyiségben megtalálható élelmiszerekben, pl. tejtermékekben, tengeri halakban (főként a halmájban, halmájolajban), tojássárgában és a dúsított élelmiszerekben (pl. tejitalok, joghurtok, gabonapelyhek), de a jelentősebb forrást a bőrben UV-B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin jelenti. Ősztől tavaszig tartó időszakban mindenképp kiegészítésre szorul!  Az új D-vitamin konszenzus megemelte a napi beviteli referencia szintjét (1500-2000 NE), illetve említést tett arról, hogy túlsúly és elhízás esetén nő a szükséglet, ebben az esetben a duplája, 3000-4000 NE a javasolt bevitel.

B-vitaminok: Hatással vannak (főképp a B6) a humorális (B-sejtes) és a celluláris (sejtes) immunválaszra, részt vesznek az anyagcsere folyamatokban, a B-12 vitamin felelős többek között a vérképzésért is.  B-12 vitamin kizárólag állati eredetű termékekében fordul elő, növényi élelmiszereinkben csak dúsítás útján! Forrásai: hús, máj, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, tej, zöldségek

E-vitamin: Kiemelt antioxindásns szerepe révén védi a sejtalkotókat. Zsírban oldódó vitamin (ahogy az A-,D-,K vitamin), így túladagolható. Forrásai: búzacsíra, csírafélék, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonák, szójabab, növényi olajok, brokkoli, spenót, kelbimbó, tojás

Szelén: A glutation peroxidáz enzim alkotóeleme, ami a szabad gyökök ellen védi a szervezetet, de hozzájárul a pajzsmirigy megfelelő hormontermeléséhez.is. Forrásai: Paradió (1917 µg / 100g; napi 2-3 szemmel fedezhető), tonhal (90 µg/100g),  kagyló, teljes kiőrlésű kenyér, napraforgómag, húsok (sertés, marha - 17,7 µg/100g, bárány, pulyka).

Cink: Antioxidáns hatású és gyorsítja a sebgyógyulást. Forrásai: borjúmáj, marha-, sertéshús, sajtok, zabpehely, olajos magvak (tökmag).

 

A napi zöldség-gyümölcs ajánlás felnőttek esetében 600-700 g-ot jelentene, ahol a zöldség aránya a több. A hazai táplálkozási felmérések szerint azonban ennek a mennyiségnek kevesebb, mint felét esszük csak meg.  Ennek kiegészítésére a myCosmofood gyümölcs- és zöldségkristályaival is tehetünk. Mivel természetes élelmiszerekről van szó, a fontos tápanyagok jobban hasznosulnak. Gyors és hatékony kiegészítője lehet a mindennapi étrendünknek.

Termékjavaslataink

Zero Gravity Immoon Rocket Immoon Fuel
7 intenzív hatású összetevőből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály. 13 szuper növényből álló sokrétű gyümölcs és zöldségkristály gyerekeknek. 16 remek növényből álló gyümölcs- és zöldségkristály felnőtteknek.--------------
Források:
Táplálkozás Akadémia Hírlevél 14. évfolyam, 9. szám-2021.szeptember Mit (T)ehetünk az immunrendszerünk támogatásáért
https://kiskanalkommando.hu/immunerosites-kisgyermekkorban/