Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

6 egyszerű teszt, ami megmutatja, mennyire vagy egészséges

Borkóné F. Krisztina
Borkóné F. Krisztina
2023.05.25 10:00
6 egyszerű teszt, ami megmutatja, mennyire vagy egészséges

Az „egészségesebbé válás” az egyik célod? Ha a válasz igen, honnan fogod tudni, hogy elérted ezt a méltó célt? Kezdd néhány egyszerű „csináld magad” otthon elvégezhető egészségügyi vizsgálattal!


A vizsgálatok elvégzésével képet kaphatsz arról, hogy jelenleg hol tartasz az egészség terén. Ezután készíthetsz egy tervet, amelyet ha betartasz, akkor megfelelő időközönként fogod táplálni, edzeni és pihentetni a tested. Ne valami időszakos diétára, vagy intenzív, pár hetes edzésprogramra gondolj, hanem egy holisztikus megközelítéssel született, élethosszig fenntartható, egészséges életmódra. (Természetesen egy szakképzett egészségügyi szakember irányítása mellett érdemes kidolgozni egy ilyen tervet.)

 

A következő hat „csináld magad” teszt hasznos betekintést nyújthat az egészség számos területére. Bár ezeket a protokollokat semmiképpen nem szabad a megfelelő orvosi diagnózis helyettesítőinek tekinteni, ezek hasznos önértékelési eszközök, amelyek segítségével felmérheted a saját és családtagjaid egészségét.

A következő tesztek mindegyike a testi egészség más-más területére vonatkozik, és lefedi azokat a leggyakoribb betegségeket, amelyekkel manapság szembesülnek az emberek.

És mivel mindegyik egyszerű, nem invazív és alapvetően ingyenes (vagy nagyon kedvező árú), valójában nincs ok arra, hogy ne végezd el őket – ha másért nem, azért hogy jobban megismerd a saját testedet.

1. „Csináld magad” egészségügyi teszt – A szénhidrát tolerancia 30 másodperces keksz tesztje

Minden alkalommal, amikor eszel, a szervezeted már a szájban a nyállal elkeverve az ételt megkezdi az emésztési folyamatot. A nyál ugyanis speciális fehérjéket és enzimeket tartalmaz, amelyek feladata a különféle élelmiszerek lebontása. De mindenkinek más a nyálösszetétele, mivel egyesek szervezete jobban szereti az egyik típusú ételt, mint a másikat – ezért jön jól a 30 másodperces keksz teszt (Dr. Sharon Moalem által fejlesztett). A teszt így működik:

Fogj egy időzítőt, egy tollat és egy kis papírt. Vegyél egy sótlan (de nem édes) kekszet (vagy egy kis darab nyers hámozott burgonyát, ha gluténérzékeny vagy), törd ketté, tedd a szádba, és kezdd el rágni. Indítsd el az időzítőt, ahogy elkezded a rágást.

Addig rágj nyelés nélkül, amíg változást nem észlelsz a keksz vagy a burgonya ízében, vagy amíg el nem éred a 30 másodpercet. Végezd el ezt a tesztet háromszor egymás után, és számold ki a három időeredmény átlagát, hogy megtudd, melyik szénhidrát fogyasztási kategóriába tartozol: teljes, közepes vagy korlátozott.

 

 

Ha átlagosan 0 és 14 másodperc között észlelted az íz változást, akkor a Teljes kategóriába tartozol, ami azt jelenti, hogy az optimális étrended (Dr. Moalem szerint) körülbelül 50% szénhidrátból, 20% fehérjéből és 30% -ból zsírból áll.

Ha az átlagod 15 és 30 másodperc között van, akkor a Mérsékelt kategóriába tartozol, vagyis az optimális étrended 35% szénhidrátból, 30% fehérjéből és 35% zsírból áll.

Ha pedig az átlagod több mint 30 másodperc, akkor a Korlátozott kategóriába esel, ami azt jelenti, hogy az optimális étrendnek csak körülbelül 25% szénhidrátot, 35% fehérjét és 40% zsírt kell tartalmaznia [1].

2. „Csináld magad” egészségügyi teszt – Szódabikarbóna gyomorsavteszt

Miután meghatároztad a nyálad típusát, a következő dolog, amit érdemes megvizsgálni, az a gyomorsav. Itt még jobban lebomlik a szájból érkező, előemésztett táplálék, mielőtt a belekbe kerülne – persze csak akkor, ha a gyomorsav szintje egészséges és normális.

Manapság sok embernek kevés a gyomorsava, ami rossz emésztéshez, székrekedéshez, alultápláltsághoz és akár savas refluxhoz is vezethet – amiről sokan tévesen azt gondolják, hogy a túl sok gyomorsav okozza.

 

 

A gyomorsavszint otthoni tesztelésének legegyszerűbb módja, ha reggel ¼ teáskanál szódabikarbónát elkeverünk másfél dl vízben, és éhgyomorra elfogyasztjuk.

