Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

A magnéziumhiány 10 jele

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2023.11.23 10:00
A magnéziumhiány 10 jele

A magnézium az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben, és több mint 300 különböző élettani folyamatban használjuk fel. Sajnos a magnéziumhiány a mai társadalom egyik legelterjedtebb hiánya.

 

Lehetséges, hogy a magnézium hiánya negatívan befolyásolja az egészséget? Egyáltalán honnan sejthetjük, hogy magnéziumhiányban szenvedünk? Norman Shealy amerikai idegsebész (MD, PhD) szerint szinte minden ismert betegség magnéziumhiánnyal jár. Ez elsőre merész kijelentésnek tűnhet, de valószínűleg igaz lehet, ha figyelembe vesszük a magnézium testben betöltött számtalan szerepét.

Ezért is fordulhat elő olyan sokféle tünetegyüttes, amely akkor jelentkezik, ha nem jut a szervezet elegendő magnéziumhoz. Ezek közül kiemelhető 10 fő tünet, amelyek arra utalnak, hogy valakinek van-e magnéziumhiánya vagy sem.

 

1. Gyenge kognitív feldolgozás

Ha gyakori agyi köd rohamokkal, gyenge koncentrációval vagy állandó memóriaproblémákkal küzdünk, akkor magnéziumhiányunk lehet. A test minden sejtjében megtalálható struktúrák, az úgynevezett mitokondriumok felelősek a szervezet által felhasznált energia előállításáért.

Férfiak esetében az agyban található meg a legmagasabb koncentrációban a mitokondrium (a nőknél a petefészekben magasabb a koncentráció). A mitokondriumok az energiatermeléshez nagy mennyiségben igénylik a magnéziumot, így a hiány jelentősen ronthatja az agy teljesítményét [1]. Nem meglepő, hogy a kiegészítő magnéziumról kimutatták, hogy javítja a tanulási képességet és a memóriát [2]!

 

2. Fejfájás és krónikus migrén

Azt találták, hogy a krónikus migrénben szenvedők szervezetében gyakran alacsonyabb a magnéziumszint. Figyelembe véve, hogy a magnézium mennyire fontos a megfelelő idegműködéshez, feltételezhető az összefüggés a hiány és a gyakori fejfájás között. A magnézium a neurotranszmitterek termelésének szabályozásában is kulcsszerepet játszik, ami szintén befolyásolhatja a migrént.

 

 

Kimutatták, hogy a rendszeres magnézium kiegészítés csökkenti a migrénes fejfájás gyakoriságát és intenzitását [3]. Ezenkívül az is kiderült egy kutatásból, hogy a magnézium ugyanolyan hatással van a nem migrénes fejfájásra is.

Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a magnézium támogatja a kalcium egyensúly megőrzését az idegsejtekben. A túl sok kalcium neurotoxikus hatásokhoz vezethet, ami az agysejtek túlzott stimulációját okozza. Ez a fejfájás és a migrén kialakulásának fő tényezője.

3. Székrekedés és IBS

A székrekedés az egyik olyan emésztési probléma, amiről gyakran panaszkodnak az emberek. A megfelelő magnézium bevitel valóban lágyítja a székletet, mivel vizet von be a belekbe, és támogatja az egészséges székletürítést. Ha a széklet túl kemény lesz, lassabban halad át a vastagbélen, és problémát okoz. Ezért először mindig érdemes a magnéziumot pótolni, ha ilyen panaszaink vannak. 

Ezenkívül a magnézium fontos szerepet játszik a belek izom összehúzódásainak szabályozásában, ezért is vezethet a magnéziumhiány gyakran székrekedéshez. A magnézium emiatt is nagyon hasznos lehet az IBS vagy más hasonló állapotok okozta kellemetlenségek és görcsök enyhítésében.

4. Fáradtság

A magnézium komoly szerepet játszik az energiatermelésben. Mint korábban említettük, a sejtekben lévő mitokondriumok az energia előállításához nagymértékben támaszkodnak a magnéziumra [4]. A mitokondriális működés elsősorban az energiaszintet határozza meg. Ezen túlmenően a magnézium támogatja a mellékveséket, amelyek az energiatermelésben is fontos feladatot töltenek be.

