Kérdése van? Rendelni szeretne? Hívjon minket! +36309366965

Blog

Mi a legjobb diéta rákos betegek számára?

Selymes-S. Erzsébet
Selymes-S. Erzsébet
2023.01.19 10:00
Mi a legjobb diéta rákos betegek számára?

Életünk során körülbelül 40 százalékos a kockázata egy invazív rák kialakulásának, amely nem valamilyen felületes bőrrák, hanem súlyosabb kimenetelű. Ez azt jelenti, hogy ötből két ember az élete során rákos diagnózist fog kapni. 


Mit tehetünk kockázataink csökkentése érdekében? A rákos megbetegedések mindössze 5 százalékát okozzák a szüleinktől örökölt problémás gének. A másik 95 százalékot a DNS-ünkben előforduló mutációk eredményezik, amelyeket életünk során szereztünk meg. Például a tüdőrák genetikai elemzése alapján megállapították, hogy a dohányosok minden 15 elszívott cigaretta után átlagosan egy DNS-mutációt szerezhetnek.

Dr. Greger videójának leiratát változatlan formában adjuk közzé.

Bár a dohányzás nagyon rossz, de ezeknek a mutációknak az első számú oka mégis az étrendünk – és ebbe a statisztikába az elhízásnak tulajdonított rákos megbetegedéseket nem számoltuk bele.

Ha már kialakult a rák...

Rengeteg videóm van a rák megelőzésének étrendi megközelítéseiről. De mi van, ha már kialakult a rák? A jó szándékú szakemberek néha azt tanácsolják a rákos betegeknek, hogy „egyél, amit akarsz”. Tekintettel az orvosok időbeli korlátaira, érthető lehet, hogy a kezelő onkológus (a rákot kezelő orvos) nem szívesen bocsátkozik a táplálkozásról szóló beszélgetésekbe. De tekintettel arra, hogy az étrend milyen kritikus szerepet tölthet be, talán mégis a munkájuk kritikus részét kell képeznie annak, hogy meg tudják válaszolni a betegek táplálkozással kapcsolatos kérdéseit a rákkezelés előtt és után.  Ne hagyatkozzanak csak az „egyél, amit akarsz" tanácsra, ami nem biztos, hogy a beteg érdekeit szolgálja.

 

Az Amerikai Rákkutató Intézet, amely az egyik vezető hatósága a rákos betegek táplálkozásának, hivatalos ajánlása szerint a rákos betegeknek ugyanazt az étrendet kell követniük, amely segít megelőzni a rák kialakulását. Vagyis több teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket kell fogyasztani, miközben kerülniük kell a gyorsételeket, a feldolgozott ételeket, a húst, a cukros szénsavas üdítőket és az alkoholt. Hasonló ajánlásokat fogalmaztak meg más rákellenes hatóságok is: több gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona és bab, valamint kevesebb só, cukor, hús és alkohol. 

Úgy tűnik, hogy a rákot túlélők, akik betartják ezeket az irányelveket, lényegesen tovább élnek – legalábbis az idősebb női ráktúlélők, mivel ez az egyetlen csoport, amelyben eddig ezt vizsgálták. 

Ezek az intézetek azt is leírják, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása hasznos lehet a rákos betegeket táplálkozásában, mint például: hüvelyesek, bogyós gyümölcsök, keresztes virágú zöldségek, lenmag, fokhagyma, zöld tea, paradicsom és mások, de hangsúlyozzák, hogy nem egyetlen varázslatos ételről vagy összetevőről van szó, hanem élelmiszerek kombinációjáról, amely túlnyomórészt egy növényi alapú étrend.

 

 

Rákos betegeknek javasolt diéták

 

Íme, néhány népszerű étrend, amellyel a rákos betegek is találkozhatnak és azok rövid értékelése:

  1. Az úgynevezett lúgos diéta magas pontszámot kap mivel zöldségközpontú, és arra ösztönzi az embereket, hogy csökkentsék az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását.
  2. A keto diéta van a lista alján, bár azért kap néhány pontot, mivel távol tartja az embereket a finomított gabonáktól, az alkoholtól és az üdítőitaloktól.
  3. A makrobiotikus diéták kerülnek a lista elejére, mivel a legközelebb állnak a teljes értékű, növényi alapú étrendhez, amelynek középpontjában a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és hüvelyesek állnak, bár lehet, hogy nem tartalmaznak elegendő gyümölcsöt.
  4. A paleo diéták vegyes összetételűek, de nem tartalmaznak elegendő teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyest és túl nagy a hús aránya.
  5. A vegán étrend alapvetően jól néz ki, de nem feltétlenül zárja ki a vegán gyorsételeket, vagyis a nagymértekben feldolgozott vegán ételeket.

 

Vajon kutatók tesztelték már valamelyik diétát ezek közül?

 

Korábban már készítettem egy videót, hogy a ketogén diéta mennyire hatékony rák esetén, de nálam kudarcot vallott.

A lúgos étrendet tizenegy tüdőrákos betegen próbálták ki. Átlagosan 28 és fél hónapot éltek, ami körülbelül 40 százalékkal hosszabb, mint amennyit a legtöbb beteg ezzel a betegséggel korábban élt, de nem volt közvetlen kontrollcsoport.

Dr. Dean Ornish teljes értékű növény alapú életmódprogramja, amelyről korábban a „Hogyan ne haljunk meg a rák miatt” című videómban már beszéltem, az egyetlen diéta, amely randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatban bizonyította, hogy megfordítja a rák progresszióját.

 

Az étrenddel és a rákkal kapcsolatos eddigi randomizált, kontrollcsoportos kísérletek többsége a következő: megvalósíthatósági tanulmányok, hogy kiderüljön, meggyőzhetők-e a rákos betegek, hogy egészségesebben táplálkozzanak.

 

 

Egy tanulmányban a kutatók azt találták, hogy rá tudták venni a fej-nyaki rákos betegeket, hogy heti kilenc csészével növeljék a zöld saláták és keresztes virágú zöldségek fogyasztását. Szóval, ez legalább valami, amit tesztelni lehet, de még nem rendelkezünk eredményadatokkal.

De vajon minek várni? Mi a hátránya annak, ha megpróbálunk egészségesebben étkezni? Akár az életünket is megmenthetjük ezzel a módszerrel.

 

A szív- és érrendszeri betegségek és a mellrák a vezető halálozási ok a mellrákkal diagnosztizált idősebb nőknél. A kutatók több mint 60.000, 65 év feletti mellrákkal diagnosztizált nőt követtek átlagosan kilenc éven keresztül, ekkorra a fele sajnos meghalt. És az első számú halálok valójában a szív- és érrendszeri betegségek voltak, megelőzve a mellrákot.

Így mondhatjuk, hogy a teljes értékű növényi élelmiszerekre összpontosító egészséges étrend az egyetlen olyan étrend, amely a betegek többségénél bizonyítottan visszafordítja a szívbetegségeket, ezzel életeket menthet, akár rákos valaki, akár nem.

 

---------------
Forrás: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-cancer-patients/?utm_source=NutritionFacts.org&utm_