A 30 másodperces keksz teszthez hasonlóan ezt is jó ötlet három egymást követő reggel elvégezni, és a három reggel átlagát kiszámolni, hogy a lehető legpontosabb eredményt kapjuk.

Minden alkalommal, amikor a szódabikarbónát megittad, mérd le, mennyi idő telik el a böfögésig.

Ha a gyomrod megfelelő savszintet termel, 2-3 percen belül böfögni fogsz. A kisebb böfögések, amelyeket az ital fogyasztása közben esetleg lenyelt levegő okoz nem számítanak. Ha három percnél több idő telik el a böfögésig, akkor valószínűleg alacsony a gyomorsav szinted [2].

3. „Csináld magad” egészségügyi teszt – Önállóan Alkalmazott Gerokognitív Vizsgálat (SAGE) demenciára

A kognitív hanyatlás gyorsan terjed, és hamarosan globális világjárvánnyá válik, ezért fontos, hogy a lehetséges rendellenességeket a lehető legkorábban kezeljék. A kognitív képességek tesztelésének egyik egyszerű módja az, ha elvégzel egy Önállóan Alkalmazott Gerokognitív Vizsgálatot (SAGE – Self-Administered Gerocognitive Exam), amely nem hosszabb körülbelül 10-15 percnél. A tesztet bármely okból származó enyhe kognitív károsodás (MCI) és korai demencia azonosítására használják. A teszt magyar nyelvű változata innen letölthető.

Egyszerűen töltsd le a tesztet a weboldalunkról (4 verziója van, elég egyet kitölteni), nyomtasd ki, végezd el a tesztet, és vidd magaddal a következő orvosi látogatásra, hogy megtudd az eredményeket [3]. Az Ohio Állami Egyetem weboldalán olyan utasítások találhatók, amelyek segítenek az orvosoknak értelmezni a vizsgálati eredményeket, ha nem ismerik a tesztet. A kiértékelés elvégezhető önállóan is, az alábbi dokumentum alapján.

 

 

Legfeljebb 22 pont érhető el a teszten. Kutatók javaslata alapján a 80 évnél idősebb kitöltők egy pontot hozzáadhatnak a végeredményhez, és további egy plusz pont jár, ha a kitöltő személy 12 évnél kevesebb ideig járt iskolába. A 17-22 pont közötti eredmény normál tartománynak tekinthető. 15-16 pontnál már enyhe kognitív károsodás feltételezhető, míg a 14-nél kisebb pontszám már egy súlyosabb kognitív problémát, például demenciát jelezhet.

 

 

4. „Csináld magad” egészségügyi teszt – a mellékvese működését ellenőrző pupillaszűkületi teszt

A hormonok a testi egészség másik kritikus összetevői, beleértve azokat is, amelyeket a mellékvesék termelnek. Mivel a stressz, a helytelen táplálkozás és számos egyéb tényező súlyosan kimerítheti a mellékvese működését, a mellékvese teljesítményének tesztelése rendkívül fontos.

Mielőtt egy képzett egészségügyi szakembertől kérnél teljes spektrumú vérvizsgálatot, érdemes megtudni, milyen állapotban vannak a mellékveséid. Ehhez egy pupillaszűkület tesztet kell otthon elvégezned.

A „Csináld magad” teszt során azt mérjük, hogyan húzódnak össze és tágulnak ki a pupillák a szemben, amikor hirtelen erős fény éri.

A teszt elvégzéséhez ülj néhány percig a tükör előtt egy félhomályosan megvilágított szobában. Ha így teszel, a pupillád kitágul (nagyobb lesz). Miközben a tükörbe nézel, világíts egy gyenge zseblámpával vagy toll-lámpával az arcodba körülbelül 45 fokos szögből. A pupilláid természetesen összehúzódnak és a méretük csökken.

Az az időtartam, amíg a pupillák képesek összehúzott állapotban maradni, sokat elárulhat az úgynevezett hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelyről, amely a mellékvesék által irányított, kulcsfontosságú stressz-kezelő rendszer.

 

 

Ha a pupilláid összehúzódtak és 20 másodpercig vagy tovább összehúzott állapotban maradnak a fény hatására, akkor a HPA tengelyed valószínűleg megfelelően működik. Ha a pupilláid 5-20 másodpercig fascikulálnak (rángatóznak), az enyhe-közepes fokú HPA-tengely diszfunkció jele lehet.

Ha a pupilláid hirtelen összeszűkülnek, majd azonnal kitágulnak (újra nagyok lesznek), akkor a helyzet még súlyosabb lehet, ami azt jelenti, hogy a legjobb, ha szakképzett orvoshoz fordulsz [4].