És a legfontosabb… mivel a magnézium nagyon sok enzimatikus folyamatban vesz részt a szervezetben, hiánya több mint 300 normál folyamat végrehajtását nehezíti meg. Ez krónikus stresszorként hat a szervezetre, és elszívja az energiát!

Ha krónikusan fáradtságot érzünk, magnéziumhiányunk lehet, és a magnézium bevitel növelése drasztikusan javíthatja az energiaszintet.

5. Álmatlanság

Az álmatlanság az egyik olyan tünet, ami általában sokat javul a magnéziumpótlás megkezdése után. Ennek az az oka, hogy a magnézium az agyban részt vesz a GABA termelésben. A GABA az úgynevezett gátló neurotranszmitter, ami egy olyan vegyszer, amely elősegíti az ellazulást.

Ha nincs elég magnézium a megfelelő mennyiségű GABA előállításához, akkor valószínűleg az alvás is problémássá válik. Bár a GABA termelésében más tápanyagok is szerepet játszanak, a magnézium mindenképp kritikus tényező, amely nagymértékben meghatározza az alvás minőségét.

6. Izomgörcsök

Mivel a magnézium nagyon fontos a megfelelő idegátvitelhez, nem meglepő, hogy az izom összehúzódásban is létfontosságú szerepet játszik. Amikor a magnézium raktárunk kimerül, az izom összehúzódások gyengévé és koordinálatlanná válhatnak, ami önkéntelen és fájdalmas görcsökhöz vezethet.

 

 

Valójában ez a magnéziumhiány egyik leggyakoribb korai jele. A görcsök jellemzően a lábakban, lábfejekben és néha még olyan helyeken is előfordulnak, mint a szemhéjak. A nőknél a PMS-hez kapcsolódó görcsrohamok súlyosbodhatnak, ha a magnézium készletek alacsonyak.

7. Krónikus fájdalom és fibromyalgia

A krónikus fájdalom és a kapcsolódó állapotok, például a fibromyalgia erősen összefügg a testben összegyűlt feszültséggel. Ez a feszültség lehet pusztán fizikai, de az érzelmi stressz is súlyosbíthatja. Az olyan érzelmek, mint a szorongás, a harag és az aggodalom, mind hozzájárulnak a fizikai feszültséghez. Idővel ez a krónikus feszültség fájdalomhoz vezet.

Ha a szervezetben alacsony a magnézium szintje, az idegrendszer túlzottan ingerlékennyé (vagyis könnyen túlstimulálhatóvá) válhat, ami növelheti az izomfeszültséget. A magnézium ebben azzal segíthet, hogy általános nyugtató hatást vált ki az elmére és a testre, miközben megnyugtatja és ellazítja az izmokat.

8. Szívritmuszavar

A szív is egy izom, amely folyamatosan összehúzódik és elernyed a testünkben anélkül, hogy tudatosan irányítani kellene. Csakúgy, mint a test többi izma, a szív is nagymértékben támaszkodik a magnéziumra a megfelelő összehúzódó képesség (kontraktilitás) megtartásához. Ez feltehetően az izomszövet kalcium- és káliumkoncentrációjának szabályozásában betöltött szerepének köszönhető [5].

Ha azt vesszük észre, hogy a szívünk szabálytalanul ver, akkor a magnézium hiánnyal kell először foglalkoznunk. Ez magában foglalja a nyilvánvaló ok nélküli gyors szívverést, lassú szívverést és a szívritmus hirtelen megváltozását.

9. Zsibbadás és bizsergés

Ha gyakran érzünk zsibbadást vagy bizsergő érzést a testünkben, például a kezünkben és a lábunkban, az valószínűleg az idegi aktivitás megváltozásának köszönhető. Például a perifériás neuropátiát (a cukorbetegség gyakori mellékhatása) is ezek az érzések jellemzik.

