Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Táplálkozással a menopauza tüneteinek természetes kezeléséért

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2023.10.12 10:00
Táplálkozással a menopauza tüneteinek természetes kezeléséért

Nagyon sokféle tünet van a menopauzán áteső nőknél. Vannak az úgynevezett vazomotoros tünetek – például éjszakai izzadás és hőhullámok, alvási nehézségek vagy álmatlanság.


De ide tartoznak a hüvelyszárazság és fájdalom a szex során, valamint a hangulati ingadozások, beleértve akár a teljes depressziót is.

A sport segíthet? A testmozgás minden bizonnyal általánosságban javítja a fizikai és pszichológiai életminőséget, de sajnos nem volt bizonyíték arra, hogy a testmozgás milyen hatással van a menopauza specifikus tüneteire.

Nos, tudjuk, hogy az oxidatív stressz, amely a túlzott szabad oxigéngyökök vagy a károsodott antioxidáns védelem következménye, nemcsak olyan betegségekhez kapcsolódik, mint a cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a menopauza tüneteihez is, mint például a hőhullámok. A magas szabad oxigéngyök szint több menopauzális tünethez is kapcsolható, mint ahogy a több antioxidánst tartalmazó diéta kevesebb menopauza tünetet eredményez.

 

Valójában a gyümölcsök és zöldségek magas bevitele elsősorban késlelteti a menopauza kialakulását.  Azt feltételezik, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben lévő antioxidánsok ellensúlyozhatják a szabad gyökök káros hatásait a még működőképes petesejtekre a petefészkekben.  A magas húsfogyasztás pedig a degeneratív betegségekhez köthető, nemcsak a telített zsírok és a koleszterin miatt, hanem a hús előállítása, tárolása, emésztése és anyagcseréje során keletkező pro-oxidációs termékek miatt is.

 

Mivel a gyulladást elősegítő étrendet magasabb menopauza-specifikus szomatikus tünetekkel, például hőhullámokkal és alvásproblémákkal is összefüggésbe hozták, ez azt jelentené, hogy egy inkább növényi alapú étrend felé kell elmozdulni, amely tele van gyulladáscsökkentő összetevőkkel, például rostokkal, és csökkenteni kell a gyulladásos folyamatokat a telített zsírokat és koleszterint tartalmazó élelmiszerek kerülésével. Nem csoda, hogy a teljes növényi élelmiszerek fogyasztása kevesebb menopauzális tünetet okoz.

 

Az egyes élelmiszerek tekintetében a baromfihús és a sovány tejtermékek különösen rossz hatással lehetnek, míg a szójatej jótékony lehet. Így a nők számára előnyös a baromfihús és a sovány tejtermékek visszafogott fogyasztása, valamint részbeni lecserélése a zöldségekre és a szójatejre. Igazából azonban nem tudhatjuk, amíg nem teszteljük. És valóban, a szójatej fogyasztására véletlenszerűen kiválasztott nők 12 héten belül 20 százalékkal kevesebb menopauza tünetet produkáltak, mint korábban.

 

 

Nem csoda, hogy a szigorúan növényi alapú étrendet követők kevésbé zavaró menopauza tünetekről számolnak be. A menopauzán átesett nők körében a vegánok lényegesen enyhébb tünetekről számoltak be, a húsevőknél a diétás csoportokon belül pedig több zöldség fogyasztásával és kevesebb húsétellel jelentősen csökkenteni tudták a zavaró tüneteket.

 

Tehát a növényi alapú étrend hasznos lehet azoknak a menopauzás átmenetben lévő nőknek, akik a természetes módszert részesítik előnyben tüneteik kezelésére – összhangban az összes többi vizsgálattal, amelyek a menopauza tüneteinek csökkenését mutatják azoknál, akik nagyobb mennyiségű növényi alapú élelmiszert fogyasztanak, és kevesebb húst.

 

Azért érdemes megemlíteni, hogy talán más okai is vannak annak, hogy az egészségesebben evőknek kevesebb tünete van. Addig nem tudtuk bizonyítani az ok-okozati összefüggést, amíg egy kísérlet nem mutatott rá erre. Egy intervenciós kísérletet végeztek, amely azt vizsgálta, hogy az étrend megváltoztatása valóban csökkenti-e a tüneteket. És ebben a tanulmányban, ahol a nőket arra ösztönözték, hogy csökkentsék a zsír, és növeljék a gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona bevitelét, a kontrollcsoporthoz képest szignifikánsan nagyobb valószínűséggel szűntek meg az olyan vazomotoros tüneteik, mint a hőhullámok és az éjszakai izzadás.

 

 

A véletlenszerűen kiválasztott növényi alapú étrendet követők között pedig azok, akik a növényi zsírokat lenmagolajjal, dióval és mandulával vitték be, jobban teljesítettek, mint azok, akik naponta extra szűz olívaolajat fogyasztottak.

 

16 hét után az omega-3-ban gazdag vegetáriánus étrend jelentősen csökkentette a vazomotoros tünetek gyakoriságát. Valójában már napi két teáskanálnyi őrölt lenmag önmagában is jelentősen csökkentheti a menopauza tüneteit, körülbelül ugyanolyan mértékben, mint a hormonpótló terápia, csak mellékhatások nélkül.

-------------
Forrás: https://nutritionfacts.org/video/dietary-approach-to-naturally-treating-menopause-symptoms