 

5. „Csináld magad” egészségügyi teszt – Ébredési testhőmérséklet (BBT – Basal Body Temperature) teszt a pajzsmirigy működésének ellenőrzésére

Egy másik fontos hormontermelő mirigy a pajzsmirigy, amellyel kapcsolatban 27 millió amerikainak vannak még nem diagnosztizált rendellenességei. Az egyik gyors módja annak, hogy otthon teszteld saját magad, az ébredési (vagy alap) testhőmérséklet (BBT) teszt.

Ehhez a teszthez csak a hónaljadra és egy lázmérőre lesz szükséged, amely bármely gyógyszertárban kapható, ha nem lenne otthon.

 

 

A Dr. Broda Barnes, MD által népszerűsített BBT-teszt egyszerű: nyugalmi állapotban mérd meg a hőmérsékleted a hónod alá helyezett lázmérővel. A normál hónalj testhőmérséklet 36,6 °C és 36,8 °C között van.

Ha a hőmérsékleted folyamatosan 36,3 °C alatt van, akkor valószínű, hogy a pajzsmirigyed alulműködik. Ha a testhőmérsékleted folyamatosan 37,2 °C felett van, akkor pajzsmirigy túlműködésed lehet [5].

 

6. „Csináld magad” egészségügyi teszt – Vérnyomás teszt

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy orvosával ellenőriztetni kell a vérnyomását. Előfordul, hogy a gyógyszertárakban is lehetőséget adnak a vérnyomásmérő ingyenes használatára. De dönthetsz amellett, hogy befektetsz egy felkaros vérnyomásmérőbe, amivel otthon kényelmesen és rendszeresen ellenőrizheted a vérnyomásod.

A vérnyomás mérésével megállapítható, hogy a szíved és az artériáid mennyire működnek hatékonyan a vér, az oxigén és más tápanyagok továbbításában a szervezet minden részéhez. A mérés eredményeként mindig két szám jelenik meg a kijelzőn [6]:

Szisztolés vérnyomás (az első szám) – azt jelzi, hogy a vér mekkora nyomást fejt ki az artériák falára, amikor a szív dobog.

Diasztolés vérnyomás (a második szám) – azt jelzi, hogy a vér mekkora nyomást fejt ki az artériák falára, miközben a szív a szívverések között pihen.

Mi az optimális vérnyomás egy felnőtt számára? Valószínűleg hallottad már, hogy a „normális” vérnyomás 120/80 körüli érték lesz – a 120 a szisztolés számot, a 80 pedig a diasztolés számot jelenti. Tulajdonképpen az „ideális” vérnyomás nem egyetlen érték, hanem egy intervallum: a felső szám 90 és 120, az alsó szám pedig 60 és 80 között kell legyen [7, 8].

 

 

Fontos, hogy ne ess pánikba egy kiugró vérnyomásérték miatt. Várj néhány percet, és végezd el újra a mérést. Ha rendszeresen méred a vérnyomásod, és a leolvasott értékeket nyomon követed (füzetben, vagy egy okostelefon-alkalmazásban), sokkal több információt szerezhetsz Te és az orvosod is az egészségi állapotodról, mint ha csak egyetlen egyszer mérnéd meg a vérnyomásod.

A vérnyomás az egészség fontos mutatója. Ha folyamatosan jóval 120/80 felett van, ez a magas vérnyomás jele lehet, ezért mindenképp fordulj orvoshoz. Az extrém alacsony vérnyomás (90/60 alatt) sem jó, azt is ellenőrizni kell [9].

A vérnyomás kezelése kritikus fontosságú. A kutatások azt mutatják, hogy 40 éves kor után minden 20 Hgmm szisztolés vagy 10 Hgmm diasztolés vérnyomás-emelkedés esetén megkétszereződik az iszkémiás szívbetegség (IHD) és a stroke okozta halálozás valószínűsége. A jó hír az, hogy az egészséges táplálkozás és életmód nagyban javíthatja a vérnyomást is.

 

Végezd el ezt a hat tesztet rendszeresen, negyed- vagy félévente. Hatalmas lépés az egészség megőrzés és helyreállítás felé, ha tisztában vagy az aktuális egészségügyi állapotoddal. Ezek az otthon elvégezhető tesztek jelezhetik, ha valami probléma van kialakulóban, és így időben eljuthatsz a megfelelő orvoshoz, ha szükséges. És ne feledd!  A megelőzés mindig jobban megéri! Tesztelésre fel!

 

--------------
Források:
[1] Ez a 30 másodperces keksz teszt megmutatja, mennyi szénhidrátot kell enni a DNS-nek megfelelően
[2] 3 alacsony gyomorsav-teszt
[3] SAGE: Teszt az Alzheimer-kór és a demencia jeleinek kimutatására
[4] Hogyan tesztelje a mellékvese funkcióját
[5] Hogyan tesztelje pajzsmirigyműködését otthon
[6] A vérnyomásértékek megértése
[7] Vérnyomás táblázat
[8] Automatizált és manuális vérnyomásmérések: Útmutató a vérnyomás otthoni ellenőrzéséhez
[9] Vérnyomás és szív- és érrendszeri kockázat