Az egészséges idegátvitelben betöltött szerepe miatt a magnéziumhiány legalább részben felelőssé tehető ezekért a tünetekért. Habár korlátozott kutatásokat végeztek kifejezetten ezzel a mechanizmussal kapcsolatban, néhány tanulmány mégis kimutatta, hogy a megfelelő magnézium bevitel képes lehet enyhíteni vagy megelőzni a végtagok zsibbadását és bizsergését.

Ezt a hatást az egyes rákterápiák által kiváltott perifériás neuropátia elleni védő tulajdonságokkal foglalkozó kutatások hangsúlyozták [6].

10. Hangulati zavarok

A magnézium döntő szerepet játszik a neurotranszmitterek egyensúlyának szabályozásában. A neurotranszmitterek olyan vegyi anyagok az agyban, amelyek a gondolkodási mintákat és a viselkedést szabályozzák, a motivációtól az alváson át a koncentrációig (és még sok más területen is). Ahogy korábban említettük, a magnéziumnak komoly szerepe van az agy GABA termelésében, amely egy nyugtató neurotranszmitter.

Az agyban a megfelelő mennyiségű GABA termelésének hiánya olyan állapotokat eredményez, mint az ADD/ADHD, a szorongás, az ingerlékenység és az általános hangulati egyensúlyhiány. Ha rendszeresen küzdünk ilyen érzésekkel, érdemes megfontolni a napi magnézium bevitel növelését.

Hogyan pótoljuk a magnéziumot?

Ha a vitaminok és az ásványi anyagok pótlásáról van szó, a természetes források mindig előnyt kell hogy élvezzenek a szintetikus anyagokkal szemben. A szervezet jobban hasznosítja, ha nem idegen anyagként találkozik vele, hanem szerves kötésben, jó ismerősként. Ezért érdemes nagyobb mennyiségben olyan magnéziumban gazdag ételeket fogyasztanunk, mint az olajos magvak, a hüvelyesek, a halak, a zöld leveles zöldségek, vagy a cékla, az alma, a bogyós gyümölcsök és a citrusfélék. Ez utóbbiak a myCosmofood gyümölcs- és zöldségkristályokban koncentrált, szerves formában találhatók meg, így azok rendszeres fogyasztása is hozzájárulhat a magnéziumhiány megelőzéséhez.

 

--------------
Forrás:
[1] R. Yamanaka, S. Tabata, Y. Shindo, K. Hotta, K. Suzuki, T. Soga  & K. Oka (2016): A mitokondriális Mg2+ homeosztázis határozza meg a sejtek energiaanyagcseréjét és a stresszel szembeni sebezhetőséget. Scientific Reports, 6(1), 30027.
[2] I. Slutsky, N. Abumaria, L. J. Wu, C. Huang, L. Zhang, B. Li,  … G. Liu (2010): A tanulás és a memória javítása az agy magnéziumszintjének emelésével. Neuron, 65(2), 165–177.
[3] H.-Y. Chiu, T.-H. Yeh, Y.-C. Huang, és P.-Y. Chen (2016): Az intravénás és orális magnézium hatása a migrén csökkentésére: Randomizált, kontrollált vizsgálatok metaanalízise. Fájdalomorvos, 19(1), E97-112.
[4] K. A. Feeney, L. L. Hansen, M. Putker, C. Olivares-Yañez, J. Day, L. J. Eades, … G. van Ooijen (2016): A napi magnézium-fluxusok szabályozzák a sejtek időzítését és energiaegyensúlyát. Nature, 532(7599), 375–379.
[5] J. H. F. de Baaij, J. G. J.  Hoenderop és R. J. M. Bindels (2015): Magnézium az emberben: következményei az egészségre és a betegségekre. Fiziológiai Szemle, 95(1), 1–46.
[6] J. Piccolo és J. M. Kolesar (2014): A kemoterápia által kiváltott perifériás neuropátia megelőzése és kezelése. American Journal of Health-System Pharmacy, 71(1), 19–25.