Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Mennyi a Napi Adag?

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2022.11.24 10:00
Mennyi a Napi Adag?

Ha valaki éppen fontolgatja, hogy vegán életmódba kezd, vagy már bele is kezdett, mindig felmerül egy kérdés. Miből mennyit egyek, hogy hozzájusson a szervezetem a megfelelő tápanyagokhoz? Mennyi a szükséges Napi Adag?


Erre a kérdésre kerestük a választ. A korábbi blog bejegyzésekhez képest ez talán egy kicsit rendhagyó lesz, hiszen nem tudományos eredményeket osztunk meg veletek, hanem inkább egyfajta gyakorlati útmutatót adunk az olvasó kezébe. Olyan útmutatót, ami segít a napi döntések meghozatalában és leegyszerűsíti a választást. Az angolul beszélőknek ehhez egy alkalmazást is tudunk ajánlani: Daily Dozen (Napi Adag) – ami elérhető iTunes-on és a Google Play áruházban is.

A Napi Adag alapelvei

  1. Nem minden növényi táplálék egyforma, ezért bár meg kell próbálnunk étrendünket a teljes értékű növényi élelmiszerek köré összpontosítani, ügyeljünk arra, hogy a legegészségesebbeket válasszuk.
  2. A szulforafán a legkülönlegesebb és legfontosabb tápanyagok közé tartozik, amely szinte kizárólag a keresztes virágú zöldségekben fordul elő, valamint a lenmagban. A lenmag emellett fontos rákellenes lignán vegyületeket is tartalmaz.
  3. A Napi Adag ellenőrzőlista egy olyan ajánlás, amely Dr. Greger „Hogy ne halj meg” című könyvének egyfajta kivonata. Tartalmaz mindent, amit meg kell próbálnunk beilleszteni a napi rutinunkba. Felsorolja a kategóriákat és azok minimális adagját.
  4. A Napi Adag lista tartalmaz babot (és más hüvelyeseket, beleértve a sárgaborsót, a csicseriborsót és a lencsét), bogyósokat, egyéb gyümölcsöket, keresztes virágú zöldségeket, zöldeket, egyéb zöldségeket, lenmagot, dióféléket és magvakat, gyógynövényeket és fűszereket, teljes kiőrlésű gabonákat, folyadékot és testmozgást.
  5. A Napi Adag célja, hogy arra inspiráljon, hogy több egészséges ételt fogyasszunk, és minden étkezést egy lehetőségnek tekintsen, hogy a legtöbbet hozza ki a táplálkozásából.
  6. A Napi Adag elfogyasztásának egyszerű ellenőrzéséhez önkéntesek létrehozták a „Dr. Greger's Daily Dozen” angol nyelvű alkalmazást, amely teljesen ingyenesen letölthető és használható iPhone és Android készülékeken is.

 

Nagyon fontos, hogy ne váljunk megszállottá a Napi Adaggal kapcsolatban. Mozgalmas napokon, vagy amikor éppen csak egy repülőtéri (vagy munkahelyhez közeli) étteremben tudunk enni valamit, szerencsések lehetünk, ha a táplálkozással kapcsolatos céljaink negyedét elérjük.

 

Ez nem szabad, hogy elvegye a kedvünket, és eltérítsen az egészséges táplálkozási szokások kialakításától! Ha egyik nap rosszul eszünk, másnap próbáljunk meg jobban étkezni!

 

Reméljük, hogy az ellenőrző lista hasznos emlékeztetőként szolgál majd ahhoz, hogy igyekezzünk minden nap a lehető legegészségesebben enni. A cél elérésében sokat segíthetnek a gyümölcs- és zöldségkristályok, amelyek tele vannak bogyós gyümölcsökkel (fekete és vörös áfonya, fekete ribizli, fekete bodza, málna) és további fontos gyümölcsökkel és zöldségekkel! Még idő hiányában is könnyen kipipálhatjuk a Napi Adag gyümölcsökre és zöldségekre vonatkozó ajánlásait.

 

 

Miből mennyit kell naponta enni?


Mit jelentenek az ábrán a mennyiségek? Az ételcsoportok neve mellett zárójelben szerepel, hogy naponta hány adag elfogyasztására van szükség, hogy kiegyensúlyozott, az egészségünket megőrző étrendet folytassunk.

 

HÜVELYESEK (3): 1 adag= ½ bögre főtt hüvelyes vagy ¼ bögre humusz

BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK (1): 1 adag= ½ bögre friss vagy fagyasztott gyümölcs vagy ¼ bögre szárított

MÁS GYÜMÖLCSÖK (3): 1 adag= 1 közepes méretű gyümölcs (pl. alma) vagy ¼ bögre szárított

KERESZTES VIRÁGÚAK (1):  1 adag = ½ bögre darabolva vagy 1 EK torma

ZÖLD SALATÁK (2): 1 adag = 1 bögre nyers vagy ½ bögre párolva

MÁS ZÖLDSÉGEK (2): 1 adag = ½ bögre nem leveles zöldség

ŐRÖLT LENMAG (1): 1 adag = 1 EK

OLAJOS MAGVAK (1): 1 adag= ¼ bögre olajos mag vagy 2 EK ezekből készült krém

FŰSZEREK (1): 1 adag= ¼ TK pl. kurkuma

TELJES GABONÁK (3): 1 adag = ½ bögre főzött pehely (pl. zabpehely), 1 szelet kenyér

FOLYADÉK (5): 1 adag = kb. 3,5 dl

MOZGÁS (1): napi 1x = 90 perc alacsony intenzitású vagy 40 perc magasabb intenzitású sport.

 
Legyen meg könnyedén a Napi Adag gyümölcs- és zöldségkristályokkal

 

Immoon Fuel Veggie Versum Cool Planet
16 remek növényből álló sokrétű gyümölcs- és zöldségkristály (nem csak) a felnőttek szervezetének ellenálló képességéért! 5 szuper összetevőből álló zöldségkristály (nem csak) azoknak, akik kevés zöldséget fogyasztanak! 2 féle áfonyából álló speciális gyümölcs kristály (nem csak) a gyulladások ellen!